NÁZOR EXPERTA: Mbappému může Benzemova absence svědčit, pojede naplno, míní Podaný

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
NÁZOR EXPERTA: Mbappému může Benzemova absence svědčit, pojede naplno, míní Podaný
Kylian Mbappé
Kylian MbappéProfimedia
Ztráty hvězd, drtivé výhry favoritů, ale i šokující porážky fotbalových velmocí. Takové bylo první hrací kolo MS v Kataru. Úvodní zápasy a výkony kandidátů na nejvyšší metu šampionátu rozebral pro Livesport Zprávy expert Jakub Podaný (35), bývalý hráč Sparty, Slovanu Bratislava či Jablonce.

Brazílie

O její roli favorita

"Platí to především kvůli tomu, že mistrovství světa vyhrála pětkrát, což nikdo jiný nedokázal. Ale pasována je do téhle role i díky kvalitě kádru. Brazilci mají neskutečné nabitý tým hvězdami do ofenzivy i obrany."

O zápasu se Srbskem

"Dominovala celý zápas, byla u míče. Bylo znát, že se snaží otevřít poctivou srbskou defenzivu. Srbové nastoupili ve formaci 3-4-3, ale často při bránění přecházeli do pětky a poměrně dost zhušťovali prostor kolem svého vápna a hráli na samotné hraně sebeobětování. Brazilcům to dělalo potíže, nemohli se do nich dostat. Ale byli nesmírně trpěliví. Nikam se netlačili, akce klidně obehrávali delší dobu, přiměli Srby víc běhat a pak je donutili k chybám."

O Richarlisonovi

"Kolem 60. minuty jsem si říkal, zda už nepřijde střídání, ale bylo to o první vstřelené brance. Nakonec ji dal Richarlison, který do té chvíle nebyl moc vidět. Hned mi naskočila paralela s Rivaldem, který takové góly uměl. Bylo to skvěle provedené. Nádherný fotbalový moment! Na to, že neměl tolik míčů v prvním poločase, těmi dvěma góly si obhájil místo v základní sestavě."

O práci pro něj

"Je to o servisu, který si Brazilci dokáží dodat. Z vlastní zkušenosti vím, že jejich herní styl je úplně jiný. Jinak vnímají kombinaci a prostor, na kterém hrají. Například před prvním gólem odvedl skvělou práci Neymar, když šel na malém prostoru do náročnější kličky proti více soupeřům. Díky své pružnosti a kvalitě připravil pro tým nebezpečnou situaci, ze které poté těžil právě Richarlison."

O Neymarově kotníku

"Nepřišlo mi to jako něco, s čím by si fyzioterapeuti neměli poradit. Viděl jsem už horší kotníky. (směje se) Pokud to bude jen otok, mohl by hrát dál. Navíc se zraněnými kotníky už nějaké zkušenosti z minulosti má. Troufám si tvrdit, že hrát bude. Vyhrát zlato je pro něj tak důležitá meta, že půjde i přes bolest. Něco jiného by asi bylo, kdyby měl vazivové potíže."

Portugalsko

O zápase s Ghanou

"Ghana vstřelila dva góly a nakonec ještě v samotném závěru mohla i vyrovnat po chybě brankáře Costy. Nicméně herně bylo lepší Portugalsko. Kdyby využilo už předchozí šance, bylo by asi rozhodnuto o dost dřív. Takto se Ghana pokaždé dokázala do zápasu vrátit a být nebezpečná. Nakonec při chybě Costy při Portugalcích stáli všichni svatí."

O momentech Ronalda

"Šancí měli docela dost, především Ronaldo, který prožíval velmi turbulentních 14 dní. Šel sám na branku, měl nebezpečnou hlavičku, kterou si určitě sám dost vyčítal, protože byl v komfortní situaci. Poté mu jeden gól sebrali. Podle mě to z jeho strany faul nebyl, ale je otázka, do jaké míry brankář vlastně chytal. Hvizd sudího přišel ještě před zakončením. V tomto případě rozhodčí Ghaně pomohl a naopak při penaltovém zákroku to otočil. Za mě to penalta nebyla. Na její nařízení to bylo málo."

O Ronaldově pozici v týmu

"Stále má roli šéfa kabiny, také svému brankáři také od plic vyčinil při té chybě. Nebude tomu jinak. I když tam jsou různá ega, pořád z něj vyzařuje to, co ve fotbale dokázal. Myslím si, že si od něj mají stále co vzít. Jeho výraz při té chybě byl všeříkající."

Argentina

O prohře se Saúdskou Arábií

"Jako první se mi z toho utkání vybaví především argentinské ofsajdy. Jen za první půli jich měli asi šest, sedm. Nakonec jich bylo 10, což je nejvíc od předchozího mistrovství světa v Rusku. Jsem přesvědčený o tom, že kdyby si to Argentina pohlídala, rozhodla by mnohem dřív a zápas by dotáhla k vítězství. Saúdové měli obranu dost vysoko, dokázali eliminovat útoky už na polovině hřiště, ale na druhé straně měli Argentinci prostor pro míče za obranu. Ve finále se to vyplatilo Saúdům. Navíc jim velmi dobře pomáhal brankář."

Statistiky zápasu Argentina – Saúdská Arábie
Statistiky zápasu Argentina – Saúdská ArábieOpta by Stats Perform

O Messiho produkci

"Jeho forma bude stěžejní pro celou Argentinu. Jen mu to musí víc lepit. Například jeho šance z prvního poločasu, kdy ve vápně utahoval míč k tyči, to je situace, ve které se normálně nemýlí."

Německo

O prohře s Japonskem

"Proti Japoncům nastoupilo spoustu hráčů ze silného Bayernu Mnichov, od kterých se dalo očekávat, že zafunguje jejich synergie z klubu. Je to dost podobný příběh jako s Argentinou – Němci se dostali do vedení, měli převahu, ale Japonci se dobře vrátili do zápasu. Rozhodně to pro Německo nebude snadná skupina. Ale vůbec jejich forma z posledních turnajů je zarážející. Na ME 2020 remizovali s Maďary a vypadli už v osmifinále. Na MS 2018 je porazila i Korejská republika..."

O herním projevu

"Sám jsem čekal, že pojedou jako stroj, který když se dostane do vedení, už nedopustí žádné zaváhání. Viděli jsme to například u Bayernu proti Plzni. Dají gól a dál jedou, jako by to měli nalajnované. To tady nebylo."

Vývoj xG v utkání Německo – Japonsko
Vývoj xG v utkání Německo – JaponskoOpta by Stats Perform

O chybějícím kanonýrovi

"Němci nemají vyloženého zabijáka do vápna. V útoku je Kai Havertz, kterého bych typologicky přirovnal k Richarlisonovi z Brazílie. Technicky zdatný hráč, umí dávat góly, ale není to hroťák, který operuje ve vápně, většinu akcí zakončí a strhne na sebe stopery. Francie má Benzemu, Girouda, Anglie Kanea. Němci takového hráče postrádají už delší dobu. A chybí jim."

Francie

O ztrátě Benzemy

"Sice ho v prvním utkání nahradili a Giroud vyrovnal Henryho rekord v počtu gólů, což svědčí o tom, že i on umí střílet branky, ale ztráta je to obrovská."

O Mbappém

"Zápas s Austrálií ho neuvěřitelně vzal, neskutečně makal. Možná mu Benzemova absence svědčí, pro něj je dobře, že se bude vše točit kolem jeho osoby. Je to hráč, který svou dynamikou a rychlostí dokáže udělat rozdíl s jakýmkoliv soupeřem. Pro mě je aspirant na nejlepšího střelce turnaje, pokud se Francie dostane dál. Mbappé je v módu, kdy nedokáže přestat a zvolnit. Pojede neustále naplno, bude chtít střílet góly. I on má svoje ego a bude chtít dokázat, že je nejen francouzská jednička, ale i jeden z nejlepších hráčů planety, který potáhne Francii k dalšímu titulu mistrů světa."