Plíšková stále čeká na první grandslamový titul, v Melbourne skončila na Linetteové

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plíšková stále čeká na první grandslamový titul, v Melbourne skončila na Linetteové

Karolína Plíšková si na Australian Open semifinále nezahraje.
Karolína Plíšková si na Australian Open semifinále nezahraje.AFP
Poslední česká naděje ve dvouhře Karolína Plíšková (30) nakonec příznivého losu na Australian Open nevyužila a svůj první grandslamový titul nezíská ani letos v Melbourne. Bývalá světová jednička byla i v pátém zápase favoritkou, ovšem na světovou pětačtyřicítku Magdu Linetteovou (30) po slabším výkonu nestačila 3:6, 5:7. Polka, která je ve druhém týdnu majorů poprvé v kariéře, si o své největší finále zahraje s Arynou Sabalenkovou (24).

Karolína Plíšková kvůli zlomenině ruky o loňské australské léto přišla, do sezony naskočila až v březnu a rok zakončila s nelichotivou bilancí 21-21, čtyřmi porážkami v řadě, jen se čtyřmi vítěznými sériemi a bez jediné finálové účasti.

Pozitivně nebude hodnotit ani své letošní vystoupení u protinožců. Na obou generálkách totiž vypadla hned v prvním kole a na Australian Open nakonec nevyužila příznivého losu až do semifinále. Bývalá světová jednička sice po výborných výkonech a bez ztráty setu přehrála Xiyu Wang (53. v WTA), Julii Putincevovou (47.), Varvaru Gračovovou (97.) i Shuai Zhang (22.), nicméně ve čtvrtfinále podlehla 3:6, 5:7 Magdě Linetteové. S aktuální světovou pětačtyřicítkou prohrála podruhé v řadě a zhoršila si s ní vzájemnou bilanci na 7-3.

Zkušená Češka, která v Melbourne Parku při osmém startu v řadě postoupila do třetího kola a zvládla i své čtvrté osmifinále na úvodním grandslamu roku, začala skvěle a soupeřce hned v prvním gamu sebrala podání. Brejk však nepotvrdila, ve zbytku setu hrála příliš pasivně, nechala Linetteovou tvořit hru a v šestém gamu ztratila servis čistou hrou. V závěrečném gamu měla možnost si ho vzít zpět, ale brejkbol neproměnila.

Začátek druhé sady byl v podání finalistky US Open 2016 a Wimbledonu 2021 mnohem lepší. Plíšková začala jako v předchozích zápasech hrát agresivněji, suverénně si hájila servis a ve čtvrté hře měla dvě příležitosti jít do vedení brejku. Ani ty však nevyužila, začala příliš chybovat a opět tahat za kratší konec. Za stavu 2:2 zlikvidovala manko 0-40 a o dva gamy později 15-40, jenže ani to jí na srovnání skóre nakonec nepomohlo, jelikož v 11. gamu spáchala dvě dvojchyby a vlastními chybami darovala Polce brejk. Ta už utkání, v němž Plíšková trefila dvojnásobek nevynucených chyb než vítězných úderů, bez problémů dopodávala.

Přehled zápasu Plíšková – Linetteová 3:6,5:7

"Z výsledku jsem velmi zklamaná. V posledních dvou týdnech se mi docela dařilo. Ani dnes to nebylo špatné, ale soupeřka mi to hodně ztížila. Hrála dobře od základní čáry a já jsem nedokázala najít na kurtu místo, kam bych zahrála vítězný úder. Servis dnes také nebyl nijak skvělý," řekla na tiskové konferenci Plíšková.

"Nevím, proč mi servis dnes nešel. Občas takové dny přijdou. Možná to bylo i soupeřkou, která mi řadu dobrých podání vrátila zpět a dostala mě pod tlak. Nedala mi nic zadarmo. Nesehrála jsem špatný zápas, ale určitě dokážu hrát lépe," uvedla Plíšková.

Po vyřazení Plíškové, která se v live žebříčku posunula o deset míst na 21. příčku a své maximum v tomto dějišti nevyrovnala (2019), je jisté, že ve čtvrtek poznáme zbrusu novou grandslamovou finalistku. Linetteová totiž bude ve své premiérové účasti ve druhém týdnu majorů pokračovat proti Aryně Sabalenkové, s níž v předchozích dvou soubojích uhrála dohromady jen sedm gamů.

"Získala jsem tu nějaké body, což je určitě pozitivní. Dnes jsem ale velmi zklamaná, protože jsem myslela, že to je zápas, který jsem měla a mohla vyhrát," dodala Plíšková.

Rodačka z Poznaně vyřadila už čtyři nasazené soupeřky, kromě Plíškové si vyšlápla na Anett Kontaveitovou, Jekatěrinu Alexandrovovou a světovou čtyřku Caroline Garciaovou. Zítra zabojuje o své teprve šesté finále na nejvyšším okruhu, první na akcích vyšších než WTA 250, a může se stát první polskou finalistkou v historii Australian Open.

Sabalenková dál dominuje, letos stále neztratila set

Aryna Sabalenková loni prohrála všechna tři finále včetně toho na Turnaji mistryň, ale letošní sezonu odstartovala svým prvním triumfem od května 2021. A ve fenomenální formě a dominanci z Adelaide pokračuje i v Melbourne Parku. Letos má bilanci 9-0 a na sety 18-0.

Běloruska ztratila po cestě do semifinále jen 26 gamů a vyhrála i své čtvrté čtvrtfinále na grandslamových podnicích, premiérové v Melbourne. Nyní největší favoritka na zisk titulu si dnes v duelu letos neporažených hráček poradila 6:3, 6:2 s Donnou Vekičovou a vzájemnou bilanci upravila na 2-5 ze svého pohledu.

Skóre vypadá velmi jednoznačně, nicméně utkání trvalo skoro dvě hodiny a obě aktérky se v něm trápily na servisu. Sabalenková spáchala devět dvojchyb a odvrátila 12 ze 14 brejkbolů, Vekičová nasbírala 13 dvojchyb a zlikvidovala jen osm ze 13 hrozeb, navíc se muselo 10 ze 17 gamů rozhodnout přes shodu. Nasazená pětka zakončila i svůj pátý zápas na turnaji s pozitivním poměrem vítězných úderů a nevynucených chyb, k postupu si pomohla i devíti esy a mezi nejlepším kvartetem doplnila krajanku Viktorii Azarenkovou.

Přehled zápasu Sabalenková - Vekičová 6:3,6:2

Sabalenková ve čtvrtek nastoupí ke svému čtvrtému semifinále na grandslamech, v této fázi ve třech setech podlehla Karolíně Plíškové ve Wimbledonu 2021, Leylah Fernandezové na US Open 2021 i Ize Šwiatekové na US Open 2022. Vekičová hrála čtvrtfinále grandslamů podruhé (US Open 2019) a ani tentokrát neuspěla.

O složení druhého semifinále se rozhodlo už včera, o finále budou ve čtvrtek bojovat také úřadující wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová a dvojnásobná vítězka této akce Viktoria Azarenková.

Krejčíková se Siniakovou si zahrají semifinále čtyřhry

Postup do semifinále ve čtyřhře staví Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Obhájkyně loňského titulu a nejvýše nasazený pár porazil americko-nizozemskou dvojici Desirae Krawczyková, Demi Schuursová 6:2, 6:3. České tenistky se utkají o finále s ukrajinsko-rumunskou dvojicí Marta Kosťuková, Elena-Gabriela Ruseová.

Přehled zápasu Krejčíková/Siniaková – Kraczyková/Schuursová 6:2,6:3