Místo ciziny mise ve Zlíně. Nabídka byla hodně na východ, tam se mi nechtělo, říká Vrba

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Místo ciziny mise ve Zlíně. Nabídka byla hodně na východ, tam se mi nechtělo, říká Vrba

Místo ciziny mise ve Zlíně. Nabídka byla hodně na východ, tam se mi nechtělo, říká Vrba
Místo ciziny mise ve Zlíně. Nabídka byla hodně na východ, tam se mi nechtělo, říká VrbaProfimedia
Bývalý reprezentační trenér Pavel Vrba (59) měl loni po svém konci v Baníku Ostrava možnost odejít na zahraniční angažmá, ale nakonec dal přednost práci ve Zlíně, který by rád dovedl k záchraně v první fotbalové lize. Vrba to řekl novinářům na Maltě, kde se FC Trinity připravuje na jarní část soutěže.

Podpis na zlínské smlouvě na konci listopadu loňského roku znamenal třetí angažmá devětapadesátiletého kouče v roce 2022. Vrba v květnu skončil na lavičce pražské Sparty a brzy poté se ujal Baníku. Ve slezském klubu ale vydržel jen 11 kol, než se s ním vedení kvůli neuspokojivým výsledkům dohodlo na ukončení spolupráce.

Krátce poté dostal Vrba nabídku z ciziny, kterou nepřijal. "Mohl jsem jít do zahraničí, ale vůbec se mi nechtělo do oblasti, odkud nabídka přišla. Bylo to hodně na východ. Těch destinací, kam se moc nechodí, nyní moc není," naznačil Vrba, že mohlo jít o Rusko, kde už krátce působil v Machačkale. Konkrétně ji ale nespecifikoval.

Program Zlína

A když se ozval Zlín, nebylo podle něj co řešit. "Jeho nabídka mě potěšila. Mám to kousek od Přerova, kde bydlím, takže se cítím jako místní. Třeba tady dokážu věci, o nichž si mnozí myslí, že je už nedokážu," poznamenal dobře naladěný kouč předposledního týmu ligové tabulky.

Přerovský rodák sbíral největší úspěchy s Plzní, s níž vyhrál tři tituly a třikrát se s ní představil ve skupinové fázi Ligy mistrů. Kromě Sparty a Baníku vedl českou reprezentaci, Žilinu, Machačkalu nebo bulharský Ludogorec Razgrad.

Nástup ve Zlíně mu připomíná jeho příchod do Plzně před patnácti lety. "Tehdy tam vše dělali pánové Šádek a Mysliveček. Tady ve Zlíně je to taky takový rodinný klub. Beru to jako výzvu, ale netvrdím, že půjdeme stejnou cestou," uvedl Vrba. "Kdyby se to povedlo, považoval bych to za úžasné, ale je to pro mě výzva ve smyslu, že budu poznávat něco jiného, než jsem poznával těch 15 let, kdy jsem hrával o poháry a nejvyšší příčky," řekl kouč.

Za sebou má Vrba zatím necelých 14 dní přípravy se Zlínem a malé srovnání si dovolil. "Když jste ve Spartě, Plzni nebo ve Slavii, jsou ambice úplně odlišné, více napnuté a taky jste více na očích. Ve Zlíně je to jinak, tady je prvním úkolem zachránit ligu. Zatím poznávám tým i klub a děláme vše proto, abychom se zachránili. Kádr zde není na to, aby byl tým předposlední. Mně to tady prostě připadá takové klidnější," uvedl Vrba. Smlouvu má do konce sezony a v případě záchrany bude pokračovat. "Věřím, že Zlín zase bude hrát ve vyšších patrech tabulky a možná i někde výš," dodal.

Zlín zatím v přípravě remizoval doma s Olomoucí a na Maltě s Trnavou. "Největším problémem týmu je koncovka. Proto jsem rád, že vedení angažovalo Libora Kozáka a Filipa Balaje. Nejsou to konstruktivní hráči, ale zabijáci do vápna a ty my potřebujeme. Věřím, že nebudou brát angažmá ve Zlíně jen jako přestupní stanici a budou chtít zůstat delší dobu," komentoval páteční přílet těchto dvou útočníků na Maltu.

Podle Vrby nemusí být kádr pro jaro zcela uzavřen. Po očku sleduje hráčský pohyb ve Spartě, ale v kontaktu s majitelem ani sportovním ředitelem podle svých slov není. "Když slyším, kdo by mohl odejít, tak je to věc dalšího jednání. Pokud by byl třeba Sáček k mání, určitě bychom o tom uvažovali," jmenoval Vrba ofenzivního hráče, který se nevešel do kádru pro zimní soustředění Sparty ve Španělsku.

Naopak s Baníkem, kde do října loňského roku působil, v užším kontaktu není. "Mně se o něm mluvit nechce. Zažil jsem tam lidi, jako pana Brabce a Lojzu Grusmanna, na které jsem se mohl spolehnout, rád je uvidím, stejně jako rád budu vzpomínat na fanoušky. Ale jsou tam i lidé, které nechci už nikdy v životě vidět. Prostě to tak je a nechci to rozebírat," řekl Vrba.

Pořadí na chvostu FORTUNA:LIGY
Pořadí na chvostu FORTUNA:LIGYLivesport