Pět událostí ligového kola: Hradec atakuje rekord, historické vítězství Bohemians

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Hradec atakuje rekord, historické vítězství Bohemians
Hradecký gólman Pavol Bajza dostává červenou kartu v zápase s Jabloncem.
Hradecký gólman Pavol Bajza dostává červenou kartu v zápase s Jabloncem.fkjablonec.cz
Vůbec poprvé v éře samostatné České republiky vyhráli Bohemians na hřišti Liberce, senzačně uspěly také České Budějovice proti lídrovi soutěže Slavii. Hradec Králové znovu nedohrával v plném počtu a útočí na negativní rekord soutěže. Tomáš Hübschman (41) měl opět šanci stát se nejstarším střelcem FORTUNA:LIGY, jenže penaltu neproměnil.

Dvě červené i dvě penalty

Dvě penalty sice Hradec Králové přežil, i kvůli červeným kartám pro gólmana Pavola Bajzu a pro obránce Michaela Leibla ale v mladoboleslavském azylu podlehl Jablonci vysoko 1:4.

„Z vyhraného zápasu se stalo, co se stalo. Hlavně mou chybou. Musím se omluvit chalanům v kabině. Červenou kartou se zápas úplně otočil. Kdybych ji nedostal, v životě neprohrajeme. Do té doby jsme hráli dobře, odvážně. Jablonec však od vyloučení hru zcela ovládl,“ mrzelo slovenského brankáře.

Ten se stal již sedmým vyloučeným hráčem Hradce v sezoně, v závěru střetnutí jej doplnil ještě zmíněný Leibl a Hradec tak v ročníku 2022/23 inkasoval už osm červených karet. Útočí tak na negativní rekord nejvyšší české soutěže.

Jen čtyřikrát v historii ligy některý z týmů vyfasoval dvouciferný počet červených karet. V sezoně 1994/95 se jednalo o Plzeň, o rok později 10 vyloučení zaznamenal právě Hradec a v dalším ročníku této mety docílil i Jablonec. Rekordní sumou je ale 12, tolik červených inkasovala Viktoria Žižkov v sezoně 1998/99.

Výhra na 21. pokus

V rámci české nejvyšší soutěže Bohemians 1905 na půdě Liberce ještě nikdy nezvítězili. U Nisy se jim to povedlo na 21. pokus, po dlouhých 30 letech, právě v rámci 22. kola aktuální sezony. Jednoznačným hrdinou utkání se stal dvougólový Jan Matoušek, který přitom sezonu začínal právě v Liberci a za Slovan si připsal celkem 55 ligových střetnutí.

„Vítězství se nerodilo lehce. Liberec měl územní převahu, hrál dobře na míči, ale poté je zmrazil náš první gól. Hru jsme vyrovnali a pomohli si i druhým gólem. Domácí začali být v křeči a mám pocit, že druhý poločas jsme měli relativně pod kontrolou. Výhry si hodně cením, protože tabulka se láme a nám se povedlo udržet tohoto soupeře pod námi," říkal na tiskové konferenci kouč Klokanů Jaroslav Veselý.

Je třeba dodat, že Bohemians po dvou porážkách zabrali, ze dvou ligových duelů uhráli čtyři body a dostali se na pátou pozici tabulky. Zároveň se přes Slovácko dostali do semifinále MOL Cupu, kde vyzve jednoho z trojice Slavia, Sparta, České Budějovice.

Hübschman si musí počkat

Dne 11. února se Tomáš Hübschman stal na pár minut nejstarším střelcem v historii FORTUNA:LIGY. Jeho trefa do sítě Baníku Ostrava ale nakonec byla připsána jako vlastní Jiřímu Klímovi a ze zápisu do historie nic nebylo.

Po téměř měsíci měl Hübschman další velkou příležitost – na hřišti Hradce Králové za rozhodnutého stavu rozehrával v deváté minutě nastavení pokutový kop. Střídající domácí gólman Michal Reichl ale jeho penaltu dokázal vyrazit, a ačkoliv se míč kutálel po brankové čáře, v síti neskončil. Na překonání Pavla Zavadila (skóroval ve věku 41 let a 3 měsíců) si tak bude muset Hübschmann ještě nějakou chvíli počkat.

Pět minut pro Adedirana

Slavia měla možnost díky zaváhání Plzně navýšit náskok v čele FORTUNA:LIGY, místo toho ale v Českých Budějovicích senzačně prohrála a její náskok se naopak smrskl na jediný bod.

Nečekané vítězství zařídil domácím nigerijský útočník Quadri Adediran, jenž před jarní fází soutěže posílil Budějovice z pražské Dukly. Na hřišti se v tu chvíli pohyboval jen necelých pět minut, přesto právě on rozhodl. Byl to jeho vůbec první gól v české nejvyšší souteži.

„Quadri je dopředu velmi kvalitní, v koncovce má neotřelá řešení. Je to povahově skvělý kluk, na tréninku jej povzbuzujeme, aby dával více gólů. Víme, že nám ještě hodně pomůže,“ chválil svého spoluhráče kapitán Budějovic Martin Králik, který perfektně řídil defenzivu a byl jednou z hlavních hvězd utkání.

Jihočeši porazili Slavii po dlouhých 11 letech, naposledy zvítězily 9. listopadu roku 2012. Tehdy skóre otevíral nynější nejlepší střelec soutěže Jakub Řezníček, po brance Iva Táborského poté pouze korigoval výsledek Milan Škoda.

Jarošíka položila „jeho“ Sparta

Za Spartu Praha odehrál Jiří Jarošík 148 ligových zápasů, čtyřikrát se s ní radoval z mistrovského titulu. Ve 22. kole FORTUNA:LIGY se ale právě Sparta stala katem dnes již bývalého kouče Teplic.

Po venkovní prohře 1:4 byl totiž několik minut po utkání odvolán z funkce, a tak je nyní rodák z Ústí nad Labem bez práce. „Výsledky nejsou dobré, ani hra. Jsem za to samozřejmě zodpovědný. Nikdo z vedení ale se mnou nemluvil. Trénuji a dělám vše tak, jak nejlépe umím" hodnotil po další porážce, když ještě nevěděl, že se bude pakovat.

Pod Jarošíkovým vedením Teplice na jaře v šesti zápasech uhrály jen bod, vstřelily pouhé čtyři branky a spadly na 14. pozici ligové tabulky. Oproti loňskému jaru je to ve stejném počtu utkání o devět bodů méně. Novým koučem Teplic se v pondělí stal Zdenko Frťala.