Marciniak je klonem Colliny. Je klidný, zabývá se muaythai a v mládí platil za prevíta

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Marciniak je klonem Colliny. Je klidný, zabývá se muaythai a v mládí platil za prevíta
Marciniak je klonem Colliny. Je klidný, zabývá se muaythai a v mládí platil za prevíta
Marciniak je klonem Colliny. Je klidný, zabývá se muaythai a v mládí platil za prevítaProfimedia
Plešatá hlava, silné charisma a přísnost k hráčům. Szymon Marciniak (41) je prý kopií Pierluigiho Colliny, aktuálního šéfa komise rozhodčích FIFA, jenž se dříve rovněž zapsal do dějin fotbalu jako nesmlouvavý arbitr na nejvyšší úrovni. Polský sudí jím byl nakonec delegován na finále světového šampionátu v Kataru.

Mathieu Pecquenar, zakladatel twitterového účtu @FootPolak, zabývající se polskou fotbalovou scénou, fakticky nikterak nepochybuje, že by Marciniak jednu z nejsledovanějších sportovních událostí tohoto roku nezvládl odřídit. "V Polsku je vždycky tím, kdo píská dost vypjaté zápasy, třeba ty mezi Legií Varšavou a Lechem Poznaň nebo Legií Varšavou a Wislou Krakov. Ví velmi dobře, jak se s nimi vypořádat," stálo v jeho analýze. Marciniakovu osobu zná v podstatě dopodrobna.

Polský sudí je dle jeho názoru klidný, rozvíjí své psychologické schopnosti prostřednictvím thajského bojového umění muaythai a je nesmírně odolný vůči tlaku. Má pověst rozhodčího, který málokdy hru přerušuje a nechává ji spíše volně plynout. A jako by právě taková image korespondovala s jeho minulostí a nechala zavzpomínat na jeho nedlouhou hráčskou kariéru, v níž zastával pozici obránce. Byl drsným a hlavně nedisciplinovaným, a to mezi 15 a 21 lety.

Marciniak, který je na listině rozhodčích FIFA od roku 2011, na světovém šampionátu debutoval před čtyřmi lety v Rusku. Nyní ho čeká vrchol jeho dosavadní kariéry. Nominovaný byl také na EURO 2016, na tom dalším nicméně chyběl kvůli lapáliím ohledně koronaviru. Na turnaji v Kataru doposud odpískal dvě utkání a potkal se paradoxně s oběma finalisty. Odřídil duel Francie s Dánskem a v osmifinále pak ten mezi Argentinou a Austrálií.