Verstappen vyhrál Velkou cenu Brazílie, předčil Alaina Prosta a vylepšil vlastní rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen vyhrál Velkou cenu Brazílie, předčil Alaina Prosta a vylepšil vlastní rekord

Max Verstappen 52. triumfem v kariéře překonal Francouze Alaina Prosta.
Max Verstappen 52. triumfem v kariéře překonal Francouze Alaina Prosta.Profimedia
Již jistý trojnásobný mistr světa Max Verstappen (26) z Red Bullu ovládl Velkou cenu Brazílie formule 1 a 17. vítězstvím v sezoně vylepšil vlastní rekord. Nizozemec vyhrál o více než osm vteřin před Landem Norrisem (23) z McLarenu a 52. triumfem v kariéře překonal Francouze Alaina Prosta, od něhož se odpoutal na čtvrtém místě historického pořadí. Třetí dojel po těsném finiši Fernando Alonso (42) z Aston Martinu, který zdolal o 53 tisícin sekundy Sergia Péreze (33).

Verstappen vyhrál v Brazílii podruhé v kariéře a po čtyřech letech. Navázal na triumf ze sobotního samostatně bodovaného sprintu. Vítěz páteční kvalifikace udržel vedení po restartu z pevných pozic poté, co byl závod přerušen po nehodě Kevina Magnussena a Alexandera Albona v úvodním kole.

Po šesti závodech se vrátil na stupně vítězů Alonso. Velezkušený Španěl svedl v závěru napínavý souboj s Pérezem a nakonec udržel třetí příčku díky spurtu na cílové rovince.

K nečekané situaci došlo na okruhu Interlagos už před startem. V zaváděcím kole vylétl mimo trať kvůli technickým potížím Charles Leclerc z Ferrari. Místo startu z druhé příčky musel odstoupit.

Dramatické chvíle pokračovaly i po zahájení závodu. Při nájezdu do první zatáčky havarovali Magnussen s Albonem. Na trať vyjel nejprve safety car, organizátoři ale nakonec závod na půl hodiny přerušili.

Verstappen udržel po restartu vedení, druhý byl Norris. Britský pilot McLarenu se na suveréna letošní sezony v osmém kole dotáhl a zaútočil na něj. Verstappen ale zůstal první a Norrisovi ujel.

Dopředu se postupně probojovával Pérez. Mexičan, který skončil v kvalifikaci devátý, se ve 23. kole dostal na čtvrté místo. V dalším průběhu a po zastávkách v boxech se však pořadí v čele ustálilo.

V závěru piloti znovu přezuli na nejměkčí směs a Pérez se dotáhl 20 kol před koncem na třetího Alonsa. Dvojnásobný mistr světa mu dlouho žádnou možnost nenabídl. Až v předposledním kole Verstappenův kolega z Red Bullu zaútočil a dostal se na třetí místo. Alonsovi ale ještě zbyl čas na odvetu. Soupeři podobný manévr oplatil a v těsném finiši třetí příčku udržel.

Pérez se nedostal na stupně vítězů v šestém závodě po sobě, přesto si upevnil druhé místo v průběžném pořadí šampionátu. Před Lewisem Hamiltonem z Mercedesu, který dojel v Brazílii osmý, má náskok 32 bodů.

Přehled Velké ceny Brazílie