Pardubice – Sparta v číslech. Východočeši mají nejlepší start do sezony od roku 2003

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pardubice – Sparta v číslech. Východočeši mají nejlepší start do sezony od roku 2003

Pardubice se rozjely do sezony skvěle.
Pardubice se rozjely do sezony skvěle.Profimedia
Duel, který je pokaždé ozdobou základní části hokejové extraligy, má nyní po letech znovu příchuť boje o titul. Ze dvou největších aspirantů na pohár vykročily do sezony lépe Pardubice, navíc Spartě se zatím venku vůbec nevede. Své naděje ovšem mohou upínat k tomu, že na Dynamo umí dlouhodobě zahrát.

V domácím hokeji nejsou jiné dva týmy, které proti sobě v historii nejvyšší soutěže odehrály víc utkání. Výrazně lépe je na tom Sparta, jež svou bilanci hodně vylepšila v poslední dekádě, kdy se Pardubicím vůbec nedařilo. V období od února 2015 do ledna 2007 je dokonce Pražané pokořili devětkrát za sebou.

Dlouhodobá forma

Pardubice

Z pěti úvodních kol 11 bodů, to je nejlepší vstup do sezony od ročníku 2003/04. V něm nakonec Východočeši ovládli základní část.

Sparta

Tým dvou tváří. Kdyby hrála jen doma, tabulce by dominovala (tři výhry ze tří duelů). Pokud by naopak nastupovala jen venku, byla by poslední (0 bodů).

Útok

Pardubice

Disponují druhým nejlepším v soutěži, třebaže má většina soupeřů už o zápas víc. Ovšem produktivita má sestupnou tendenci: 5, 4, 4, 2, 2.

Sparta

Dohromady 13 tref z pěti vystoupení znamená příslušnost k horší polovině ligy. Nejlepší střelec týmu Daniel Přibyl je v pořadí až na 21. místě

Preview zápasu Pardubice - Sparta

Obrana

Pardubice

Má dva aspekty. Tým sice povolil třetí nejmenší počet střel na svou branku ze všech, ovšem gólman Roman Will je z týmových jedniček v úspěšnosti zásahů předposlední.

Sparta

V extralize není mezi muži v masce zvonivější jméno než Jakub Kovář. Letitá reprezentační opora je však podle průměru gólů na zápas i úspěšnosti zákroků daleko za elitní desítkou.

Disciplína

Pardubice

Se 45 trestnými minutami jsou třetí nejslušnější v lize a zřejmě dobře vědí, proč jsou tak mravní. Zatím totiž dostaly nejvíc branek v oslabení (šest). Inkasují v každém třetím. 

Sparta

Kouči Paterovi se zatím nedaří najít tu správnou přesilovkovou formaci. Mezi 47 hráči, kteří už v početní výhodě nasbírali alespoň dva body, má Sparta jediného zástupce…

Tabulka Tipsport extraligy

3 hráči ve formě

Pardubice

Tomáš Zohorna

Po návratu ze sedmileté štace v zahraničí vládne v produktivitě i v gólech. Jeho dva hattricky v úvodních třech kolech jsou novým rychlostním rekordem extraligy.

Jan Košťálek

Gól a čtyři nahrávky. Sparťanský odchovanec je zatím za vítkovickým Mikušem druhým nejproduktivnějším obráncem soutěže. Svou trefou rozhodl v úterý o výhře v Olomouci.

Peter Čerešňák

Letní posila z Plzně se adaptovala rychle nejen v sestavě Pardubic, ale i v její elitní přesilovkové formaci. S bilancí +6 patří ke špičce ligy v účasti na ledě při vstřelených gólech.

Sparta

Daniel Přibyl

Člen čtvrtého útoku je nejproduktivnějším hráčem hvězdami nabitého mužstva. A to při vytížení zhruba jen 10 minut na zápas, což je v součtu nejvyšší bodový průměr z celé ligy.

Ostap Safin

Dva zápasy = dva góly. A další zdařilý návrat: 23letý forvard čekal pět let marně na šanci v NHL, sezonu začal v prvoligovém Sokolově, šanci v sestavě Sparty ale využil hodně rychle.

David Kaše

I on se trefil v minulých dvou utkáních. Hráč, který je zvyklý spíš šance připravovat, tak během pěti utkání zvládl už polovinu své gólové produkce za celou minulou sezonu.

Z databanky Livesportu

Na obou stranách barikády jsou na soupiskách dva odchovanci rivala: Sparta má Davida Tomáška a Jana Buchteleho, Pardubice Jana Košťálka a Tomáše Urbana.

Při dosud posledním pardubickém titulu v roce 2012 zazářil čtvrtý útok ve složení Radil, Kousal, Buchtele. Ze vzájemného duelu ale sejde, sparťan Buchtele je zraněný.

Úterní úspěch v Olomouci byl pro Pardubice jubilejním 700. vítězstvím v základní části samostatné české ligy. Nejlepší je v tomto ohledu Sparta (839), přitom oba kluby mají odehráno stejně zápasů (1489).

Vzájemná bilance v lize

Celková

Pardubice – Sparta 97-8-28-11-123 824:935

Posledních 10 zápasů

Pardubice – Sparta 2-1-0-3-4 24:36