Sparta vyhrála ve Zlíně, Plzeň přetlačila Liberec a vrátila se do čela tabulky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sparta vyhrála ve Zlíně, Plzeň přetlačila Liberec a vrátila se do čela tabulky
Aktualizováno
Tomáš Čvančara dal ve Zlíně dva góly.
Tomáš Čvančara dal ve Zlíně dva góly.@ACSparta_CZ
Tradiční porcí čtyř zápasů se FORTUNA:LIGA v sobotu přehoupla do závěrečné třetiny základní části. Sparta vyhrála čtvrté utkání v řadě, ve Zlíně uspěla 3:2, byť vedla už 3:0 a o výsledek se musela strachovat. Pomohly jí dva góly Tomáše Čvančary (22) i domácí Martin Fillo (37), který šel do hry v závěru a během čtyř minut se vykartoval. Letenští se v tabulce vyhoupli na druhé místo před Plzeň, která se ale díky vydřenému triumfu nad Libercem minimálně do zítřka dostala na první místo. Bohemians doma remizovali s Brnem, za které se opět prosadil Jakub Řezníček (34), dělbou bodů skončil i zápas Mladé Boleslavi s Českými Budějovicemi.

Bohemians – Brno 1:1

Příznivci Klokanů nečekali na úvodní gól dlouho. Hned v sedmé minutě se fantasticky prosadil David Puškáč, který po otočce překonal hostujícího brankáře. Při zpracování přihrávky si však pomohl rukou a hlavní sudí po konzultaci s videorozhodčím trefu anuloval. O několik málo minut později nebyla uznána ani branka Denise Granečného, protože Řezníček byl v postavení mimo hru a snažil se zapojit do akce. Ani po sérii standardních situací před odchodem do šaten se nepodařilo prolomit bezbrankový stav.

Lepší vstup do druhého dějství si nemohli Klokani ani přát. Na konci parádní týmové akce se nacházel střídající Erik Prekop, který nahradil právě Puškáče. Útočník Bohemky si našel nejlepší pozici v pokutovém vápně a po neskutečném centru z prvního dotyku od Daniela Köstla šli domácí do zaslouženého vedení. V 55. minutě mohl odpovědět Jan Hladík, ten však trestuhodně nedal míči patřičnou razanci.

Jakub Řezníček v Ďolíčku vyrovnal na konečných 1:1
Jakub Řezníček v Ďolíčku vyrovnal na konečných 1:1@FCZbrojovkaBrno

Veškerou svou kvalitu ukázal v 70. minutě zkušený Řezníček, jenž až do tohoto momentu nebyl příliš výrazný. Přesto si hravě poradil s obranou Klokanů a nekompromisně vyrovnal. Bohemku mohl těšit alespoň solidní výkon v základní sestavě debutujícího Adam Kadlece.

Mladá Boleslav – České Budějovice 2:2

Hlavní hybnou silou ofenzivních akcí domácích byl jako prakticky v každém střetnutí po zimní přestávce Vasil Kušej, hostující obranu proháněl už od úvodního hvizdu. Po několika ofenzivních výpadech za obranný blok soupeře se mladý forvard dočkal trefy ve 13. minutě, kdy obdržel přesnou přihrávku z levého křídla, udělal kličku gólmanovi a zakončil tvrdou ranou doprostřed brány. Ve stínu střelce úvodní trefy nezůstal ani jeho parťák z útoku Tomáš Ladra, jenž taktéž nenechával soupeři příliš prostoru k nadechnutí. Na rozdíl od Kušeje ovšem v dobré pozici ve vápně zakončoval pouze do pravé tyče.

Vasil Kušej se raduje z druhého ligového gólu v řadě
Vasil Kušej se raduje z druhého ligového gólu v řadě@fkmladaboleslav

Do poločasové pauzy se naopak Budějovice radovaly z vyrovnávací branky, když z penalty nařízené po ruce v šestnáctce skóroval Benjamin Čolič. Domácí si vzali vedení zpět v 58. minutě, kdy si ve vápně udělal prostor Vojtěch Kubista a gólmana překvapil razantním pokusem z otočky. Mladá Boleslav se poté soustředila na kvalitní defenzivu a nepodnikala žádné unáhlené výpady. Těsný náskok ovšem padl po rohovém kopu ze 78. minuty, kdy upadnutí domácího gólmana využil nepokrytý kapitán Matin Králik, jenž s klidem hlavičkoval do odkryté sítě.

Zlín – Sparta 2:3

Byli to podle očekávání hosté, kteří jako první ohrozili branku. Na konci druhé minuty doputoval po rohovém kopu míč k Ladislavu Krejčímu a nikým nehlídaný kapitán Sparty zaznamenal šestou ligovou trefu v sezoně. O 10 minut později mohl favorit svůj náskok navýšit, hlavičku Čvančary však důležitým zákrokem zneškodnil Matej Rakovan. Stejný souboj byl k vidění také ve 27. minutě, kdy domácí brankář první zakončení mladého útočníka ještě zvládl vyrazit, balon však doputoval zpět ke Čvančarovi a ten již bez problému zvýšil. Hřebíček do rakve Ševců mohl krátce před odchodem do šaten definitivně zatlouct Jan Kuchta, jenž si šikovně píchl míč před Rakovanem, z úhlu pak ale mířil těsně mimo.

Martin Fillo pobyl na hřišti čtyři minuty a po dvou žlutých kartách se z něj zase poroučel
Martin Fillo pobyl na hřišti čtyři minuty a po dvou žlutých kartách se z něj zase poroučel@ACSparta_CZ

Na začátku druhého dějství se osmělili také žlutomodří, jejich úvodní zakončení mezi tři tyče ovšem Matěje Kováře z míry nevyvedla. Následně si vzala slovo opět Sparta a zasadila Zlínu další ránu. Centrovaný míč si na malém vápně našel Jaroslav Zelený, jehož hlavičku mířící za záda Rakovana ještě pojistil dotykem Čvančara. Ze tříbrankového náskoku se ale Pražané radovali jen několik desítek sekund. Vukadin Vukadinovič v 53. minutě našel na úrovni penalty špatně pokrytého Roberta Hrubého, který přesnou ranou k tyči snížil.

Brzy poté navíc zahrál ve vlastním vápně rukou Zelený a nařízenou penaltu proměnil Libor Kozák. Bývalý útočník Sparty pak mohl kolaps svého někdejšího chlebodárce dokonat úplně, trestuhodnou rozehrávku Kováře však nakonec nepotrestal. Závěr duelu ještě okořenil střídající Fillo, který ddvěma žlutými v rozmezí pár desítek vteřin definitivně pohřbil šanci svého týmu na vyrovnání.

Plzeň – Liberec 2:1

Úvod utkání nepřinesl příliš ofenzivního vzruchu a diváci se první zajímavé šance dočkali až ve 20. minutě, kdy hostující Imad Rondič napálil z úhlu dobře postaveného Jindřicha Staňka. Z následné akce zahrozili poprvé i viktoriáni, a hned z toho byla vedoucí trefa. Průbojný Tomáš Chorý předskočil brankáře a z bezprostřední blízkosti orazítkoval břevno. Odražený míč už jednoduše doklepl do prázdné sítě Jan Kopic. Pasáž plnou ostrých zákroků proložil ke konci poločasu dalekonosnou střelou k pravé tyči Pavel Bucha, hostující gólman však jeho přízemní pokus vytáhl na roh.

Vítězný gól Viktorie dal Jhon Mosquera
Vítězný gól Viktorie dal Jhon Mosquera@fcviktorkaplzen

Plzeňští vstoupili do druhé půle s vervou a v 51. minutě vytvořili na malém vápně soupeře skrumáž, ze které vypálil Václav Jemelka. Brankář Liberce Hugo Jan Bačkovský však vytáhl skvělý reflexivní zákrok. Promarněná šance viktoriány mrzela o to víc, když minutu nato po samostatném průniku vyrovnal stav utkání Ľubomír Tupta. Plzni vrátil vedení po sedmi minutách na hřišti střídající Jhon Mosquera, jenž po hbité dorážce ve vápně svou trefu oslavil jen střídmě, jelikož na západ Čech přestoupil právě z Liberce.

Tabulka FORTUNA:LIGY
Tabulka FORTUNA:LIGYLivesport