Pět klubů v pohárech je blízko. Česko v žebříčku koeficientů poskočilo na 13. místo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět klubů v pohárech je blízko. Česko v žebříčku koeficientů poskočilo na 13. místo
Ivan Schranz pomohl gólem Slavii k postupu, Slavia pomohla postupem českému koeficientu.
Ivan Schranz pomohl gólem Slavii k postupu, Slavia pomohla postupem českému koeficientu. Profimedia
Díky mimořádně úspěšnému pohárovému týdnu se české kluby výrazně přiblížily tomu, aby po sezoně skončily v elitní patnáctce žebříčku národních koeficientů. Ta jako poslední zajišťuje pět zástupců na evropské scéně. Nereálný není dokonce ani útok na přímý postup šampiona do Ligy mistrů.

Tuzemské týmy se po třech výhrách a postupu Plzně, Slavie i Slovácka do skupin posunuly v pořadí na 13. místo a po kvalifikaci mají téměř bodový náskok na 16. příčku. 

Česko vstupovalo do pohárové sezony kvůli poklesu v žebříčku poprvé od ročníku 2014/15 jen s čtyřmi zástupci. Sparta sice vypadla hned ve 2. předkole Evropské konferenční ligy s Vikingem Stavanger, zbylé tři týmy se ale z kvalifikace dokázaly probojovat do skupiny. Aktuálně se hraje o nasazení až do přespříštího ročníku, pro sezonu 2023/24 už je rozhodnuto o tom, že Česko bude mít znovu jen čtyři zástupce.

Kompletní výsledky kvalifikace Ligy mistrů

Momentálně už se české kluby dokázaly dostat před 14. Švýcarsko, 15. Rusko a 16. Ukrajinu. Ruská mužstva v této sezoně pohárů kvůli válce na Ukrajině nestartují. Aby tuzemský fotbal ztratil postavení v elitní patnáctce, musely by ho během sezony předstihnout tři země.

Na Ukrajinu, které zbyly v Evropě rovněž tři celky, má Česko náskok 0,85 bodu. Sedmnácté Řecko a 18. Chorvatsko ztrácejí již skoro dva body a v pohárech jim zůstal už jen jediný zástupce. Dánsko z 19. příčky ztrácí také téměř dva body a ve hře má tři mužstva.

Přímý postup do Ligy mistrů?

Dvacátý Izrael se dvěma týmy ztrácí už tři a půl bodu a 21. Turecko téměř čtyři body. Zemi půlměsíce bude ve skupinách reprezentovat čtveřice klubů, bodové zisky ale dělí pěti. Česko může pošilhávat i po 12. místě, na kterém aktuálně figurují Norové. Ti mají nepatrný náskok 0,2 bodu a navíc budou mít v osudí už jen dva celky.

Dvanáctá pozice při příznivé shodě okolností může pro šampiona zaručovat přímé místo ve skupině Ligy mistrů, UEFA však zatím neoznámila postupový list pro sezonu 2024/25. Naposledy přímo do hlavní fáze nejprestižnější soutěže prošla v roce 2018 Plzeň.

Kompletní výsledky kvalifikace Evropské ligy

Zisk do žebříčku se dělí počtem zástupců dané země v pohárové sezoně, v českém případě čtyřmi. Tuzemské kluby v letošní kvalifikaci v součtu zapsaly po vydělení 4,250 bodu, což je spolu s Izraelem nejvíc po Lichtenštejnsku, které zastupuje jediný celek. V předkolech se za výhru uděluje jeden bod a za remízu půl bodu, v hlavní fázi pak za vítězství dva body a za nerozhodný výsledek jeden.

Plzeň je nejúspěšnější z celé kvalifikace

Česku v letošní kvalifikaci nejvíce pomohla Plzeň. V Lize mistrů přešla přes tři předkola, z šesti zápasů pětkrát vyhrála a jednou remizovala a v součtu se čtyřmi bonusovými body za postup do skupiny získala devět a půl bodu. Viktoria se tak stala vůbec nejúspěšnějším klubem z celé letošní kvalifikace.

Slavia prošla do skupiny Evropské konferenční ligy se ziskem čtyř a půl bodu. Český vicemistr z šesti zápasů čtyřikrát zvítězil, jednou remizoval a jednou prohrál. Ve čtvrtek Pražané oslavili postup díky výhře 2:0 po prodloužení nad Rakówem Čenstochová.

Kompletní výsledky kvalifikace Evropské konferenční ligy

Slovácko dosud v sezoně zapsalo dva a půl bodu. Tým z Uherského Hradiště nejprve po venkovní prohře a domácí remíze vypadl ve 3. předkole Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul, ale pak si v play off Konferenční ligy poradil s AIK Stockholm po dvou vítězstvích.