Ovečkin přepsal gólové dějiny NHL. Propálil Ritticha a pak se dostal před Howea

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ovečkin přepsal gólové dějiny NHL. Propálil Ritticha a pak se dostal před Howea
Ovečkin přepsal gólové dějiny NHL. Propálil Ritticha a pak se dostal před Howea
Ovečkin přepsal gólové dějiny NHL. Propálil Ritticha a pak se dostal před HoweaProfimedia
Předčasný vánoční dárek si nadělil útočník Alexandr Ovečkin (37). Opora Washington Capitals podpořila výhru 4:1 nad Winnipegem dvěma góly a díky nim ze sebe ruský kanonýr udělal druhého nejlepšího střelce historie. Na kontě má 802 gólů, legendární Gordie Howe má o jeden méně. Historický gól vstřelil Ovečkin v 60. minutě při závěrečné power play, trefou číslo 801 prostřelil v první třetině Davida Ritticha (30) a otevřel skóre.

Na vyrovnání a následné překonání Howea se Ovečkin docela načekal. Čtyři utkání bez gólu? To se kanonýrovi jeho kvalit nestává, v ročníku 2022/23 to bylo dokonce úplně poprvé. Jenže poté, co 13. prosince nasázel hattrick Chicagu a třikrát prostřelil Petra Mrázka, tak se nemohl trefit.

Následně proti Dallasu, Detroitu a Ottawě zapisoval jen asistence a proti Torontu nebodoval vůbec. I když se snažil - vystřelil celkem šestnáckrát.

Utkání Washington – Winnipeg 4:1

Vyšlo to až v pátek proti Winnipegu. "Historický okamžik, je hezké být v této kategorii hráčů, prostě skvělé," řekl po vyhraném utkání pro NHL.com.

Zásah číslo 801 přišel v čase 18:22 a ruský útočník jím Ritticha v brance trochu zaskočil. Střelu švihem poslal mezi betony české dvojky týmu Jets a na jeho reakci bylo hned vidět, že tuhle střelu by raději chytil.

Na překonání Howea a osamostatnění se na druhém místě tabulky hned za Waynem Gretzkym došlo v závěru zápasu. Ovečkin najížděl na obránce Joshe Morrisseyho, který bránil prázdnou klec, ale místo střely nahrál Jevgeniji Kuzněcovovi. V tu chvíli už oba byli obklopeni protihráči, přesto puk znovu zamířil se štěstím ke kapitánovi týmu.

"Poslal jsem to Kuzymu, ale on se choval jakože 'vezmi si to, já to nechci'," popisoval po utkání pro Washington Post Ovečkin.

"Asi bych se cítil blbě, kdybych střílel. Půlka světa by na mě byla naštvaná, a to nepotřebuju, už takhle mě dost lidí nemá rádo," řekl svou verzi nahrávající šprýmař Kuzněcov.

A tak se Ovečkin stal druhým nejlepším střelcem celé NHL. A poprvé od 9. prosince 1956 není Gordie Howe historicky prvním nebo aspoň druhým nejlepším kanonýrem nejlepší hokejové ligy světa.

"Nechci říkat, že se to stává jednou za život, ale něco takového se v hokeji děje opravdu jen zřídka. To, co Ovečkin ve Washingtonu dokázal, je neuvěřitelné," smekl trenér Capitals Peter Laviolette na adresu hráče, který v tomto ročníku dal 22 gólů ve 36 zápasech a je sedmým nejlepším střelcem probíhajícího ročníku.

Ovečkinovi následně hned po utkání sportovně podali ruku také všichni hráči Winnipeg Jets. A vítěz Stanley Cupu z roku 2018 popsal, jak bude slavit. "Zajdu si do baru, dám si hot dog a nachos, však to znáte," vysvětlil s úsměvem na tváři.

Proč ne? Další utkání hrají Capitals až v úterý na ledě New York Rangers.