Mohykán Olayinka o rekordním evropském gólu č. 13: Vedla k němu dlouhá cesta

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Mohykán Olayinka o rekordním evropském gólu č. 13: Vedla k němu dlouhá cesta
Peteru Olayinkovi stačily na 13 gólů v evropských pohárech za Slavii jen čtyři roky a dva měsíce.
Peteru Olayinkovi stačily na 13 gólů v evropských pohárech za Slavii jen čtyři roky a dva měsíce.
Profimedia
Peter Olayinka (26) byl nadšený, že se díky gólu ve druhém utkání skupiny Evropské konferenční ligy proti Ballkani stal historicky nejlepším střelcem Slavie v pohárech. Nigerijský ofenzivní univerzál si v 51. zápase na evropské scéně v sešívaném dresu připsal 13. branku a osamostatnil se v čele klubové tabulky před někdejším útočníkem Tomášem Doškem (44).

"Jsem za to opravdu šťastný, je to úžasné. Je velká čest být nejlepším střelcem Slavie v pohárech. Vedla k tomu pro mě dlouhá cesta. Jsem moc vděčný, že se mi něco takového povedlo. Není to jen moje zásluha, děkuji všem klukům z kabiny. Bez nich bych to nedokázal," vyprávěl Olayinka novinářům po vítězství 3:2.

Do Slavie přišel v létě 2018 v přepočtu za zhruba 80 milionů korun z belgického Gentu. Prvního gólu v pohárech v dresu Pražanů se bývalý ofenzivní hráč Dukly dočkal v září 2019, kdy zařídil nečekanou remízu 1:1 v Miláně s Interem na úvod skupiny Ligy mistrů.

Ve čtvrtek po přihrávce od Lukáše Masopusta srovnal ve 34. minutě na průběžných 2:2. "Na hřišti si s Lukášem rozumíme, skvěle nám to klapalo. Krásně mi nahrál a jsem rád, že jsem mu to pak vrátil a připravil gól jemu," pochvaloval si Olayinka následnou vítěznou branku.

Jeho rekordní počin potěšil i trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského. "Oliemu chci moc pogratulovat, je to úctyhodný milník. Je to jeden z posledních mohykánů naší první společné sezony, hráči se kolem něj točí. Nebyl to tehdy jednoduchý transfer, stál hodně peněz. Z belgické do české ligy, neměl úplně takové jméno," vzpomněl kouč.

"Byl to jeden z prvních hráčů, které jsme přiváděli. Jsem strašně rád, že si udržel výkonnost i hladovost. Být za čtyři roky a dva měsíce nejlepším střelcem dlouhé historie, to ukazuje na jeho mimořádnost."

Olayinka za klíčové pro výhru nad Ballkani považoval, že Pražané v první půli dokázali dvakrát rychle odpovědět na soupeřovu vedoucí branku. "Když vstřelili první a druhý gól, byli jsme trochu nervózní. Naštěstí jsme pokaždé hned dokázali srovnat a pak sami odskočili na 3:2. To pro nás bylo velmi důležité, mohli jsme jít do druhé půle s větším sebevědomím," prohlásil africký střelec.

Nebyl překvapen, že kosovský šampion a nováček hlavní fáze pohárů Slavii potrápil. "Hrál jsem v Albánii, věděl jsem, jací jsou tam fotbalisté, že to nebude jednoduché utkání. Být v téhle soutěži není zásluha štěstí. Z mého působení v Albánii jsem některé hráče znal a věděl jsem, čeho jsou schopní. Jsou šikovní na míči, ani na chvíli jsem je nepodceňoval," poznamenal Olayinka, který měl v létě nabídky především z Turecka, ale nakonec v Edenu zůstal.

Jeho tým po úvodní remíze 1:1 v Sivasu dosáhl na první vítězství ve skupině. "Je to pro nás velká úleva, potřebovali jsme doma získat tři body. Minulý zápas v Turecku jsme remizovali, takže bylo podstatné, abychom to zvládli. Musíme si výkonnost z domácího hřiště udržet a pokračovat v ní i v dalších zápasech. Teď nás čeká velký a pro všechny důležitý zápas v Plzni," připomněl nedělní přímý souboj o vedení v lize.

Statistiky utkání Slavia – Ballkani

Tabulka skupiny G Evropské konferenční ligy