Livesport hráč týdne české extraligy: Šenkeřík zachraňoval Motor, Daňo nejlepším střelcem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč týdne české extraligy: Šenkeřík zachraňoval Motor, Daňo nejlepším střelcem

Petr Šenkeřík byl stěžejní postavou Motoru v duelu o vše s Kladnem.
Petr Šenkeřík byl stěžejní postavou Motoru v duelu o vše s Kladnem.Profimedia
Hlavním tahákem posledního týdne základní části extraligy byl zápas Českých Budějovic s Kladnem, v němž se rozhodlo o pádu do baráže. Motor střetnutí ovládl 5:2, díky čemuž si vysloužil dvojí zastoupení v tradiční anketě Livesport hráč týdne. Bek Petr Šenkeřík (31) zaznamenal proti Rytířům dva body, ke kterým v nedělním duelu s Plzní přidal gól. Jeho ofenzivní parťák Filip Přikryl (21) dal tři branky a zdvojnásobil tak své střelecké konto. Povedený závěr základní části za sebou mají také třinecký Marko Daňo (29) a litvínovský Nicolas Hlava (28).

Petr Šenkeřík (České Budějovice)

Ani Lukáš Pech, ani Milan Gulaš. Českobudějovickým hrdinou se v pátečním zápase o všechno stal člen třetího obranného páru Petr Šenkeřík. Nenápadný bek, který na jihu Čech kroutí svou druhou sezonu, řídil výhru nad Kladnem vítězným gólem a asistencí. Motor si díky jeho výkonu pojistil 13. místo v extraligové tabulce a vyhnul se zrádné baráži.

První třetina zápasu dvou nejhorších extraligových celků odpovídala vážnosti situace. Ani jeden z týmů se zbytečně nikam nehnal a do kabin se šlo za stavu 0:0. Prvního gólu se diváci dočkali ve 27. minutě a k radosti většiny z nich otevřel skóre domácí Motor. Šenkeřík se krásně uvolnil na modré čáře, křižnou nahrávkou našel Michala Vondrku a ten předložil puk zakončujícímu Jakubovi Valskému.

"Šenky to na modré udělal výborně. Když jsem viděl v jaké je pozici, tušil jsem, že mi to pošle. Jsem rád, že to vyšlo," pochválil Šenkeříkovu práci před veledůležitým gólem Vondrka.

Z Motoru po vedoucí brance spadla nervozita a v dalších sedmi minutách přidal tři góly. Šenkeřík zvýšil ranou od modré na 3:0 a zdvojnásobil tak své střelecké konto. Lepší moment ke vstřelení druhého gólu v sezoně si jednatřicetiletý bek nemohl vybrat. Jeho trefa zápas definitivně zlomila a předznamenala českobudějovickou záchranu.

"Odrazil se ke mně puk a viděl jsem, jak proti mně někdo vyjíždí. Snažil jsem se ho jen netrefit a nakonec z toho byl gól," popsal klíčový moment zápasu odchovanec zlínského hokeje, jenž vůbec poprvé v sezoně zaznamenal dva body v jednom duelu.

Motor nakonec porazil Kladno 5:2 a zajistil si extraligovou příslušnost pro čtvrtou sezonu za sebou. Jestli ji v klubu stráví i páteční hrdina stále vůbec není jisté. "Na příští rok podepsáno nemám, zatím jsem nedostal žádnou konkrétní nabídku. Čekám co bude," přiznal v rozhovoru pro klubový web.

Další hvězdy týdne

Marko Daňo (Třinec)

Třinec v závěru základní části přišel o přímý postup do play off, pozice na čele ligové produktivity ale Oceláři uhájili. Martin Růžička podruhé v kariéře ovládl kanadské bodování a Marko Daňo jako první cizinec v historii samostatné české extraligy kraloval střelcům. V sezoně 2000/2001 vstřelil Marek Uram stejně gólů jako Petr Sýkora, do čela tabulky se ale kvůli více odehraným zápasům nakonec nedostal.

Daňo svůj triumf zpečetil v pátečním 51. kole na ledě Olomouce, kde vstřelil dvě branky a dostal se na konečných 29 gólů. "Jsem rád, že se mi to podařilo. A že jsme si to s Růžou pěkně rozdělili, já jsem králem střelců, on králem bodování. To je super. Teď věřím, že naší produktivitou budeme pomáhat týmu i v play off a dojdeme daleko," řekl pro klubový web rodák z Trenčína.

Poprvé od sezony 2016/2017 stačilo k ovládnutí tabulky střelců méně než 30 branek. Tehdy si angažmá ve Švýcarsku vystřílel Dominik Kubalík, jenž se stejně jako Daňo prosadil devětadvacetkrát. "Devětadvacet gólů? Podle mě to je obrovské číslo," řekl Daňo. "Více jsem ale sledoval naší rodinnou statistiku. Chtěl jsem překonat tátu, což se mi nakonec nepovedlo. Oba máme ve svých nejlepších sezonách v Třinci jednapadesát bodů, takže na tom jsme stejně," prozradil hokejista, jenž odehrál 141 zápasů v NHL.

Nicolas Hlava (Litvínov)

Hokejisté Litvínova základní část zakončili ve velkém stylu. Vyhráli šest zápasů za sebou a z boje o záchranu se vyšplhali až na konečnou 11. příčku. Velký podíl na vítězné sérii měl v uplynulém týdnu útočník Nicolas Hlava, jenž v posledních dvou zápasech získal čtyři body za dva góly a stejný počet asistencí.

Osmadvacetiletý rodák z Chomutova po suchém únoru, v němž získal jediný bod, nastartoval motory v ideální chvíli. V Pardubicích jedním gólem pomohl k výhře 3:2 po samostatných nájezdech a v závěrečném zápase dlouhodobé části třemi body zničil Olomouc.

Hlava základní část zakončil s 26 body za 15 branek a 11 asistencí a vyrovnal tak svůj střelecký rekord z minulé sezony, kterou strávil v dresu kladenských Rytířů. Další branky bude moct přidat v předkole play off, v němž Chemici vyzvou obhájce titulu z Třince.

Filip Přikryl (České Budějovice)

Motor nevydařenou sezonu zakončil dvěma výhrami. Po důležitém střetnutí s Kladnem mohl do posledního kola nastoupit s čistou hlavou a na ledě to bylo znát. Jihočeši porazili Plzeň 5:3 a poprvé od konce prosince vyhráli dva zápasy za sebou. V obou zápasech se mezi střelce zapsal Filip Přikryl.

V existenčním zápase s Kladnem dal jednadvacetiletý útočník gól na 4:0 a uzavřel tak povedenou českobudějovickou sedmiminutovku. Proti Plzni se prosadil dokonce dvakrát a byl hlavním strůjcem výhry Jihočechů. Nedělní zápas měl pro Přikryla emotivní nádech, protože dvěma góly sestřelil svůj mateřský klub. Proti Škodovce se prosadil poprvé v kariéře a zakončil extraligovou sezonu s bilancí šesti gólů a tří asistencí.