Plíšková jde dál přes Bouzkovou. Hradecká s Noskovou senzačně zdolaly sestry Williamsovy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Plíšková jde dál přes Bouzkovou. Hradecká s Noskovou senzačně zdolaly sestry Williamsovy
Aktualizováno
Plíšková jde dál přes Bouzkovou. Hradecká s Noskovou senzačně zdolaly sestry Williamsovy
Plíšková jde dál přes Bouzkovou. Hradecká s Noskovou senzačně zdolaly sestry WilliamsovyProfimedia
Finalistka US Open 2016 Karolína Plíšková ve 2. kole v českém derby přehrála Marii Bouzkovou, kterou limitovalo zraněné zápěstí. Mezi nejlepších 32 postoupila i Petra Kvitová, a to bez boje po odhlášení soupeřky. Kateřina Siniaková prohrála s Alizé Cornetovou a Linda Fruhvirtová se nepostarala o senzaci proti bývalé světové jedničce Garbiňe Mugurazové. O pozdvižení se ve čtyřhře postaraly Lucie Hradecká (37) s Lindou Noskovou (17), které zdolaly hvězdnou domácí dvojici Serenu (40) a Venus Williamsovy (42) 7:6, 6:4.

Plíšková do sezony kvůli zlomenině ruky naskočila až v březnu a zatím se jí nedaří. Letos dosáhla jen na tři solidní výsledky a ani na jeden na následujícím turnaji nenavázala. Do New Yorku tak přijela s nelichotivou bilancí 15:14.

Mírně favorizovaná Bouzková ve středu nenastoupila k prvnímu kolu čtyřhry a ukázalo se, že má problémy s levým zápěstím. V českém derby tak proti solidně hrající krajance nemohla uspět, Plíškové ani jednou nesebrala podání a po hodině a pár minutách jí podlehla 3:6, 2:6.

"Utkání jsem měla pod kontrolou. Maruška nemohla hrát bekhend, takže tam byla cesta. I tak ale hrála velmi dobře a trvalo mi asi tři gamy, než jsem si toho všimla. Ani její čop nebyl snadný a bojovala. Kdyby ten bekhend měla, možná by zápas vypadal jinak, ale i tak jsem si věřila, že uspěju. Myslím, že jsem předvedla dobrý výkon," uvedla Plíšková.

Plíšková tak poprvé v letošní sezoně překročila 2. kolo grandslamů, o pátou účast ve druhém týdnu newyorského majoru po finále v roce 2016 se utká s Belindou Bencicovou.

"V prvním zápase jsem si naťukla ruku, takže jsem nemohla hrát normální bekhend. Po utkání jsem si myslela, že je to v pohodě, ale následně se to zhoršilo. Zkusila jsem to a objevila jsem, že to možná jde hrát i s čopem, ale proti tak dobré a zkušené hráčce jako je Kája, to samozřejmě nestačí," řekla novinářům Bouzková.

Kvitová, která na úvod vyřadila Eriku Andrejevovou, vytěžila z odstoupení Anheliny Kalininové. Ve 3. kole US Open je podruhé za sebou, jejím maximem ve Flushing Meadows jsou čtvrtfinále z let 2015 a 2017.

"Přeji Anhelině brzké uzdravení a už vyhlížím třetí kolo," napsala na Instagramu Kvitová, která v dalším kole vyzve Muguruzaovou, přemožitelku Fruhvirtové.

Španělka nadělila v úvodním setu české kvalifikantce za 21 minut "kanára", ve druhé sadě ale Fruhvirtová favoritku dostala pod tlak. Za stavu 4:1 vedla v dalším gamu při podání 40:0, jenže nadějný vývoj grandslamová debutantka nedotáhla. Muguruzaová poté pěti hrami za sebou sadu otočila a zajistila si postup.

Výsledky US Open WTA

"Je to velká zkušenost zahrát si proti takové šampionce na druhém největším tenisovém stadionu v New Yorku. Začátek byl těžší a nečekala jsem, že mi zabije každou šanci, kterou ji nabídnu. Rozdíl byl taky v podání," řekla českým novinářům Fruhvirtová.

"Druhý set mě hodně mrzí, protože jsem měla 4:1 a 40:0. O moc líp jsem to rozjeté mít nemohla. Škoda, uteklo mi to o pár míčků, ale co se dá dělat. I tak to byl zatím můj nejúspěšnější dospělý grandslam a super start do betonové sezony. Těším se, že na to navážu."

Siniakové úvod utkání proti 40. hráčce světa Cornetovou nevyšel. Od stavu 1:1 prohrála pět her za sebou a za 36 minut ztratila i úvodní set. Rodačku z Hradce Králové ale prvotní neúspěch nesrazil. Ve druhé sadě prolomila od stavu 1:1 dva servisy a vynutila si rozhodující set.

Cornetová si v něm za stavu 2:1 vyžádala ošetření, a poté v šestém gamu získala brejk. Po více než dvou hodinách dopodávala duel k vítězství.

Program US Open WTA

České duo vyřadilo sestry Williamsovy

Sedmnáctiletá Nosková si s o dvacet let starší Hradeckou připsaly v prvním společném zápase cenný skalp čtrnáctinásobných grandslamových šampionek ze čtyřhry. Navzdory bouřlivé divácké kulise nepovolily legendárním sestrám Williamsovým, které sehrály po svém boku zřejmě poslední soutěžní zápas, ani set.

"Stoprocentně šlo o můj největší tenisový zážitek. Každá osobní výhra v singlu je také důležitá, obzvlášť juniorský grandslam pro mě hodně znamenal, ale tohle byl jeden z mých snů. Byla jsem spokojená jen s tím, že jsem proti nim mohla nastoupit," řekla po utkání českým novinářům Nosková.

Oba páry si v první sadě spolehlivě držely servis, a rozhodla tak zkrácená hra. Zde si Američanky vypracovaly náskok 5:3, poté ale prohrály čtyři míčky za sebou a Nosková s Hradeckou se ujaly vedení.

"Čekala jsem, že budu před zápasem a na jeho začátku hodně nervózní. Nicméně jsem si ale neuvědomovala, že hraju proti legendám. To mě překvapilo," uvedla Nosková.

Také ve druhém setu spěl zápas do dramatické koncovky. Za stavu 5:4 pro Češky však Serena Willamsová ztratila servis a s ním celou hru.

"Se sestrami Willamsovými mám dvě výhry a obě byly tady. To docela potěší. Já to ale neberu, že to byl jejich poslední zápas. Pro mě je zase tohle poslední grandslam, takže jsem si to také užila. Na to, že to mohl být můj poslední debl tady v New Yorku, se přišlo docela podívat docela dost lidí. Co víc si nakonec přát," doplnila Hradecká.

V další fázi narazí Nosková s Hradeckou na chilsko-slovinský pár Alexa Guarachiová, Andreja Klepačová.

Krejčíková se Siniakovou sice vypadly v singlu na US Open ve druhém kole, ve čtyřhře ale mohou zaútočit na poslední grandslamový titul, který jim chybí do společné sbírky. V letošní sezoně triumfovaly na Australian Open a Wimbledonu.

O vítězství olympijských šampionek z Tokia rozhodl třetí set. Na začátku i v jeho průběhu se sice Siniaková nechala několikrát ošetřovat, díky stoprocentnímu servisu a dvěma brejkům ale Češky dotáhly duel k postupu. V další fázi vyzvou rumunsko-americkou dvojici Ana Bogdanová, Sabrina Santamariaová.

Statistiky zápasu Krejčíková/Siniaková - Niculescuová/Ruseová