S 11Hacks je fotbal věda: Datově-analytická společnost pomáhá rozvíjet hráče i celé kluby

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
S 11Hacks je fotbal věda: Datově-analytická společnost pomáhá rozvíjet hráče i celé kluby
Šéfové 11Hacks Jakub Otava (vlevo) a Jakub Dobiáš s někdejším kapitánem finské reprezentace Timem Sparvem.
Šéfové 11Hacks Jakub Otava (vlevo) a Jakub Dobiáš s někdejším kapitánem finské reprezentace Timem Sparvem.11Hacks
I v roce 2022 zaznívají mezi profesionálními trenéry či manažery názory, že fotbal není žádná věda. Šéfové české datově-analytické firmy 11Hacks by nesouhlasili, v jejich podání totiž fotbal vědou je. Společnost, v jejímž čele stojí Jakubové Dobiáš a Otava, spojuje nejpopulárnější sport se světem dat, čísel a statistik. Matematikou pomáhá rozvíjet hráče, určovat strategii klubům a stává se čím dál důležitějším pomocníkem skautů i agentů.

11Hacks detailně analyzuje hráče i celé týmy a poté doporučuje klubům, na čem by měly zapracovat. Z televizního záznamu rozfázuje hru na jednotlivé události a činnosti každého hráče, jako jsou průnikové přihrávky, střely nebo souboje. Následně tato tzv. událostní data vyhodnocuje složitými matematickými modely ve vlastním softwaru. „Zaznamenáme jakoukoliv aktivitu na hřišti, díky tomu máme v databázi k dispozici každý dotek hráče s míčem. Za pomoci matematiky tak máme objektivní a nezkreslený pohled na to, co se na hřišti odehrává,” popisuje pro Livesport zakladatel firmy Jakub Dobiáš. „Analyzujeme ligové soutěže, kluby i jednotlivé hráče, stejně jako systémy a koncepce, které se ve fotbale dějí. Na základě dat dáváme doporučení klubům, co by měly udělat jinak.”

Informace od 11Hacks pomáhají klubům odhalit jak silné, tak slabé stránky, rozebrat herní systém a třeba i zlepšit výkonnost jednotlivců či týmu. V neposlední řadě mohou „hacky” pomoci najít ideální hráčskou posilu. „Ale není to jen o datech. V našem týmu jsou trenéři i skauti, kteří mají desítky let zkušeností s fotbalem. Výhodou našeho přístupu je, že dokážeme oba světy efektivně propojit,” upozorňuje výkonný ředitel 11Hacks Jakub Otava, někdejší manažer pražské Sparty. „Klubům nabízíme skautingové služby, rozbory zápasů a implementaci analytického know-how,” doplňuje.

Aktuálně má firma, která vznikla v roce 2017, úctyhodnou databázi čítající 350 tisíc hráčů. „Ke každému počítáme 227 matematických modelů, které objektivně určí jeho přínos. Sledujeme třeba to, z jakých lokací šly průnikové přihrávky, jestli hráč dával vysoké, nebo nízké centry. Řešíme například i auty. Jak je dobré je provádět, jestli je úspěšnost závislá na tom, jak rychle vhazování provedu a podobně,” prozrazuje Dobiáš.

Ngadeu: Hned napoprvé terno

Výkladní skříní portfolia 11Hacks je dodnes spolupráce s pražskou Slavií, která probíhala v letech 2016 až 2020 a vzešly z ní čtyři mistrovské tituly. „Na český trh se nám podařilo přinést zajímavé hráče, ať už šlo o Oscara Dorleyho, Ladislava Almásiho, Fortuna Bassey nebo Michaela Ngadeuho,” vypočítává. Právě příklad řízného kamerunského beka, dotažený v létě 2016, byl prvním slávistickým přestupem provedeným na základě datové analýzy. Navíc krásně ilustruje samotný princip 11Hacks.

Slavia v té době potřebovala agresivního a silného stopera. „Jeho příchod do Slavie byl záležitostí podrobného skautingu při využití všech dostupných metod. Tedy datové analytiky, vlastního týmu video-skautů a také detailního psychologického profilu vypracovaného na základě vystupování hráče na sociálních sítích. Jen tak jsme mohli slávistickému vedení předložit všechny důležité informace,” vysvětluje Otava.

Za Ngadeuem stála v první řadě čísla. V rumunském Botoșani si držel 79% úspěšnost hlavičkových soubojů, během jednoho zápasu odebral v průměru 1,5 míče, zachytil 8,5 přihrávky a rozdal 12 pasů na 30 metrů s více než 80% přesností. „Navíc jako Afričan působil v roli kapitána rumunského celku. Za 500 tisíc eur si Slavia pořídila zkušeného stopera v nejlepším věku, navíc adaptovaného na Evropu. Rychle se prosadil do základní sestavy na pozici šestky, kde uplatnil všechny vytipované dovednosti. Výborně bránil prostor, četl hru a neměl problém ve fyzicky náročné soutěži,” říká.

Ngadeu v první sezoně v Česku vyhrál za každý zápas průměrně osm hlaviček a 14 soubojů, což bylo jedno z nejvyšších čísel u nás. Hned při premiérovém ročníku navíc pomohl „sešívaným” k titulu, momentálně je už třetím rokem oporou belgického Gentu a stal se tahounem kamerunské reprezentace, s níž postoupil na letošní mistrovství světa.

Hráče, na jejichž přestupu se podílela, má společnost 11Hacks rozděleny do dvou kategorií. „První jsou ti, na které se nás kluby zeptají a my je buď doporučíme, nebo se jejich příchod naopak snažíme rozmluvit. V druhé jsou ti, s nimiž přijdeme my. Jako například Oscar. Od Liberce jsme dostali pouze zadání na konkrétní pozici, nebylo to tak, že by ho klub měl vyhlédnutého. My byli ti, kteří jsme Oscara díky datům, analytice a našim skautům našli a přivedli do Liberce. Následně se s velkým ziskem prodal do Slavie,” vypráví Otava.

Jeho kolega navazuje: „Do této kategorie spadá i Almási. O něm jsme věděli, že má dobrý výběr místa ve vápně, skvělou hru hlavou a je pracovitý. To jsou vlastnosti, které se ideálně hodí do české ligy, v níž útočníci podstupují mimořádně velký počet soubojů. A zároveň jsme díky datům věděli, že Baník si nejvíc šancí vytváří díky centrům, tedy druhu přihrávky, který Almásimu nejlépe sedí. Typologicky šlo o skvělou shodu pro obě strany,” líčí Dobiáš. Výsledek? Třiadvacetiletý urostlý Slovák nasázel za Ostravu 16 gólů v 32 ligových zápasech.

Chystají vlastní platformu

Základní problém datové analytiky podle odborníků tkví v tom, že fotbal je pro ni vlastně nevděčný sport. „Na rozdíl od zámořských sportů, kde se používá už dlouho, se toho ve fotbale děje málo. Hraje se 90 minut a zápasy dost často končí výsledkem 0:0, nebo 1:0. Proto vznikla metrika očekávaných gólů, která zohledňuje kvalitu šancí a pravděpodobnost, že ze střely padne gól. Díky ní se dá dopočítávat alespoň něco,” podotýká Otava a zdůrazňuje, že 11Hacks sledují celé řetězce herních situací vedoucích k šancím, které by měly skončit gólem.

„Divák si většinou pamatuje jen střelce branky nebo toho, kdo na ni nahrál. Ale za gólem často bývá třetí, čtvrtý nebo pátý hráč, kterého už si třeba nezapamatujeme. My díky datové analytice vidíme všechny hráče a zároveň to, jak moc jejich akce, ať už dribling nebo průniková přihrávka, zvýšila šanci na gól,” popisuje jednu z klíčových metrik pro hodnocení kreativity hráčů, která má název Přidaná šance na gól – možná ji znáte pod anglickou zkratkou GPA+.

11 Hacks v současnosti funguje jako konzultační firma spolupracující s několika konkrétními kluby. Třeba v Česku jsou to Baník Ostrava a České Budějovice, na Slovensku Dunajská Streda a v Polsku Legia Varšava. „Náš byznys je postaven tak, že někam přijdeme, rozebereme problémy a doporučíme, co dělat. V takovém případě ale nemůžeme spolupracovat najednou například se Spartou i Slavií, protože jim příliš vidíme do kuchyně. Proto dokončujeme vlastní platformu, kterou můžeme prodat obrazně řečeno celé lize nebo všem agentům. Ať s ní každý dělá, co bude potřebovat. A naše konzultace pak budou probíhat jen s klienty, kteří budou vyžadovat premium služby,” osvětluje Dobiáš.

V poslední době využívají služby 11Hacks čím dál častěji i hráčští agenti. „Tím, že dokážeme přečíst styly jednotlivých soutěží nebo konkrétních klubů, můžeme hrát důležitou roli v predikci přestupu. Jestli má hráč v daném týmu větší, či menší šanci uspět. Zároveň nás někteří klienti využívají i ve chvílích, kdy chtějí hráče prodat. My pro ně uděláme valuaci a rešerši toho, jak, kdy a kam přestupovali jiní hráči jeho kvalit, v jeho věku a s podobnými datovými výsledky,” nastiňuje Otava.

Stejně tak o pomoc společnosti stojí i samotní fotbalisté. „Před časem jsme přišli s projektem individuálních tréninků, které podle nás vedou k zlepšování hráčů. V Budějovicích jsme pracovali s Talovierovem, který je teď ve Slavii. Pracovali jsme s Basseym, dlouhodobě s Pavlem Buchou z Plzně, Jardou Zeleným z Jablonce nebo Tomášem Wiesnerem ze Sparty. Za příklad můžeme dát právě Wiesnera. Na základě jeho dat jsme mu ukazovali, že nejhodnotnější přihrávka je cutback, takový ten pas pod sebe. A on o víkendu přesně takhle přihrál, tuším, na dva góly,” usmívá se Otava a upozorňuje, že veškeré individuální tréninky probíhají vždy s vědomím trenéra daného týmu.

Podceňovaný charakter

Analytici se zaměřují i na osobnostní rysy fotbalistů, na jejich mentalitu. „Charakter je podceňovaný a přitom hrozně moc důležitý. A zároveň je o něm k dispozici málo informací. Z toho, jak se hráč chová v rozhovorech, na sociálních sítích nebo na základě toho, jak o něm mluví jeho spoluhráči, se snažíme udělat odhad toho, jak se asi bude chovat třeba v týmu, který o něj stojí,” říká Livesportu Dobiáš.

Datová analýza je podle něj v Česku ještě „v plenkách”. „Největší problém u nás je, že za termínem analytika se schovává strašně moc věcí. Klub řekne, že dělá analytiku a vy pak zjistíte, že mají jednoho kluka, který jim stříhá videa. Stejné je to s daty. Existují událostní data, třeba střely a přihrávky, ale i trackingová data sledující pohyb hráčů. A u nás se vše zastírá jedním slovem,” všímá si Jakub Otava. „V Česku se uvažuje stylem: Tohle je zajímavé, sice tomu nerozumíme, ale nějak to vyzkoušíme. A když se to nepovede, tak jdeme od toho. Místo toho by se mělo přemýšlet tak, že toto bude za deset let zásadní a já tomu musím perfektně rozumět, protože tím získám výhodu.”

Experti se shodují, že datové analytice ve fotbale patří budoucnost. „Je to běh na delší trať, ale budou ji používat všechny kluby. Alespoň v nějaké míře. Důležité bude, kdo s ní bude umět kvalitněji pracovat, kdo data lépe přečte a i díky tomu lépe poskládá tým. Samozřejmě i z hlediska charakteru a mentality hráčů a celkové chemie mužstva. Jen bude asi ještě nějakou dobu trvat, než se to u nás pochopí.”