MOL Cup: Sparta urvala semifinále v penaltách. Slavia přejela Vyškov, Slovácko končí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MOL Cup: Sparta urvala semifinále v penaltách. Slavia přejela Vyškov, Slovácko končí

Aktualizováno
Liberec ve čtvrtfinále MOL Cupu hraje se Spartou.
Liberec ve čtvrtfinále MOL Cupu hraje se Spartou.sparta.cz
Na začátku MOL Cupu loni v červenci bylo 146 klubů, po středě zbyly poslední čtyři – český fotbalový pohár si odškrtl kompletní program čtvrtfinálových zápasů. Sparta v Liberci díky dvěma gólům střídajícího Jana Kuchty otočila na 2:1, Slovan ale dokázal srovnat a protože další branka už nepadla ani v prodloužení, rozhodly penalty. V nich byli přesnější Letenští. Slovácko doma padlo s Bohemians 1:2 a loňský trumf neobhájí, České Budějovice stejným výsledkem vyřadily Brno a mezi nejlepšími čtyřmi jsou po 16 letech. Slavia přejela Vyškov 4:0.

Liberec – Sparta 2:2, 2:3pen

Slovan vlétl na Spartu ve svižném tempu. Jen pár minut po startu zápasu si na nádherný centr do vápna naběhl Imad Rondič, jeho hlavičku ale skvěle zlikvidoval Matěj Kovář. V páté minutě už však byl sparťanský brankář proti bosenskému útočníkovi bezmocný. Ľubomír Tupta nalezl Rondiče chytrou přihrávkou na zadní tyči, odkud liberecký kanonýr poslal míč do odkryté brány. Ve 22. minutě přišla první velká příležitost sparťanů.

Po rohovém kopu se ve vápně dostal k míči Lukáš Haraslín, jeho tvrdou střelu ale vyrazil Olivier Vliegen. Balon se následně dostal na hlavu Tomáše Čvančary, kterého od gólu dělily milimetry. Sparťané tak museli zabrat ve druhém dějství. To se jim ovšem dlouho nedařilo, proto poslal Brian Priske do hry Kuchtu a Lukáše Sadílka. Střídání dánského stratéga se ukázalo jako skvělé rozhodnutí, jelikož Kuchta v 76. minutě srovnal stav utkání. Zakončujícího Čvančaru ještě domácí obrana zblokovala, balon se ovšem odrazil právě k exlibereckému útočníkovi, který střelou do levé šibenice překonal Vliegena.

Střídající Jan Kuchta dal v Liberci dva góly
Střídající Jan Kuchta dal v Liberci dva góly@ACSparta_CZ

Aby toho pro Liberec nebylo málo, tak se jeho bývalý hráč prosadil o pár minut později znovu. Čvančarův pokus hlavou po centru Sadílka belgický brankář vytěsnil pouze ke kopačkám Kuchty, jenž už neměl problém dorazit míč do sítě. Slovan se ovšem nevzdal a v nastaveném čase jej poslal do prodloužení přesně trefenou hlavičkou k pravé tyči Michael Rabušic. V nastavené třicetiminutovce diváci viděli velkou šanci Sadílka, který ale ve 105. minutě trefil z blízkosti břevno. Ani on, ani nikdo jiný se nakonec neprosadil, a tak musel rozhodnout penaltový rozstřel. Ten vyšel lépe hostům po vítězné trefě hrdiny Kuchty.

Slavia – Vyškov 4:0

Historicky první vzájemné střetnutí obou soupeřů začalo podle očekávání územní převahou sešívaných, kteří hned ze své první šance udeřili. Na povedený centr Davida Juráska si ve 12. minutě naskočil Ondřej Lingr a přesnou hlavičkou k levé tyči otevřel skóre. Ewerton následně krásným obstřelem pouze orazítkoval tyč, zato Václav Jurečka po jednoduché souhře v 19. minutě zvýšil.

Třetí branku do sítě Vyškova přidal o další tři minuty později Matěj Jurásek, jenž z prostoru zadní tyče usměrnil do sítě centr z pravé strany. Čestný úspěch v podobě branky v Edenu si před pauzou mohl připsat Bienvenue Kanakimana, po individuální akci ale přestřelil. Tempo hry po změně stran výrazně opadlo a Pražané kontrolovali dění na trávníku. Další branku mohl přidat po náběhu do vápna z pozice levého beka David Jurásek, tentokrát ovšem pouze vyprášil rukavice Antonína Kinského.

Ondřej Lingr proti Vyškovu ve 12. minutě otevřel skóre
Ondřej Lingr proti Vyškovu ve 12. minutě otevřel skóre@slaviaofficial

V 62. minutě už ale talentovaný mladík lovil míč ze své sítě počtvrté, jelikož se po souhře Lingr – Jurečka podruhé v zápase prosadil právě druhý jmenovaný. Tentýž hráč měl o chvíli později na kopačce hattrick, jenže zevnitř vápna přestřelil. Obrana Vyškova nadále hořela, mezery v ní však v přesné zásahy nedokázal přetavit v samostatném úniku ani Ewerton, ani Christos Zafeiris. Vyškovanům 10 minut před koncem k největší příležitosti utkání pomohla chyba domácích v rozehrávce, Fahad Bayo ovšem rozvlnil pouze boční síť.

České Budějovice – Brno 2:1

České Budějovice přešly ve čtvrtfinále MOL Cupu přes opory šetřící Brno, které na svém stadionu porazily 2:1. Strůjcem jihočeského úspěchu byl Tomáš Zajíc, jenž dvakrát z bezprostřední blízkosti překonal Vlastimila Hrubého, bývalého brankáře Jablonce. Právě se Severočechy se Dynamo utkalo v semifinále v roce 2007, kdy se mezi čtyři nejlepší celky soutěže probojovalo naposledy.

Slovácko – Bohemians 1:2

Slovácko ukončilo svou letošní pouť pohárem již ve čtvrtfinále, když po výsledku 1:2 nestačilo na Bohemians. Klokani o postupu mezi nejlepší čtyři celky soutěže rozhodli již v první půli, kdy vstřelili oba góly. Velkou zásluhu na triumfu Pražanů měli bývalí hráči Viktorie Plzeň. Zatímco první trefu obstaral Aleš Čermák, druhému zásahu předcházel přesný centr Jana Kovaříka.