Mistrovství republiky v cyklokrosu ovládli posedmé Boroš a potřetí Zemanová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Mistrovství republiky v cyklokrosu ovládli posedmé Boroš a potřetí Zemanová
Michael Boroš na cyklokrosovém mistrovství republiky v Táboře.
Michael Boroš na cyklokrosovém mistrovství republiky v Táboře.Profimedia
Michael Boroš získal na cyklokrosovém mistrovství republiky v Táboře sedmý titul a dotáhl se na rekordmany Zdeňka Štybara a Radomíra Šimůnka staršího. Druhý byl Adam Ťoupalík a třetí právě Štybar, jenž se na domácím šampionátu představil po pěti letech. Potřetí za sebou zvítězila Kristýna Zemanová, která triumfovala s velkým náskokem před Nikolou Noskovou a Simonou Spěšnou. Mezi juniory se radoval Kryštof Bažant, v závodě juniorek byla nejrychlejší Amálie Gottwaldová.

Boroš kontroloval dění v čele od začátku a na rozdíl od svých pronásledovatelů se vyhnul chybám a neměl ani technické problémy. Štybar s ním bez potíží držel krok v úvodních dvou ze sedmi okruhů, ale pak začal chybovat. Podobně si vedl i Ťoupalík, jenž se musel na chvíli obejít dokonce bez páky s řazením, nemohl tak dočasně řadit a využít brzdu zadního kola.

Boroš zvítězil počtvrté za sebou a posedmé z posledních osmi ročníků. Poprvé triumfoval v Hlinsku v roce 2017. Jeho vítěznou sérii přerušil jen před čtyřmi lety v Jičíně Emil Hekele, Boroš dojel tehdy třetí. Nedělním ziskem titulu prodloužil zároveň i medailovou šňůru. Od roku 2014 neodjel ani jednou s prázdnou. Ve sbírce má vedle sedmi zlatých i po dvou stříbrných a bronzových medailích.

Adam Ťoupalík ztratil na vítěze čtvrt minuty a získal druhé stříbro, třikrát skončil třetí. Štybar má vedle sedmi triumfů z let 2005 a 2008 až 2013 a dnešního bronzu na kontě ještě stříbro (2007).

Obrovská favoritka Zemanová na zmrzlé trati v táborském areálu Komora, kde se bude za tři týdny konat mistrovství světa, dominovala. Po prvním z pěti okruhů ji sice měla v dosahu další česká reprezentantka Julia Kopecky, tu však zastavily technické problémy a obsadila až deváté místo.

Zemanová nakonec zvítězila s náskokem takřka minuty a čtvrt a navázala na tituly z Kolína a loni v Mladé Boleslavi. "Tenhle titul patřil určitě k jedněm z těch snadnějších. Užívala jsem si celý závod od startu až do cíle. Bylo to na pohodu. Věděla jsem, že pokud nebudu mít defekt, měla bych titul získat. Věděla jsem, že by to mělo vyjít. Trošku to bolelo, ale nedělala jsem si z toho hlavu. Byla jsem uvolněná."

Nosková, která už se naplno věnuje silničním závodům, vybojovala třetí stříbro, na kontě má i stejný počet bronzů. Spěšná přijela do cíle o dalších 36 sekund později a mohla se radovat z prvního cenného kovu mezi ženskou elitou. Rekordmanka Pavla Havlíková, která má na kontě osm prvenství, skončila pátá.