Nevydařený den českých gólmanů v NHL. Mrázek, Vejmelka i Dostál prohráli

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nevydařený den českých gólmanů v NHL. Mrázek, Vejmelka i Dostál prohráli

Aktualizováno
Nevydařený den českých gólmanů v NHL. Mrázek, Vejmelka i Dostál prohráli
Nevydařený den českých gólmanů v NHL. Mrázek, Vejmelka i Dostál prohráliProfimedia
Žádný z českých hokejistů nebodoval ve středečních utkáních NHL, ale v akci byli hned tři brankáři. Bohužel ani jeden neslavil výhru. Petr Mrázek (30) chytil 33 střel, ale Chicago prohrálo s Nashvillem 2:4. Velmi dobrý výkon znovu podal Lukáš Dostál (22), proti Minnesotě zastavil 38 pokusů, ale Anaheim padl v poměru 1:4. A do třetice Karel Vejmelka (26), jeho Arizona prohrála s Vegas 2:5 a brankář si zapsal 29 zákroků.

Chicago – Nashville 2:4

Mrázek inkasoval v zápase první, v polovině úvodní třetiny jej překonal Nino Niederreiter střelou z mezikruží nad lapačku. Chicago překlopilo vedení na svou stranu ve 37. minutě během 37 sekund. Střelou od modré čáry se prosadil Connor Murphy a v dalším střídání udeřil MacKenzie Entwistle.

Nashville otočil zápas třemi góly v rozmezí 40. až 47. minuty. Pět sekund před koncem druhé třetiny vyrovnal Matt Duchene, který zakončil povedenou souhru do odkryté branky. Na začátku poslední části vyjel Roman Josi z rohu kluziště před Mrázka a bekhendem přidal třetí gól. Zkušený obránce si v utkání připsal i přihrávku a vystřídal Davida Legwanda v čele historické klubové produktivity (147 + 420).

Výhru Nashvillu pojistil v přesilové hře Thomas Novak, který skóroval z levého kruhu. Mrázek chytal během dlouhé série proher třikrát.

"Vyhrávali jsme v prvních dvou třetinách hodně soubojů za brankou i v okolí modrých čar. Ve třetí jsem tohle postrádal, proto jsme prohráli," uvedl trenér Chicaga Luke Richardson. Litoval i gólu na 2:2 těsně před pauzou. "Tohle se nemůže stávat, byli jsme v dobré pozici a stejně to skončilo gólem."

Anaheim – Minnesota 1:4

Dostál chytal první zápas sezony 12. prosince, následně ale zasáhl do všech utkání Anaheimu. Dvaadvacetiletý gólman nastoupil pětkrát od úvodní minuty a v každém měl úspěšnost zásahů nad 90 procent, byť jeho snaha vedla jen ke dvěma výhrám.

Proti Minnesotě držel Dostál čisté konto a vedení 1:0 až do 37. minuty, ve které pustil nenápadné nahození Connora Dewara od modré čáry. "Myslím si, že se to dalo těžko chytat. Nikdo to nemohl vidět," zastal se českého gólmana Mason McTavish, který z úniku otevřel skóre.

Na začátku třetí třetiny překonal českého gólmana Matt Boldy z pravého kruhu střelou nad lapačku a v přesilové hře zvýšil tečí Joel Eriksson Ek. Výhru zpečetil Ryan Hartman při risku Anaheimu bez brankáře.

Vegas – Arizona 5:2

Vejmelka inkasoval první gól zápasu ve 24. minutě, ve které jej v přesilové hře překonal Daniil Miromanov dělovkou od modré čáry. Vzápětí vyrovnal Juuso Välimäki a nerozhodný stav platil až do 49. minuty, kdy se prosadil v další početní převaze Vegas tečí Mark Stone. Za 54 sekund zvýšil z přečíslení tři na jednoho William Carrier. Arizona snížila trefou Christiana Fischera, ale do minuty udeřil v oslabení podruhé v zápase Stone. V závěru ještě uspěl tečí Michael Amadio.

"Po druhé třetině bylo skóre 1:1, ale kontrolovali jsme většinu hry a ve třetí jsme využili některé velké šance," řekl Stone, který se stal prvním hráčem v klubové historii s gólem v přesilové hře i oslabení v jednom zápase. Obě branky dal v poslední třetině. "Bylo by příjemné, kdybych se prosadil dříve. Takhle to bylo před třetí třetinou trochu stresující, protože jsem cítil, že už jsem mohl dát několik gólů. Ale nepochyboval jsem o sobě."

Další zápasy

Další dva čeští gólmani plnili roli náhradníka. Vítek Vaněček sledoval ze střídačky New Jersey výhru svých spoluhráčů 4:2 na ledě Floridy. Devils rozhodli třemi góly v poslední třetině a zastavili sérii proher, která trvala šest utkání. Pavel Francouz kryl záda Alexandaru Georgijevovi, jenž dovedl Colorado k výhře 2:1 v prodloužení nad Montrealem.

V sedmi zápasech středečního programu nebodoval žádný český hráč, Filip Hronek s Dominikem Kubalíkem se ale radovali z výhry Detroitu 7:4 nad Tampou Bay. Hlavními strůjci úspěchu byli Michael Rasmussen (2+2) a Dylan Larkin (2+1). Red Wings zlomili zápas na svou stranu ve třetí třetině, do níž týmy vstupovaly za stavu 3:3.

Kompletní výsledky NHL