Maroko – Portugalsko: Neprůstřelná obrana bude čelit nejlepší ofenzivě, Ronaldo v základu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Maroko – Portugalsko: Neprůstřelná obrana bude čelit nejlepší ofenzivě, Ronaldo v základu?

Nastoupí tentokrát Ronaldo v základu, nebo to bude opět jistit z lavičky?
Nastoupí tentokrát Ronaldo v základu, nebo to bude opět jistit z lavičky?AFP
Maroko je teprve čtvrtým africkým zástupcem, který postoupil do čtvrtfinále MS a nyní dokonce atakuje semifinálovou bránu, čímž by přepsalo historii. Stejně jako v osmifinále bude v roli outsidera, neboť Portugalsko hraje přesvědčivě a jeho hra fungovala velmi dobře i bez Cristiana Ronalda (37).

Maročané překvapili už v základní skupině, kterou ovládli se sedmi body a jedinou inkasovanou brankou. O senzaci se následně postarali i v osmifinále, když se Španělskem předvedli velmi koncentrovaný výkon a díky neprostupné defenzivě znovu neinkasovali. Postup mezi osm nejlepších týmů šampionátu dokonali v penaltovém rozstřelu. Po selhání tří španělských střelců se stali první africkou zemí, která na MS zvládla nevyzpytatelnou penaltovou loterii.

"Odehráli jsme neuvěřitelný zápas proti jednomu z nejlepších týmů světa. Bylo to bezchybné po taktické stránce, hráči do puntíku splnili naše pokyny. Věděli jsme, že Španělé nás budou chtít utahat, že musíme být trpěliví. Dali jsme do toho veškerou energii a celé srdce. Bojovali jsme, aby na nás mohli být všichni Maročané hrdí, naší zemi jsme udělali radost," rozplýval se trenér Walid Regragui.

Sestřih zápasu Maroko – Španělsko (1:0 pen.)
Livesport

Portugalci se pyšní nejlepší ofenzivou

Také Portugalci svou skupinu vyhráli, i když po dvou úvodních výhrách nad Ghanou (3:2) a Uruguayí (2:0) nečekaně ztratili zápas s Jižní Koreou (1:2). V osmifinále už ale zase předvedli svou ofenzivní sílu a i díky hattricku teprve jednadvacetiletého Goncala Ramose, jenž pochopitelně získal cenu pro nejlepšího hráče utkání, deklasovali ambiciózní Švýcarsko poměrem 6:1. Společně s Anglií jsou tak na turnaji nejofenzivnějšími týmy se 12 vstřelenými góly. 

Sestřih zápasu Portugalsko – Švýcarsko (6:1)
Livesport

Kouč Fernando Santos právě před osmifinálovým duelem sáhl k nečekanému tahu. Pouze na lavici náhradníků nechal hvězdného Cristiana Ronalda, který do té doby ani jednou nechyběl v základní sestavě, a místo něho poslal na trávník právě Ramose. Ronaldo absentoval v zahajovací jedenáctce v národním tým na velkém turnaji poprvé od roku 2008.

Do médií následně unikly informace také o tom, že Ronaldo odmítl trénink náhradníků a tak musel situaci vysvětlovat na tiskovce před čtvrtfinále i sám trenér Santos. "Ano, řekl jsem mu, že s ním na začátku nepočítám, ale také to, že bude během zápasu velmi důležitý, protože jeho příchod vždy může pomoci vyřešit zápas. Samozřejmě ho to moc nepotěšilo. Ale byl to klidný rozhovor, ve kterém jsem uvedl své důvody a všechno jsme probrali. Nikdy a nikomu Cristiano neřekl, že by chtěl opustit národní tým,” vysvětloval portugalský kouč. Zda ale ve čtvrtfinále bude zase ikonický fotbalista v základu, je nejisté.

Podle Santose jsou africké týmy nepředvídatelné

Fernando Santos ale mluvil i o soupeři. "Je to dobře organizovaný tým s velmi talentovanými hráči. Týmy v této části Afriky mají kreativitu a jsou nepředvídatelné. Také umí hrát velmi týmově. Vzpomeňte, jak Hakimi říkal, že se sice nenarodil v Maroku, ale hraje za své rodiče a prarodiče. A my musíme udělat totéž: hrát za rodiče, prarodiče a prapraprarodiče. A ten zápas vyhrát," prohlásil portugalský kouč.

Portugalci se budou muset obejít bez zraněných Nuna Mendese a Danila Pereiry, kteří již odcestovali domů, jinak by měl mít k dispozici kompletní kádr. Větší starosti ale má Maroko, kvůli nejistému startu stopera Nayefa Aguerda. ​​Ten si poranil stehno a nedohrál poslední zápas se Španělskem. Pokud by nemohl nastoupit, na jeho místě zřejmě zaskočí Jawad El Yamiq.

Maroko a Portugalsko se na závěrečných turnajích MS potkali dvakrát. V roce 1986 v Mexiku vyhrálo Maroko 3:1, před čtyřmi lety v Rusku to bylo nejtěsnější vítězství Portugalska 1:0.

Pravděpodobné sestavy:

Maroko

Bounou - Hakimi, Saiss, El Yamiq, Mazraoui - Ounahi, Amrabat, Amallah - Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Portugalsko

Costa - Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro - B. Silva, Carvalho, Otávio - Fernandes, Ramos, Félix