Pohledem dat: Nejen Messi a Neymar. Proč by zlato slušelo Argentině i Brazílii

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: Nejen Messi a Neymar. Proč by zlato slušelo Argentině i Brazílii
Argentina a Brazílie mohou na titul pomýšlet nejen díky Messimu a Neymarovi, ale i na základě dat a analýz.
Argentina a Brazílie mohou na titul pomýšlet nejen díky Messimu a Neymarovi, ale i na základě dat a analýz.Profimedia
Argentinu či Brazílii tipuje na vítěze šampionátu v Kataru nespočet fanoušků i expertů z řad současných či bývalých hráčů, trenérů nebo třeba fotbalových komentátorů. Že by titul mistrů světa slušel jednomu z těchto jihoamerických národních týmu, si myslí i datoví odborníci z české analytické společnosti 11Hacks. Vycházejí, jak jinak, z čísel a statistik, a své detailní rozbory budou během MS prezentovat pro Livesport Zprávy.

Brazílie

Dostatečně výmluvným důkazem o síle brazilské ofenzivy budiž to, že ve většině předpokládaných sestav pro úvodní utkání proti Srbsku chybí křídelník Realu Madrid Vinícius Júnior

V letošním kalendářním roce Brazilci odehráli osm utkání, během nichž vstřelili 26 branek a podle matematického modelu očekávaných gólů jich nastřádali 24,9, tedy 3,11 na jeden zápas. Frekvence, s jakou se dostávají do blízkosti soupeřovy branky, nemá v současném fotbalu obdoby. Pro srovnání – v právě probíhajícím ročníku Premier League je Liverpool zatím na 1,9 a Manchester City s Arsenalem shodně na 1,85.

Brazilská výprava ale není pouze Neymar a další ofenzivní hráči, ale třeba také Casemiro, jeden z nejlepších defenzivních záložníků světa. Když United v srpnu za třicetiletého hráče zaplatili závratných 70,65 milionu eur (asi 1,7 miliardy korun), kupovali si především okamžité zlepšení. A to také dostali. Poté, co bývalý hráč Realu nabral potřebnou fyzickou kondici, začal v nejkvalitnější lize světa dominovat.

Legenda (shora dolů) - Počet hlavičkových soubojů, úspěšnost hlaviček, počet aktivních odebrání míče, úspěšnost aktivního odebírání míče, počet faulů, zachycené přihrávky, zablokované přihrávky, vyhrané míče, v jak nebezpečných prostorech hráč získává míč
Legenda (shora dolů) - Počet hlavičkových soubojů, úspěšnost hlaviček, počet aktivních odebrání míče, úspěšnost aktivního odebírání míče, počet faulů, zachycené přihrávky, zablokované přihrávky, vyhrané míče, v jak nebezpečných prostorech hráč získává míč11Hacks

Výše uvedený diagram znázorňuje, jak si Casemiro vede ve vybraných defenzivních metrikách. Absolutní čísla a procentuální úspěšnosti jsou uvedeny v příslušném řádku. Spodní čísla představují percentily (relativní umístění vzhledem k ostatním posuzovaným), do kterých spadá. Například percentil 90 znamená, že je hráč lepší než 90 % všech fotbalistů na jeho pozici. Jinými slovy, řadí se mezi horních 10 %.

Tak třeba aktivním vystoupením proti soupeři získá Casemiro míč více než pětkrát za zápas a pokud se rozhodne pro zákrok, odzbrojí protihráče ve čtyřech případech z pěti.

V době "před Casemirem" měli United až 13. nejlepší ligovou obranu s průměrnou hodnotou 1,51 očekávaných inkasovaných branek na zápas. V období od 9. do 16. kola, kdy Brazilec odehrál v základní sestavě všechna utkání, už lépe bránily pouze Arsenal s Brightonem. Z 1,51 očekávaných inkasovaných branek se United zlepšili na 0,79. Je třeba vzít v potaz, že v úvodních devíti duelech měli o něco těžší los, ale i tak Casemiro čelil ofenzivě Newcastlu, Chelsea, Tottenhamu nebo West Hamu. Jeho defenzivní přínos je nesporný.

Tabulka očekávaných inkasovaných gólů mezi 9. a 16. kolem Premier League
Tabulka očekávaných inkasovaných gólů mezi 9. a 16. kolem Premier League11Hacks

Trenér Tite má zároveň k dispozici jednoho z nejlepších gólmanů na světě. Alisson Becker se dlouhodobě umisťuje mezi elitou v drtivé většině modelů, které hodnotí chytání brankářů. 

Radar – čím více je daná výseč vyplněna, do tím lepšího percentilu hráč v dané dovednosti spadá
Radar – čím více je daná výseč vyplněna, do tím lepšího percentilu hráč v dané dovednosti spadá11Hacks

Pokud tým soupeři povolí brejkovou situaci, může se spolehnout na to, že v soubojích jeden na jednoho není lepšího gólmana než Alissona. Analýza brankářského experta Johna Harrisona, se kterým 11Hacks úzce spolupracují, ukázala, že si v těchto situacích během sezony 2021/22 připsal 7,79 zákroků nad očekávanou hodnotou. S velkým náskokem je to nejvíc ze všech gólmanů Premier League.

Tabulka brankářů Premier League v soubojích 1v1 (2021/2022)
Tabulka brankářů Premier League v soubojích 1v1 (2021/2022)11Hacks

Argentina

Ačkoli přílišné zjednodušování do fotbalové analytiky nepatří, stojíme si za tím, že Lionel Messi je stále nejlepším hráčem na planetě. Jedním z našich nejsložitějších modelů je tzv. goal probability added, neboli přidaná hodnota na gól. Tento model sleduje všechny dotyky hráče s míčem a měří, do jaké míry zvyšují šanci jeho týmu na vstřelení branky. 

GPA+ můžeme sledovat pro přihrávky a driblink současně, rozdělovat na obě činnosti zvlášť či mapovat, jak si v těchto činnostech hráč vede v konkrétních třetinách hřiště. Pro zařazení mezi nejlepších 5 % hráčů na Messiho pozici stačí GPA+ index v hodnotě 16,22. Messi ale dosahuje na bezprecedentních 48,12.

Následující dvojice 2D vizualizací ukazuje hodnoty GPA+ na ose Y (svislá) a hodnoty očekávaných asistencí respektive očekávaných branek na ose X (vodorovná). Očekávané asistence nám říkají, jak kvalitní střely hráč přímo připravuje pro své spoluhráče. Očekávané góly to, do jakých pozic se sám dostává. V první zmíněné metrice je lepší už pouze Kylian Mbappé, ve druhé jen Loïs Openda. V Ligue 1 neexistuje všestrannější a užitečnější hráč než Messi.

Osa X - jak kvalitní střely připravuje pro spoluhráče (26% šance na asistenci na zápas), osa Y - GPA+
Osa X - jak kvalitní střely připravuje pro spoluhráče (26% šance na asistenci na zápas), osa Y - GPA+Flashscore
Osa X - do jak kvalitních střel se hráč dostává (69% šance na vstřelení branky na zápas), osa Y - GPA+
Osa X - do jak kvalitních střel se hráč dostává (69% šance na vstřelení branky na zápas), osa Y - GPA+Flashscore

Jistou paralelou s Brazílií je přítomnost dalšího defenzivního záložníka, který září v Premier League – Alexise Mac Allistera. Ještě před dvěma lety něco nemyslitelného, protože ten samý hráč v Brightonu tehdy nastupoval na pozici desítky. Graham Potter z něj však udělal jednu z nejlepších šestek Premier League. Netvrdíme, že v národním dresu bude plnit stejnou funkci jako pod svým zaměstnavatelem, ale mít v kádru tak všestranného hráče dává Lionelu Scalonimu další taktické možnosti.

Alexis Mac Allister data
Alexis Mac Allister data11Hacks

Mac Allister podává skvělé výsledky v metrice, která počítá, v jak důležitých prostorech hráč získává míče a zabraňuje tím soupeřům ve vytvoření kvalitních šancí (vodorovná osa X). Pohybuje se na stejné úrovni jako Thiago Alcântara z Liverpoolu a Rodrigo Bentancur z Tottenhamu. Zároveň svými náběhy a driblinkem často posouvá míč do hodnotnějších prostorů hřiště (osa Y).

Mezi třemi tyčemi dodává týmu klid spolehlivý Emiliano Martinez, před kterým se řadí vysoce funkční obranná čtveřice. Když se v červnu Argentina střetla s Itálií v premiérovém duelu Finalissima, tedy vítězů kontinentálních mistrovství dvou nejsilnějších federací UEFA a CONMEBOL, jednalo se o jednoznačnou záležitost. 

Zatímco Argentina nastřádala 2,6 xG, Italům hrajícím v nejsilnější sestavě povolila pouze 0,36 xG a jedinou střelu z prostoru uvnitř šestnáctky. Brazílie si ve finále loňské Copy Americy vytvořila jen 0,85 xG a v listopadovém kvalifikačním utkání na mistrovství světa dokonce pouze 0,43. Argentina je dobře vyváženým celkem, který může pomýšlet na zlato.

Více o 11Hacks