Livesport hráč týdne české extraligy: Neprůstřelný sparťan i pracant ze čtvrtého útoku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč týdne české extraligy: Neprůstřelný sparťan i pracant ze čtvrtého útoku

Jakub Kovář zasáhl do tří zápasů a inkasoval jen jedinkrát.
Jakub Kovář zasáhl do tří zápasů a inkasoval jen jedinkrát.Profimedia
Extraliga před reprezentační pauzou nabídla tři hrací dny, v nichž zazářilo hned několik hokejistů. Livesport hráčem týdne se stal brankář Sparty Jakub Kovář (34), který zasáhl do tří zápasů a inkasoval pouze jedinkrát na ledě Mladé Boleslavi. Dařilo se i Milanu Gulašovi (36), jenž dvěma góly a asistencí pomohl Motoru ke dvěma důležitým výhrám. O slovo se přihlásila i méně známá jména, litvínovský bojovník Pawel Zygmunt (23), nebo plzeňský Jakub Pour (23).

Jakub Kovář (Sparta)

Dva a půl zápasu, 86 zásahů a pouze jeden inkasovaný gól. Takový byl týden gólmana Sparty Jakuba Kováře. Byl to on, kdo dotáhl pražský celek k těsným výhrám na ledě Liberce a Mladé Boleslavi, díky kterým svěřenci Miloslava Hořavy na dva dny nakoukli do elitní čtyřky.

V Liberci zkušený gólman kryl všech 30 střel a vychytal svou třetí nulu v sezoně. Nejdůležitější zákrok vytáhl ve 37. minutě, kdy zneškodnil trestné střílení Petra Jelínka. “Je důležité udělat velký zákrok v ten moment, kdy to tým nejvíce potřebuje. K tomu je zapotřebí také štěstí, které si člověk musí zasloužit,” líčil Kovář skromně.

V pátek v mladoboleslavské ŠKO-ENERGO Aréně měl gólman, jenž odchytal 51 zápasů za národní tým, ještě výrazně více práce než v Liberci. Domácí ho zasypali 41 střelami, ale překonat ho zvládli pouze jednou. "Kuba Kovář byl jednoznačně naší hlavní postavou. Byl to jeho zápas. Držel nás. Jen díky němu jsme měli šanci na solidní výsledek. Jinak by to bylo rozhodnuté mnohem dřív,” vysekl mu poklonu Hořava.

Jak důležitou postavou současné Sparty Kovář je, prokázal i nedělní duel v Litvínově, ve kterém začal pouze na lavičce. Pražané do 26. minuty obdrželi čtyři góly a zápas si prakticky prohráli. Kovářův náhradník Josef Kořenář navíc udělal obrovskou minelu v rozehrávce a výrazně se tak podepsal pod první inkasovanou branku.

Po čtvrtém zásahu domácích nastoupila sparťanská jednička a už neinkasovala, Pražané ale nepříznivý stav již nedokázali zvrátit. Dvěma góly se sice dostali zpět do zápasu, v závěru ale střelou do prázdné branky pečetil výhru Litvínova Andrej Kudrna.

Další hvězdy týdne

Milan Gulaš (České Budějovice)

Dvěma góly, jednou asistencí a jedním proměněným samostatným nájezdem pomohl Gulaš Českým Budějovicím k pěti bodům ze zápasů s Třincem (3:2 sn) a Kometou (3:1). V pátečním i nedělním duelu vstřelil důležitou branku na 1:1 a v obou případech tak nastartoval obrat svého týmu.

V Třinci k povedené střele zápěstím přidal asistenci u branky Tomáše Čachotského a v závěrečném rozstřelu jako první překonal brankáře Marka Mazance. Proti Brnu zužitkoval nahrávku Lukáše Pecha a vstřelil 10. gól v sezoně. Motor i přes dvě výhry za sebou zůstává předposlední, udržel se ale v kontaktu s týmy ze středu tabulky. Na devátou Mladou Boleslav ztrácí pouhé tři body.

Jakub Pour (Plzeň)

Skvělý návrat na extraligová kluziště. Forvard, který po roce a půl vzdal boj o místo na soupisce Chicaga, v prvních dvou zápasech v plzeňském dresu vstřelil dva góly, ke kterým přidal asistenci a pomohl Indiánům ke čtyřem bodům. “Přišel jsem do týmu, kterému se daří a kde jsem doma,” těšilo Poura.

Na první gól plzeňský odchovanec nečekal ani třetinu. Proti Olomouci v 19. minutě využil pobídku Petra Zámorského a tvrdou ránou srovnal na 1:1. Povedenou premiéru ve třetím dějství ozdobil ještě asistencí a pomohl týmu k páté výhře za sebou.

Také v duelu s Vítkovicemi Pour ukázal, jak šikovným zakončovatelem je. Situaci dva na dva vyřešil svižnou střelou zápěstím a nasměroval Plzeň k cennému bodu z ledu extraligového lídra. “Hodně se tlačím do střel, ale tentokrát při mě stálo štěstí. Moje rána byla tečovaná, navíc puk před brankářem skočil, což nebylo plánované. Bez střely však není gól,” řekl pro klubový web po zápase v Ostravě.

Pawel Zygmunt (Litvínov)

Litvínov odstartoval týden úterní prohrou 0:1 s Pardubicemi, poté si ale vyšlápl na první Vítkovice a rozjetou Spartu. V obou výhrách Chemiků měl prsty nenápadný pracant ze čtvrté formace Zygmunt. Polský reprezentant nejprve gólem a asistencí pomohl porazit ostravský celek a poté dvěma trefami sestřelil Pražany.

Poprvé v extraligové kariéře získal dva body ve dvou po sobě jdoucích zápasech a bilanci v sezoně si vylepšil na sedm kanadských bodů (5+2). Proti Spartě jeho střeleckou explozi zastínil třígólový Andrej Kudrna, ten ale na rozdíl od Zygmunta dostává prostor v přesilovkách a jeho primárním úkolem je střílení gólů, nikoliv bránění elitních útoků soupeře.