Španělsko – Německo. Flickův tým je na hraně vyřazení, poslední zápas skončil debaklem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Španělsko – Německo. Flickův tým je na hraně vyřazení, poslední zápas skončil debaklem
Španělsko – Německo. Flickův tým je na hraně vyřazení, poslední zápas skončil debaklem
Španělsko – Německo. Flickův tým je na hraně vyřazení, poslední zápas skončil debaklemProfimedia
Mělo jít o souboj dvou vítězných celků z prvního kola, nakonec však Němci budou ve šlágru skupiny E hrát o všechno. V případě prohry a zároveň jakéhokoliv bodového zisku Japonců s Kostarikou by se totiž s turnajem loučili už po základních skupinách.

První zápas v podání Němců přitom dlouho vypadal pohodově. Po půlhodině vedli díky Gündoganovi, v nastavení první půle pak VAR sebral kvůli ofsajdu trefu Havertzovi. Po návratu ze šaten ještě nastřelili Němci tyč. Jenže pak jim sebevědomí pošramotil vyrovnávajícím gólem Doan a obrat dokonal Asano.

2611 SOUHRN DNE
Livesport CZ

Pro Španělsko byl naopak duel s Kostarikou opravdovou procházkou růžovým sadem. Středoamerickému soupeři nastřílelo hned sedm gólů. Dvakrát se prosadil Ferran Torres, další zásahy přidali Olmo, Asensio, Gavi, Soler a Morata. Fotbalisté z Pyrenejského poloostrova tak po nepříliš úspěšných velkých akcích mezi lety 2014 a 2018 potvrdili svůj vzestup. Na loňském evropském šampionátu došli do semifinále, k tomu se letos i v české konkurenci probojovali do závěrečného play off Ligy národů.

Sestřih zápasu Španělsko – Kostarika
Livesport CZ

Německo na světové scéně nezáří

Zato Nationalelf v poslední době polyká jednu hořkou pilulku za druhou. Na světovém šampionátu v Rusku skončila už ve skupině a před dvěma lety na mistrovství Evropy jí vystavila stopku v osmifinále Anglie. Ani aktuální forma není vůbec zářná, vždyť letos z deseti zápasů Němci vyhráli jen tři (proti Izraeli, Itálii a Ománu), vše pak korunovala zmíněná porážka od Japonska.

Hansi Flick si uvědomuje, jaké kvality musí jeho mužstvo v nedělním utkání předvést. "Klíčové bude zvládat duely a ukázat naši přítomnost na hřišti. Španělsko je týmem, který má nacvičené automatismy bez ohledu na systém, jímž zrovna hrají. My na to pochopitelně máme plán a věříme, že nám bude fungovat," doufá někdejší kouč Bayernu s tím, že k zápasu s Japonskem se již nechce vracet. "Ta porážka byla pochopitelně velmi hořká, ale díváme se dopředu. Máme tým s velkou kvalitou a také styl, kterým se chceme prezentovat," dodal Flick.

Poslední vzájemný zápas se hrál před dvěma lety a šlo v něm o vítězství ve skupině Ligy národů. Triumfovali Španělé, kteří zdemolovali Německo 6:0! Také zápasy na velkých turnajích končily v posledních letech ve prospěch La Roja - řeč je pochopitelně o evropském finále z roku 2008 a semifinále mistrovství světa o dvě léta později. Z tehdejších sestav už ovšem mohou do nadcházejícího klání zasáhnout pouze Manuel Neuer a Sergio Busquets.

Poslední vzájemné zápasy Španělska a Německa
Poslední vzájemné zápasy Španělska a NěmeckaFlashscore

Španělé chtějí navázat na výkon z prvního duelu

Španělský kouč Luis Enrique se na nedělní hit nesmírně těší. "Je to pro nás skvělá zkouška. Budeme hrát proti jednomu z favoritů, který je ve složité situaci. Věřím, že dokážeme navázat na výkon z prvního zápasu," prohlásil vítěz Ligy mistrů s Barcelonou. A ač Němci nemají oslivé období, přesto vyzdvihl soupeřovy kvality. "Vždy hrají útočný fotbal a vždy se snaží kontrolovat balón. Ze všech týmů se asi nejvíce podobají Španělsku, i proto je to pro nás zajímavá výzva a očekávám otevřený zápas," láká fanoušky Enrique.

Duel na Al Bayt Stadium má naplánovaný výkop na nedělní 20. hodinu, řídit jej bude nizozemský sudí Danny Mekkelie. Na čarách budou jeho krajané Hessel Steegstra a Jan de Vries.

Přehled utkání Španělsko – Německo + audiokomentář (20:00)

Pravděpodobné sestavy:

Španělsko (4-3-3)

Simon - Azpilicueta, Rodri, Laporte, Alba - Pedri, Busquets, Gavi - F. Torres, Asensio, Olmo

Německo (4-2-3-1)

Neuer - Sule, Rudiger, Schlotterbeck, Raum - Kimmich, Gundogan - Gnabry, Muller, Musiala - Havertz