Sociální pedagog z klece. Dána Glismanna čeká v Oktagonu zkušený Van Suijdam

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sociální pedagog z klece. Dána Glismanna čeká v Oktagonu zkušený Van Suijdam

Dán Louis Glismann se představí v sobotním čtvrtfinále Tipsport GameChangeru.
Dán Louis Glismann se představí v sobotním čtvrtfinále Tipsport GameChangeru.Profimedia
Dánského bojovníka Louise Glismanna (31) čeká v pražské O2 areně čtvrtfinále turnaje Tipsport GameChanger, jehož hlavní cenou ve finále je 300 000 eur (7,1 milionu korun). Pro něj a jeho nejbližší by šlo o obrovskou částku, nicméně i v případě výhry by si Glisman našel čas na svou vedlejší práci, kterou je pomoc dětem a mladým lidem s nejrůznějšími problémy. O životních výzvách totiž ví své a je to právě práce, co ho baví. Nejen o tom hovořil s dánskou redakcí Livesport Zpráv.

Glismann je jedním z nejzkušenějších dánských bojovníků MMA a v sobotu večer se představí na pražské akci Oktagon 43, kde se podruhé utká s neméně zkušeným Nizozemcem Melvinem van Suijdamem.

Sám si jej určil, když jako výše nasazený dostal možnost si svého soupeře vybrat.

Když se spolu setkali naposledy v roce 2018, skončilo to jasným vítězstvím Dána ve druhém kole. Někdo by si mohl myslet, že právě proto si Glismann vybral právě Nizozemce, jenže ve skutečnosti je tomu naopak.

"Je to proto, že ho chci brzy vyřadit ze hry a ostatní na mě zbydou do semifinále. Myslím, že po posledním zápase jsem oproti němu v psychologické výhodě, ale nebude to snadné," prohlásil Glismann.

Kromě kariéry bojovníka MMA, jež zatím vyústila v bilanci 10 výher a dvou porážek, se věnuje i pomoci potřebným. O tom, co dokáže udělat správné nastavení mysli, tedy ví své – a využít toho může právě i ve chvíli, kdy v kleci čelí kvalitnímu soupeři, jakým Van Suijdam bezesporu je.

"Všechno je to o nalezení správného způsobu myšlení. Jsem přesvědčen, že Van Suijdama dokážu porazit, ale zároveň očekávám, že se z minula poučil. Proto to bude skvělý zápas."

Klíčem k výhře je myšlení

Glismann je známý jako mimořádně silný bojovník, pokud jde o boj na zemi, totéž se ale dá říct i o van Suijdamovovi. "Moje příprava na tento zápas probíhala stejně jako obvykle. Žádné velké změny, jen tvrdá práce. Také jsem kladl důraz na kardio. Klíčem k poražení Marvina je ale správné myšlení, pokud ho najdu, porazím ho. Ať už vestoje, nebo na zemi. "

Není bez zajímavosti, že i jeho soupeř je pedagogem na částečný úvazek. V sobotu tedy proti sobě stanou dva společensky odpovědné typy, jejichž vzájemný respekt je patrný i při sledování předzápasových rozhovorů.

V jednom z nich Glismann Van Suijdamovi s úsměvem vysvětloval, proč ho chce z turnaje co nejdříve vyřadit. Rovněž mluvil o tom, co přenáší ze svého sportu do práce.

"Pracuji jako sociální pedagog ve stacionáři pro mladé lidi s různými problémy, jako jsou závislosti nebo kriminalita. V naší práci hodně využívám cvičení a zejména bojová umění. V bojových uměních je tolik hodnot, které lze přenést do tohoto druhu práce, pokud jde o přístup k životu. Ať už je to udržování disciplíny, správnou stravu, nebo začleňování se do správných společenství," vyprávěl pro Livesport Zprávy.

I kdyby vyhrál, práce se nevzdá

V práci má 24hodinové směny, takže se jí věnuje pouze dva dny v týdnu. Zbyle jsou zasvěceny tréninku. Je to pro něj optimální kombinace a nehodlá ji měnit, ani kdyby vyhrál.

"Samozřejmě že chci vyhrát. Pro mou rodinu by to znamenalo neuvěřitelně mnoho, kdyby se mi to podařilo. Ale já svou práci miluji a hodlám ji dělat i nadále, ať to dopadne jakkoliv," ujistil.

Všechny zbývající potenciální soupeře ve čtvrtfinále hodnotí jako ty, kteří mají zhruba stejné šance na vítězství, ale sám jako pravděpodobný výsledek předpovídá finále proti Srbovi Bojanu Veličkovičovi.

"Jsem připraven na všechno. I kdyby to byl těžký a dlouhý zápas, jsem připraven."

Zápas Glismann – Van Suijdam