Brazilci s číslem 10 na zádech: Jen tři mistři světa, Pelé a jeho následovník Neymar

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Brazilci s číslem 10 na zádech: Jen tři mistři světa, Pelé a jeho následovník Neymar
V současnosti obléká v brazilské reprezentaci dres s číslem 10 Neymar.
V současnosti obléká v brazilské reprezentaci dres s číslem 10 Neymar.Profimedia
Deset, královské číslo. A v souvislosti s dresem brazilské fotbalové reprezentace také posvátná role. Jen Pelé (82) a dva další hráči ale s 10 na zádech přinesli Brazílii zlatou radost ze světového šampionátu. Neymar (30) se bude o zisk titulu mistra světa letos pokoušet už potřetí…

1950: Jair a Ademir

První mistrovství světa, na kterém hráči nosily čísla na zádech, se konalo v roce 1950 v Brazílii. Prvním "kanárkem", který později ikonické číslo na šampionátu oblékl, byl Jair da Rosa Pinto, legenda klubů Vasco da Gama, Santos a Palmeiras. Ten také hned v prvním utkání proti Mexiku skóroval.

Jelikož na tomto turnaji ještě hráči neměli čísla přidělena na celou dobu jeho konání, oblékl dres s desítkou při remíze 2:2 se Švýcarskem na Pacaembu i útočník Ademir de Menezes. V tomto utkání sice gól nedal, ale později se stal nejlepším střelcem turnaje.

1954: Pinga

Na následujícím mistrovství světa ve Švýcarsku už FIFA stanovila stálá čísla a dres s číslem 10 nosil Pinga. Ten hrál stejně jako Ademir za Vasco. Na turnaji dal sice hned v prvním utkání dva góly Mexičanům při vítězství 5:0, odehrál i druhý zápas proti Jugoslávii, do čtvrtfinále už ale nenastoupil a Brazilci vypadli s Maďarskem po výsledku 2:4.

1958 až 1970: Pelé

Na čtyřech po sobě jdoucích mistrovstvích světa měl číslo 10 Pelé. V roce 1962 odehrál ve žlutém dresu pouze dva zápasy, protože se v utkání s Československem zranil a zbytek turnaje vynechal. V letech 1958 a 1970 mohl vzít do rukou Zlatou Niké, tehdejší trofej pro šampiony. V roce 1966 byla Brazílie vyřazena ve skupinové fázi. Od dob Pelého se stal dres s číslem 10 ikonickým a hrát v něm byla opravdová výsost.

1974 a 1978: Rivelino

Prvním dědicem královského dresu byl Roberto Rivelino. Po mistrovství světa ve fotbale v roce 1970 oblékal kníratý záložník Corinthians číslo 11, na závěrečných turnajích mistrovství světa v Západním Německu 1974 a v Argentině v roce 1978 už mu ale svěřili desítku. V utkání se Švédskem v Mar del Plata dokonce vedl tým své země jako kapitán. Získat pohár pro šampiony se mu ale nepodařilo.

1982 a 1986: Zico

Zico, legenda Flamenga, hrál na třech světových šampionátech, začínal ale v Argentině 1978 s osmičkou na zádech. S příchodem trenéra Teleho Santany se stal v roce 1982 desítkou a během turnaje čtyřikrát skóroval. O čtyři roky později už ale byl pouze v roli střídajícího hráče. Brazilci v obou případech vypadli ve čtvrtfinále. 

1990: Silas

V Itálii byl Lazaroniho hráčem číslo 10 Paulo Silas, záložník, který se na klubové úrovni zapsal do historie FC Sao Paulo, na mistrovství světa už však jel jako akvizice Sportingu Lisabon. Jenže ani jednou nenastoupil v základní sestavě a dohromady odehrál 20 minut. A Brazílie podlehla už v osmifinále Argentině. Silas nebyl přesvědčivou "desítkou", za celou svou mezinárodní kariéru vstřelil pouze jeden gól.

1994: Raí

Raí byl další ze záložníků s úspěšnou kariérou v týmu FC Sao Paulo, ale v roce šampionátu už hrál za PSG. Ačkoli nebyl první volbou trenéra Carlose Alberta Parreiry pro základní sestavu, hrál v dresu s číslem 10.  Na turnaji dal jeden gól, od dob Pelého se ale stal první brazilskou "desítkou" která se mohla pyšnit titulem mistra světa.

1998 a 2002: Rivaldo

Rivaldo byl po letech konečně tím, kdo dodal ikonickému číslu 10 nový náboj. Na klubové úrovni zářil v Barceloně a v brazilském královském dresu hrál na šampionátu ve Francii, kde dotáhl tým do finále a poté i v Koreji a Japonsku, kde Brazílie celý turnaj vyhrála. Na světových šampionátech dal 8 gólů, a v pro "kanárky" slavném roce 2002 byl druhým nejlepším střelcem turnaje (5 branek) a byl zvolen do All Star týmu.

2006: Ronaldinho Gaúcho

Ronaldinho měl úžasnou klubovou kariéru, v dresu s číslem 10 na mistrovství světa neměl štěstí. Na hřišti v brazilské sestavě typickou "desítkou" nebyl, číslo ale dostal i díky své popularitě. Jenže v Německu Brazilci skončili už ve čtvrtfinále a Ronaldinho ani jednou neskóroval.

2010: Kaká

Pro hvězdu São Paula, AC Milán i Realu Madrid to byl druhý světový šampionát, ale stejně jako v případě Ronaldinha to byla smutná kapitola. Tým trenéra Carlose Dungy skončil v Jižní Africe už ve čtvrtfinále a Kaká ani jednou neskóroval.

2014, 2018 a 2022: Neymar

Od dob Pelého neměl tu čest, hrát s číslem 10 více než dva šampionáty žádný fotbalista. Teď je tu Neymar, který v královském dresu odehrál už dva turnaje. V obou případech dohrál ve čtvrtfinále (v roce 2014 kvůli zranění, v roce 2018 kvůli vyřazení). V jeho 30 letech to nemusí být pro útočníka PSG poslední představení na mistrovství světa a tak by za čtyři roky mohl Pelého vyrovnat. Když už to nebude v počtu titulů, tak aspoň počtu turnajů, na kterých oblékl desítku…