Nadal v slzách o Federerově konci: S Rogerem opouští Tour i část mého života

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal v slzách o Federerově konci: S Rogerem opouští Tour i část mého života

Nadal v slzách o Federerově konci: S Rogerem opouští Tour i část mého života
Nadal v slzách o Federerově konci: S Rogerem opouští Tour i část mého životaProfimedia
Konec velikána Rogera Federera (41) nenechal emočně klidným ani jeho odvěkého rivala a pátečního parťáka ze čtyřhry Rafaela Nadala (36). Španěl, který stál po boku slavného Švýcara při jeho posledním tenisovém tanci, neudržel slzy a později pronesl: "Když Roger opouští Tour, odchází i důležitá část mého života."

Pro mnohé to byl pohled k nezaplacení. Dva dost možná největší velikáni v tenisové historii bok po boku. Rogera Federera a Rafaela Nadala, dva muže, kteří spolu sdíleli jednu z nejúchvatnějších rivalit v dějinách moderního sportu, zachytily televizní kamery v slzách. A vskutku dojemné záběry pak obletěly celý svět.

Není divu. Oba spolu hodně prožili. A vše chtěli zakončit vítězně. V londýnské O2 Areně to ale nakonec legendární dvojici nevyšlo. Za stavu 9:8 ve třetím setu sice servíroval Švýcar na vítězství v zápase, Tiafoe ale mečbol odvrátil a poté dalším úderem zajistil stejnou možnost Američanům. Po dvou hodinách a 16 minutách zakončil duel Sock vítězným prohozem. Konec Federerovy kariéry tak nastal 25 minut po londýnské půlnoci – 6:4, 6:7 a 9:11.

Ani to však nic nezměnilo na jedinečném momentu, kterého byli všichni součástí. Nadal, držitel rekordních 22 grandslamových titulů ve dvouhře, uvedl, že to pro něj byl emočně náročný večer: "Je pro mě obrovská čest být součástí této úžasné chvíle v historii našeho sportu. Jsem šťastný, že jsme mohli celé ty roky sdílet všechny okamžiky společně."

S odchodem Federera podle slov rodáka z Mallorky končí i část jeho života. "Když teď Roger odchází, odchází také důležitá část mého života. Všechny jeho důležité okamžiky v kariéře jsou totiž hned vedle těch mých," řekl v emocích Nadal a následně dodal: "Bylo emotivní vidět fanoušky, rodinu a ostatní. Těžko se to popisuje. Byl to ale úžasný moment."

Majitel 20 grandslamových prvenství se na kurtu utkal s Nadalem čtyřicetkrát a jejich památné bitvy utvořily jednu z nejnapínavějších a nejsledovanějších rivalit napříč všemi sporty. Navzdory některým divokým momentům zůstali oba velikáni mimo dvorce přáteli. I proto znělo vcelku logicky, že si Federer na svůj poslední tanec vybral za parťáka právě "Rafu".

Duo "Fedal", jak se začalo hvězdné dvojici pospolu přezdívat, se dočkalo z hlediště hlasitého povzbuzování. Poté, co oba vyprodanou O2 Arenu bavili svými schopnostmi, je přemohly emoce. "Myslím, že každým rokem je náš vztah lepší a lepší," nechal se slyšet Nadal. "Svým způsobem si teď rozumíme a máme spoustu společných věcí. Přistupujeme k životu podobně," dodal rekordman.

"Stylem hry jsme ale na kurtu odlišní. Díky tomu asi byly naše zápasy a rivalita tak zajímavé a sledované,"  zamyslel se Španěl.

"Jsem velmi hrdý na to, že jsem byl součástí jeho kariéry. Mám ale větší radost, že jsme ji po tom, co jsme zažili na kurtu jako soupeři, zakončili jako přátelé," uzavřel dojemně Nadal.

Statistiky utkání Federer/Nadal –⁠ Sock/Tiafoe