Ostrava má poprvé domácí vítězku. Krejčíková skolila Šwiatekovou a získala pátý titul

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ostrava má poprvé domácí vítězku. Krejčíková skolila Šwiatekovou a získala pátý titul

Aktualizováno
Barbora Krejčíková je první Češkou, která v Ostravě zvítězila.
Barbora Krejčíková je první Češkou, která v Ostravě zvítězila.Profimedia
Až ve třetím ročníku se ostravský halový podnik dočkal domácí šampionky. První česká finalistka Barbora Krejčíková (26) v maratonské finálové bitvě udolala 5:7, 7:6(4) a 6:3 světovou jedničku Igu Šwiatekovou (21), která zvládla posledních 10 finále a vezla se na vlně 10 výher. Krejčíková po Tallinnu kralovala druhým týdnem po sobě, získala svůj pátý kariérní titul a sama svou sérii protáhla na devět vítězství.

Barbora Krejčíková i vinou zranění lokte, kvůli kterému tři měsíce nehrála, od půlky února po skončení zářijového US Open posbírala jen devět výher a v tomto nepovedeném období se nejdál dostala do čtvrtfinále na antuce v Hamburku.

Češka však po zkompletování kariérního Grand Slamu ve čtyřhře začala excelovat i ve dvouhře a v posledních dvou týdnech nenašla jedinou přemožitelku. Své znovuzrození zahájila v Tallinnu, kde vyřadila tři nejvýše nasazené hráčky a získala svůj čtvrtý kariérní titul.

Statistiky utkání Krejčíková – Šwiateková

Fantastickou fazónu si rodačka z brněnských Ivančic přivezla i do Ostravy. Na domácím halovém podniku našla recept na Shelby Rogersovou, rozjetou kvalifikantku Alyciu Parksovou, wimbledonskou šampionku Jelenu Rybakinovou a senzačně i na 10 utkání neporaženou světovou jedničku Igu Šwiatekovou, proti níž protáhla svou vlastní sérii vítězství na devět zápasů, slavila svůj premiérový skalp hráček Top 3 a vylepšila finálovou bilanci na 5:3.

Zpočátku to přitom vypadalo na krátký proces a další suverénní výhru Šwiatekové ve finálových duelech. Krejčíková totiž ve třetím gamu nevyužila ani jeden ze tří brejkbolů a pustila soupeřku do vedení 5:1. Stejně rychle ale skóre i díky odvrácenému setbolu srovnala a v jedenácté hře měla tři brejkboly. Ani jednu šanci však zužitkovat nedokázala a Šwiateková ji v následujícím gamu s pomocí famózních returnů potrestala.

Krejčíková se ovšem nevzdávala a ve druhé sadě si vypracovala nadějný náskok 4:2. O ten však přišla a musela skóre dotahovat, aby si vynutila alespoň tie-break. Šampionka loňského French Open ve zkrácené hře dominovala a po více než dvou hodinách poslala dramatickou bitvu do rozhodujícího dějství.

V něm si aktérky až do stavu 4:3 pro Krejčíkovou suverénně hájily podání. Domácí zástupkyně se v osmém gamu v bouřlivé atmosféře rozložené mezi obě finalistky dostala k prvnímu brejkbolu v závěrečném setu a čistou hrou Šwiatekové servis sebrala. Zdaleka ale neměla vyhráno, vedoucí žena pořadí fantastickou hrou zlikvidovala úvodních pět mečbolů. Krejčíková si nicméně poradila s brejkbolovou hrozbou a šestý mečbol už sedmým esem proměnila. Utkání trvalo tři hodiny a 17 minut.

Krejčíková se stala první domácí šampionkou AGEL Open, předloni v Ostravar Aréně triumfovala Aryna Sabalenková a loni Anett Kontaveitová. Bývalá světová dvojka, která úvodní tři tituly vybojovala loni ve Štrasburku, na French Open a Livesport Prague Open, v žebříčku poskočí o devět míst na post světové čtrnáctky a vrátí se na pozici české jedničky.

Šwiateková absolvovala své 12. finále a premiérové na halových betonech. Jednadvacetiletá Polka si o titul poprvé zahrála v Luganu 2019 a ve třech setech podlehla Poloně Hercogové. Trojnásobná grandslamová vítězka v následujících 10 finálových duelech neztratila jediný set, její skvělou sérii ukončila až Krejčíková.

Pokud si nenaordinují zaslouženou přestávku, měly by obě finalistky v příštím týdnu plnit roli nasazených jedniček. Krejčíková se má představit v hale v Kluži, v prvním kole by se utkala s Dalmou Gálfiovou. Šwiateková má v plánu účast v americkém San Diegu, kde má na úvod volný los.