Livesport hráč kola české ligy: Atomový mravenec z Baníku i neúnavný střelec Lingr

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Livesport hráč kola české ligy: Atomový mravenec z Baníku i neúnavný střelec Lingr
Srdjan Plavšič se blýskl proti Bohemians skvělým výkonem.
Srdjan Plavšič se blýskl proti Bohemians skvělým výkonem.Profimedia
Chyť mě, když to dokážeš! Ve stylu slavného hollywoodského bijáku se o víkendu blýsknul srbský záložník Srdjan Plavšič (26), který režíroval vítězství Ostravy nad Bohemians. Svým nejlepším ligovým výkonem probíhající sezony si suverénně zajistil ocenění hráče kola, otázkou je, co s ním bude v zimě. Čím vším srbský šikula v sobotu zazářil a kdo další udivil na trávnících FORTUNA:LIGY?

Srdjan Plavšič (Ostrava)

Skoro všechny ofenzivní akce Baníku měly v první půli duelu s Bohemians jednoho společného jmenovatele. A tím byl rychlík Plavšič. Atomový mravenec, jehož kdysi chtěl zlanařit skotský Celtic Glasgow. Soutěž o něj vyhrála nakonec Sparta, po hříchu se stal vůbec jedinou skutečně vydařenou posilou, kterou do klubu přivedl italský trenér Andrea Stramaccioni.

Na Letné strávil šestadvacetiletý záložník celkem čtyři sezony, pak coby volný hráč zamířil do tábora úhlavního rivala. Ve Slavii se příliš neprosadil a na podzim zamířil hostovat do Baníku. Přivedl ho tam starý známý Pavel Vrba, naplno však rozkvetl až pod jeho nástupcem Pavlem Hapalem. Lepšil se každý zápas a o uplynulém víkendu zazářil.

Proti Bohemce byl doslova k nezastavení. Po lajně běhal rychlostí šinkansenu, dostal se do několika šancí a ještě víc jich připravil. Navrhc zařídil penaltu, po skvělém úniku vstřelil druhý gól a ten třetí nachystal Ladislavu Almásimu. Zcela zásadním způsobem se tak zasloužil o vítězství Ostravy 4:1. 

Nebude se však muset do Slavie v zimě vrátit? Možná ano, možná ne. Pro Baník je jeho setrvání každopádně prioritou. Místo něj by do Edenu mohl putovat vytáhlý střelec Almási. 

"Srdjan předvedl výborný výkon, směrem dopředu je neskutečný. Dokáže udělat převahu, rozdíl, je nepříjemný v soubojích jeden na jednoho. Fotbalem se baví i na tréninku, takže obrovská spokojenost," glosoval Hapal přístup srbského šikuly.

Další hvězdy víkendu

Ondřej Lingr (Slavia)

Další skvělý výkon předvedl v neděli ofenzivní univerzál Slavie Ondřej Lingr. Ten v kombinaci s hrotovým útočníkem Václavem Jurečkou vytvořil na zlínské Letné skvěle fungující duo. Bývalý hráč Karviné poprvé skóroval už ve druhé minutě. Ve 28. minutě našel přesným centrem hlavu Petera Olayinky a Slavia vedla už 3:0. Lingr však nelenil a připsal si druhou trefu v utkání, když v pokutovém území přetlačil hned dva hráče soupeře.

Ligový podzim tak zakončil s bilancí 7+4 a má nakročeno k tomu, aby prožil svůj nejlepší ročník v kariéře. Tím byl zatím ten minulý, v němž zaznamenal 14 branek, asistenci si však nepřipsal žádnou.

"Dal jsem důležité góly, které pomohly k vítězství. Jsem rád, že jsem docela produktivní, je to super pocit. Nějak takhle si to představuju," uculoval se Lingr.

Filip Nguyen (Slovácko)

Velice zajímavým angažmá si ve Slovácku prochází Filip Nguyen. Mrštný gólman, o něhož svého času stála Slavia, se během této sezony ocitl hned několikrát na pranýři, zvlášť domácí pohárové bitvy s Partizanem a Nice mu opravdu nevyšly. Své prohřešky však většinou hned napravil, matné výkony totiž střídal s těmi lepšími.

Víkendový duel s Hradcem Králové patřil k jeho vyvedenějším. Hlavně v úvodu druhé půle byl Nguyen ve velké permanenci, Votroci ho ostřelovali ze všech možných stran. Nguyen se zaskvěl při ráně Matěje Ryneše a zneškodnil tutovku dalšího ex-sparťana Adama Gabriela. Ze šesti střel na bránu pustil za svá záda pouze jednu a položil tak základ vítězství 2:1.

"Nebyli jsme lepším týmem, náš výkon nebyl dobrý, O to víc si musíme cenit tří bodů. Jsou strašně důležité do tabulky," poznamenal trenér hostů Martin Svědík.

Lukáš Haraslín (Sparta)

Hned v prvním kole proti Liberci se ošklivě zranil a do akce se vrátil až o tři měsíce později. Do tempa se dostával zvolna, i trenér Sparty Brian Priske však věděl, že Lukáš Haraslín v sobě má něco speciálního. To ostatně ukázal i v posledním utkání proti Českým Budějovicím.

Byť to kvůli husté mlze téměř nikdo neviděl, Slovák Haraslín ukázal jedno ze svých nejlepších představení po příchodu do Sparty. Zakládal akce, podnikal výpady do pokutového území, především pak vstřelil jediný gól utkání. A byl to zásah přímo skvostný. Na jeho ránu pod břevno neměl brankář Dávid Šípoš žádnou šanci zareagovat.

"Přes tu hustou mlhu jsem neviděl vůbec nic. Když Kovy (brankář Matěj Kovář) rozehrával, tak jsem nevěděl, jestli stojí napravo nebo nalevo. Vždycky jsem si tipl, kam ten míč může asi jít. Podmínky jsme ale měli všichni stejné, na to není třeba se vymlouvat. Důležité je, že jsme vyhráli a máme tři body," podotkl Haraslín po zápase.