Pohled: Vejmelka si zaslouží šanci na úspěch. Ukáže ale schopnosti i tam, kde je tlak?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pohled: Vejmelka si zaslouží šanci na úspěch. Ukáže ale schopnosti i tam, kde je tlak?

Zůstane Karel Vejmelka v Arizoně?
Zůstane Karel Vejmelka v Arizoně?Profimedia
Přestupová uzávěrka NHL, jeden z nejzábavnějších dnů hokejového roku, se pomalu blíží. Největší taháky nejsou letos zrovna zabaleny do české vlajky, ale až se 3. března pomyslné okno zavře, dost možná bude mít nový domov i brankář Karel Vejmelka (26), který druhým rokem hájí barvy Arizona Coyotes. Bylo by to potřeba, protože na aktuální adrese už zkrátka nic víc nedokáže.

Daleko pryč jsou doby, kdy Arizona pravidelně postupovala do vyřazovacích bojů a patřila mezi kluby, které mají ambici něco dokázat. Za posledních deset let byli Coyotes v play off jenom jednou a občas to spíš vypadá, že v týmu, který aktuálně hraje domácí zápasy ve městě Tempe, dělají všechno možné pro to, aby nemuseli vyhrávat.

Co třeba jejich aktuální hala Mullett Arena, do které se vejde jen pět tisíc lidí? To je pro celou NHL výsměch. A popravdě, nedivím se. Fotky kabiny ze začátku sezony připomínaly spíše 1. ligu v Čechách než jednu ze 32 nejprestižnějších hokejových adres světa. Byť v tomto případě dočasnou. Pochybuji, že se dodnes něco extra změnilo.

Ačkoliv je fungování poněkud zvláštní, ani tak to neznamená, že je třeba se téhle organizace štítit. Štěstí tam našel například právě Vejmelka, který do Arizony přišel přímo z extraligy a snad ani on sám (při vší úctě), nečekal, že se z něj obratem stane jednička. Možná se zdá, že konkurenci neměl nejtěžší, ale to je mýlka. Nestál proti němu sice Andrej Vasilevskij nebo Connor Hellebuyck, ale nenechte se zmást, kdokoliv je v NHL pod smlouvou, splňuje ta nejpřísnější kritéria.

Výkony Arizony jsou nevyrovnané.
Výkony Arizony jsou nevyrovnané.Livesport

Vejmelka se díky skvělé povaze, disciplíně a minimu chyb stal rychle tváří klubu, kterou i liga s chutí využívá při svých komerčních prezentacích. A přestože jeho čísla nepatří k těm úplně nejlepším, plno utkání dokázal vyhrát takřka sám. Navíc jen tři gólmani v lize pochytali v lize letos více střel a kromě Johna Gibsona z podobně zoufalého Anaheimu zbývající dvojice chytala více zápasů.

Bývalý gólman Komety Brno právě prochází prvním ročníkem nového tříletého kontraktu, ale myslím si, že by pro něj bylo lepší, kdyby ho dokončil jinde. Kvalita gólmana se pozná podle toho, jak dokáže na svých bedrech nést zodpovědnost za celé mužstvo. To v Arizoně dávno předvedl, na nejlepší ligu světa má. To už se ví.

Teď je čas na další krok, přestup do silného mužstva, jakým je třeba Pittsburgh nebo Vegas. Nebo takové Toronto, kde je tlak na výsledek a kde lidé hokej snídají, obědvají a večeří.

Přestupová uzávěrka je ideálním momentem na změnu.

"Nějakým způsobem to vnímám, ale moc to neřeším, protože vím, že to až tak nemůžu ovlivnit. Beru to tak, že se to může stát a uvidím před sebou nějakou další výzvu," řekl nedávno v našem exkluzivním rozhovoru a vlastně podal přímý důkaz, že se potenciální šance dopředu nezříká. Lákala by ho, ne že ne.

Souhlasím, vždyť by při dobré konstelaci mohl skočit rovnou mezi nejopěvovanější gólmany NHL. Podle mě je to místo, kam patří, pokud samozřejmě dokáže ustát ještě větší tlak, o čemž lze takto od stolu zatím jen spekulovat.