Patrik Dóža: Češi si musí dát pozor na kontrovou lajnu, atmosféra může i pomoci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Patrik Dóža: Češi si musí dát pozor na kontrovou lajnu, atmosféra může i pomoci
Patrik Dóža si myslí, že největší síla českého týmu je, díky Lukáši Bauerovi v brance.
Patrik Dóža si myslí, že největší síla českého týmu je, díky Lukáši Bauerovi v brance.Profimedia
Vždycky, když se čeští florbalisté radovali na mistrovství světa z medaile, stalo se tak na úkor Švýcarů. Ať už to bylo stříbro v roce 2004, nebo bronzy v letech 2010, 2014 a 2021. Před osmi lety se o to na šampionátu v Göteborgu přičinil i autor důležité vyrovnávací trefy v duelu o bronz Patrik Dóža (29), který už šestým rokem působí v zemi dnešních soupeřů. I proto mohl pro Livesport Zprávy lídr statistik kanadského bodování švýcarské NLA zhodnotit šance obou týmů na finále.

Největší síla českého týmu

"Určitě v brance. Lukáš Bauer je momentální světová špička a bude klíčovým faktorem. Myslím, že máme také jednu z nejlepších prvních lajn na celém turnaji. Nicméně proti rozjetým Švýcarům s plnou halou v zádech bude potřeba podat extrémně disciplinovaný výkon celého týmu směrem do obrany. Pak se bude moci těžit z chyb, Švýcaři mohou začít být nervózní a domácí atmosféra se může otočit proti nim."

Největší síla Švýcarů

"Asi v tom, že ten tým se vlastně na tohle mistrovství připravuje společně pouze s drobnými změnami už spoustu let. Na posledním šampionátu nebyli Švýcaři stoprocentní. Nicméně pro většinu týmu je to vyvrcholení celé kariéry a bude to chtít napravit. Především si ale budou kluci muset dát pozor na kontrovou lajnu Mauer, Mendelin a Schiess. Dávají góly rychle z brejku, z nahazovaných míčků a dorážek. Není lehké je zastavit."

Týmová filozofie Švýcarů

"Švýcaři se řídí konceptem, který nazvali Swiss way a paradoxně jim ho vytvořil švédský trenér David Jansson. Je to filozofie, kde každý hráč má mít nějakou svou superschopnost, kterou týmu přispěje. Jeho hlavním přínosem ale bylo zvýšení sebevědomí. Dává hráčům velkou důvěru a vybízí je k přebírání odpovědnosti.”

Zápas očima domácích

"Někteří diváci se možná už vidí jednou nohou ve finále. Ale myslím, že hráči určitě žádné podcenění nepřipustí. Vědí, jakou sílu má český tým, ale pořád je to jiné než jít proti Švédsku, které ještě nikdy semifinále na mistrovství neprohrálo. Určitě cítí šanci. Pro spoustu hráčů ve švýcarském týmu se pravděpodobně jedná o poslední šampionát a nechají tam úplně všechno."

Rozhodující faktor

"Týmy jsou neskutečně vyrovnané, a proto si myslím, že hlavní faktor budou fanoušci a neuvěřitelná atmosféra, kterou Swiss Life Arena zakrytá švýcarskými vlajkami vytváří. Když se Švýcaři dostanou do varu a ujmou se vedení, může to být hodně složité. Nicméně úplně to stejné platí opačně, může přijít obrovská nervozita v případě vedení Česka. Oba týmy do toho dají naprosté maximum a rozhodne, kdo tu situaci zvládne lépe v hlavě. Doufám, že se to kvůli tíze zápasu a dokonalé znalosti soupeře nestane až moc taktickou bitvou a uvidíme atraktivní florbal."