Oktagon 39: Německý bojovník MMA Jungwirth o hněvu v kleci, Feninovi a olympiádě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Oktagon 39: Německý bojovník MMA Jungwirth o hněvu v kleci, Feninovi a olympiádě
Oktagon 39. Bojovník MMA Jungwirth o své formě, hněvu v kleci a olympiádě
Oktagon 39. Bojovník MMA Jungwirth o své formě, hněvu v kleci a olympiádě
Oktagon
Oktagon se v sobotu 11. února představí v Mnichově a na galavečeru s pořadovým číslem 39 vystoupí také Christian Jungwirth (35). Před turnajem největší evropské organizace MMA promluvil pro německou redakci Livesport Zpráv mimo jiné o duelu s Brazilcem Nevesem Denilsonem de Oliveirou či správné strategii v kleci. Optimistický je také ohledně olympijských ambicí svého sportu.

Němec Jungwirth si jako jeden z nejpozoruhodnějších bojovníků na scéně splnil sen a začal se MMA věnovat profesionálně. Jeho sport je pravděpodobně nejsurovějším bojovým uměním ze všech. Jde o směsici karate, taekwonda nebo muay thai. Soupeři proti sobě navíc nastupují bez ochranných pomůcek a rukavic.

Ačkoli Jungwirth ve svých 35 letech už není žádným nováčkem, v kleci se pohybuje pouze necelých pět let. Před přechodem k MMA se totiž věnoval boxu. "Ve třiceti jsem měl svůj první zápas, aniž bych předtím absolvoval jediný trénink MMA," říká rodák z Bopfingenu. Vlastně spíš náhodou se jako bojovník dostal do velmi populární indické Super Fight League, kde se mu podařilo se svým týmem vyhrát finále.

Pro výhru udělám všechno

Od té doby se pro Jungwirtha mnohé změnilo. Postupně se sport stal nejen smyslem jeho života, ale i zdrojem obživy. Od roku 2020 bojuje v rámci organizace Oktagon, která zejména ve střední a východní Evropě přitahuje obrovské davy. Po osmi zápasech v Oktagonu má na kontě čtyři výhry a čtyři porážky, takže v Mnichově 11. února půjde také o to, zda bude mít pozitivní bilanci.

"Denilson je velmi dobrý soupeř," říká Jungwirth na adresu svého protivníka. "Nebude to snadné, ale udělám vše pro to, abych zápas vyhrál." V říjnu loňského roku Brazilec jen těsně prohrál s Němcem Christianem Eckerlinem. To jen ukazuje, čeho je 27letý zápasník schopen. 

Pravidla v MMA jsou skutečně velkorysá, v kleci je povoleno téměř vše, přesto muž z Bádenska-Württemberska vidí boj spíše takticky. "Bojovat vztekem vůbec nic nepřináší," říká. "Kontrolovaná agresivita" je podle něj klíčem k vítězství.

MMA bude jednou na olympijských hrách

"The Kelt", jak zní bojové jméno Jungwirtha, chce kromě vlastního rozvoje podporovat i sport samotný. "Jsem rád, že MMA má v Německu stále více fanoušků a získává popularitu. Tím se nám bojovníkům dostává zaslouženého uznání," věří. Jungwirth si nedovede představit, že se MMA vydá podobnou cestou jako box nebo jiné bojové sporty: "Dovedu si naopak velmi dobře představit, že MMA bude jednou na olympijských hrách."

Christian Jungwirth v souboji s Mate Kertészem.
Oktagon

Popularitě napomáhá i fakt, že zejména ve východní Evropě, kde se Oktagon již vyrovná velkým zápasnickým akcím a pravidelně plní největší haly, se do klece chce dostat stále více sportovců a celebrit z různých odvětví. Příkladem budiž bývalý český fotbalista Martin Fenin, který hrál v Německu za Eintracht Frankfurt, Energii Chotěbuz nebo Chemnitzer FC. 

"Myslím, že je dobře, že se bývalý profesionální fotbalista odvážil vstoupit do klece," komentuje Jungwirth krok Fenina, kterému je rovněž 35 let. Co takhle souboj mezi nimi? "Zápas s ním z mého pohledu nemá smysl," podotýká Němec. A je to pochopitelné, protože MMA není o mlácení, ale o vyrovnaných soubojích.

Jungwirth má v Oktagonu bilanci čtyř výher a čtyř proher.
Oktagon

Jak už bylo řečeno, první zápas čeká Jungwirtha 11. února proti Nevesovi Denilsonovi de Oliveirovi. Až se v Audi Dome začne bojovat, bude se muž z Bopfingenu moci spolehnout také na podporu početné fanouškovské kolonie, před kterou se pokusí o zisk 13. profesionálního vítězství.