Navzdory pravidlům FIFA. Kane chce na MS barevnou páskou podpořit boj proti diskriminaci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Navzdory pravidlům FIFA. Kane chce na MS barevnou páskou podpořit boj proti diskriminaci

Kane už pásku měl v zářijových zápasech Ligy národů proti Itálii a Německu.
Kane už pásku měl v zářijových zápasech Ligy národů proti Itálii a Německu.Profimedia
Kapitán fotbalistů Anglie Harry Kane (29) hodlá na podzimním mistrovství světa v Kataru nosit na rukávu pásku ve tvaru barevného srdce s nápisem OneLove (Jedna láska). Jde o gesto na podporu inkluze a boje proti diskriminaci. Anglie tím však riskuje postih od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Podle agentury AP anglická asociace žádala FIFA o svolení pásku nosit, ani po třech týdnech se však nedočkala odpovědi. Kane už pásku měl v zářijových zápasech Ligy národů proti Itálii a Německu. V Kataru by se k němu mohlo přidat dalších osm evropských týmů.

Pravidla FIFA však zakazují týmům užívání vlastních pásek na mistrovství světa. Nosit můžou pouze ty, které jim povolí řídící orgán.

Šampionát v Kataru, jenž se bude konat v netradičním termínu od 20. listopadu až 18. prosince, je terčem kritiky mimo jiné lidskoprávních organizací. Jen v roce 2020 podle nich zahynulo při stavbě stadionů pro MS padesát dělníků z řad migrantů a dalších 500 bylo těžce zraněno.

Dánští fotbalisté se v Kataru představí ve speciálních dresech s takřka neviditelným znakem. Společnost Hummel, která reprezentaci dodává vybavení, jim navíc kromě tradičních červených a bílých dresů nachystala i třetí, černou sadu, jako symbol smutku.