Polsko – Argentina. Messi a Lewandowski o postup, lepší výchozí pozici mají Evropané

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Polsko – Argentina. Messi a Lewandowski o postup, lepší výchozí pozici mají Evropané
Dotáhne Messi Argentinu do vyřazovacích bojů?
Dotáhne Messi Argentinu do vyřazovacích bojů?Profimedia
Z příslovečné hrobníkovy lopaty už sice Argentinci stihli seskočit, přesto jim stále hrozí, že je hrobař dožene. Jihoameričané po překvapivé prohře se Saúdskou Arábií (1:2) a vydřené výhře nad Mexikem (2:0) stále nemají jistý postup do vyřazovacích bojů. Partě kolem Lionela Messiho (35) tak začíná play off o zápas dřív. V posledním skupinovém klání se o postup utkají s dosavadními lídry skupiny C z Polska.

Před zahájením šampionátu si příznivci Argentiny jistě představovali, jak se po dvou zápasech budou radovat z postupu. Místo toho ale tým kouče Lionela Scaloniho musí o místenku do osmifinále bojovat i v posledním skupinovém duelu proti Polsku.

Argentinci na začátku katarské cesty senzačně podlehli Saúdské Arábii a rychle se dostali pod tlak. I proti Mexiku se dlouhou dobu herně trápili, po hodině hry je ale spasil Messi, jenž z dvaceti metrů práskl do balónu a poslal ho přesně k levé tyči. Druhý gól Argentinců vstřelil Enzo Fernández a zpečetil tak důležitou výhru, díky které se "La Albiceleste" udrželi ve hře o postup.

Sestřih zápasu Argentina – Mexiko (2:0)
Livesport

Důležité je, že i přes kolaps v prvním utkání mají Argentinci další pokračování v turnaji ve svých rukou. Pokud porazí Polsko postoupí do vyřazovacích bojů bez ohledu na výsledek souběžně hraného zápasu mezi Mexikem a Saúdskou Arábií. V případě, že by Messi a spol. s Polskem pouze remizovali, museli by čekat na výsledek druhého duelu.

Pokud by i ten skončil nerozhodně, Argentina půjde dál. Jestliže však Saudská Arábie při remíze Jihoameričanů vyhraje, tým Lionela Scaloniho by se překvapivě pakoval domů. Ani při vítězství Mexika nemají Argentinci nic jistého, v tomto případě by mezi nimi a svěřenci trenéra Gerarda Martina rozhodovalo skóre. Středeční porážka s Polskem by soubor okolo Messiho poslala domů.

Tabulka skupiny C
Tabulka skupiny CLivesport

Polsko čeká na postup 36 let

Poláci se nachází v komfortnější situaci. V Kataru zatím neprohráli, díky čemuž vévodí skupině C. Za jistých okolností by si tak Biało-Czerwoni mohli dovolit i prohrát, zároveň by se ovšem museli spoléhat na porážku Saúdské Arábie a doufat v lepší skóre v konfrontaci s Mexikem i saúdskoarabskými Zelenými sokoli. Jakýkoli bodový zisk pak Polsko posune do prvního play off od roku 1986, kdy v bílo-červeném dresu nastupoval legendární Zbigniew Boniek.

Výkony týmu pod taktovkou trenéra Czesława Michniewicze možná nepatří mezi ty nejimpozantnější, nicméně účel v případě Poláků světí prostředky. Naši severní sousedi se nejprve rozešli bez branek s Mexikem a posléze porazili 2:0 Saúdskou Arábii. Jeden z polských gólů vstřelil hvězdný Robert Lewandowski, který se ve 34 letech dočkal první trefy na světovém šampionátu.

Sestřih zápasu Polsko – Saúdská Arábie (2:0)
Livesport

Klíčovou postavou polského výběru je brankář Wojciech Szczęsny, který na turnaji ještě neinkasoval a proti Saúdské Arábii dokonce zneškodnil pokutový kop. Své účinkování na turnaji by si Szczęsny jistě rád ještě prodloužil. "Aktuálně jsme na čele skupiny se čtyřmi body z prvních dvou zápasů, což jsme si stanovili jako základní cíl. Proti Argentině nás čeká velmi těžký duel. Doufáme, že se dostaneme dál, jsme v dobré pozici na postup," prohlásil gólman italského Juventusu.

Do osmifinále by se samozřejmě chtěli podívat také ambiciózní Argentinci. "Proti Polsku to bude obtížný zápas - to je realita. Neříkám, že se pokusíme vyhrát, říkám, že zvítězíme. To je náš cíl," vzkázal bez zbytečných frází trenér jihoamerického výběru Scaloni, který by měl mít k dispozici kompletní kádr. Pod hrozbou suspendace do zápasu nastoupí obránce Gonzalo Montiel.

V polském výběru hrozí druhá žlutá karta hned čtveřici hráčů. Ohrožení jsou stoper Jakub Kiwior, pravý bek Matthew Cash, záložník Przemyslaw Frankowski a útočník Arkadiusz Milik. Otazník visí nad startem zadáka Bartosze Bereszyńskiho a středopolaře Krystiana Bielika, které v posledních dnech trápily zdravotní problémy. Podle posledních informací se však zdá, že oba hráči budou na zápas připraveni.

Přehled zápasu Polsko - Argentina + audiokomentář (20:00)