Mahomes chce být nejlepším v historii. Takový hráč se objeví jednou za život, řekl Jones

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Mahomes chce být nejlepším v historii. Takový hráč se objeví jednou za život, řekl Jones
Patrick Mahomes byl klíčovým mužem zápasu.
Patrick Mahomes byl klíčovým mužem zápasu.Profimedia
Patrick Mahomes (27) se podle trenéra Kansas City Chiefs Andyho Reida chce stát nejlepším quarterbackem, který kdy v NFL hrál. Mahomes získal svůj druhý prsten za vítězství v Super Bowlu, když pozvedl Chiefs ve chvíli, kdy prohrávali v poločase o deset bodů. I díky jeho třem přihrávkám pro touchdown Kansas porazil Philadelphia Eagles 38:35.

Sedmadvacetiletý hráč se zároveň připojil k Tomu Bradymu, Joe Montanovi, Eli Manningovi a Terrymu Bradshawovi, kteří v Super Bowlu získali dvě ocenění pro nejužitečnějšího hráče (MVP).

Nicméně Reid naznačil, že Mahomes, jehož otec Pat byl profesionálním hráčem baseballu, má ještě vyšší cíle.

"Vyrostl v šatně, vídal ty nejlepší hráče a sám se snaží být co nejlepší. Aniž by cokoli řekl, takhle zkrátka funguje. Chce být nejlepším hráčem všech dob, za tím si pokorně jde," řekl Reid.

Mahomes se stal teprve 13. quarterbackem, který získal více než jeden prsten pro vítěze. Navíc je také jedenáctým hráčem, který vyhrál Super Bowl a titul nejužitečnějšího hráče ligy ve stejné sezoně, a prvním, kterému se to podařilo od roku 1999.

Čtyřiašedesátiletý Reid prohlásil, že hned po opuštění hřiště řekl Mahomesovi, jak moc si jeho přístupu váží. "Řekl jsem mu, že ho mám rád a že jsem hrdý na to, jak celý tým vedl. Je to skromný kluk, pracuje na sobě a já jako trenér jeho práci respektuji," řekl.

Mahomes zkompletoval 21 z 27 pokusů o přihrávku pro 182 yardů a tři touchdowny, navíc bez jediné ztráty.

Reid si myslí, že sláva, na kterou díky svým výkonům dosáhl, by leckomu mohla vlézt do hlavy. Ale ne v případě Mahomese. "Nevytahuje se. Mohl by tu stát a svými čísly se chlubit, ale to nedělá," řekl Reid s tím, že hráč má navíc schopnosti, které se nedají vyjádřit čísly.

"Když je třeba, aby mužstvo kolem něj přeřadilo na vyšší level, každému s tím pomůže. Všechny kolem sebe dělá lepšími, včetně hlavního trenéra," dodal. "Odvádí neskutečnou práci."

Mahomes bojoval během celého play off se zraněním kotníku. Trápilo ho i během Super Bowlu. Jeho spoluhráč Travis Kelce, řekl, že ukázal sílu svého ducha. "Největší drsňák, jakého jsem kdy potkal. Tenhle texaský pistolník si nenechá nic líbit," řekl.

Obavy ze zranění

Mahomes odkulhal z pole v bolestech po posledním drivu prvního poločasu a zamířil do šatny ve chvíli, kdy Eagles vedli o 10 bodů. Fanoušci Chiefs se obávali, že stav jeho zraněného kotníku se ještě zhoršil.

"Cítil jsem se opravdu dobře, ale pak se to zhoršilo," řekl Mahomes novinářům. "Jenže tohle je Super Bowl - do kopy se můžete dát po sezoně. Tak jsem se s tím nějak popral."

Po přestávce ukázal, že to v sobě stále má a v závěru čtvrté čtvrtiny předvedl mimořádný comeback, když hodil dva touchdowny a vybojoval 26 yardů. "Viděl jsem, že když vstal a kulhal, je to dost špatné" řekl novinářům jeden z členů mužstva Chiefs Eric Bieniemy.

"Ale věděl jsem, že to nebude tak zlé, aby musel odstoupit. To je prostě Pat, takový je od prvního dne. Je ukrutně soutěživý, se svým týmem je v dobrém i ve zlém."

Kromě toho, že byl jmenován MVP, se stal teprve druhým hráčem, který naházel více než 5000 yardů a 40 touchdownů ve více sezonách poté, co dosáhl nejlepšího výkonu 5250 yardů v kariéře.

"Pat je typem hráče, který se objeví jednou za život a někdy dělá tak výjimečné věci, že se pro něj stanou normou," řekl obránce Chiefs Chris Jones. "Toho si musíme vážit."