Senzační Serena odmítla skončit kariéru a ve 40 letech vyřadila na US Open světovou dvojku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Senzační Serena odmítla skončit kariéru a ve 40 letech vyřadila na US Open světovou dvojku

Vítězné gesto Sereny Williamsové.
Vítězné gesto Sereny Williamsové.Profimedia
Mohl – a vlastně podle papírových předpokladů i měl – to být její poslední zápas v úspěchy nacpané kariéře. Americká tenisová legenda Serena Williamsová (40) už před US Open prohlásila, že po turnaji svou dlouholetou soutěžní dráhu uzavře. A když jí los postavil do cesty ve 2. kole newyorského podniku Estonku Anett Kontaveitovou (26), světovou hráčku číslo dvě, kdekdo její příběh už uzavíral. Omyl…

Veteránka proti Kontaveitové předvedla výkon, jenž se spíš blížil parametrům hry jedničky žebříčku, jíž byla dlouhé roky (319 týdnů) než úrovni jejího aktuálního postavení v pořadí (413. místo). Jako by se čas vrátil o 10 let zpátky. "Jsem docela dobrá," křenila se Williamsová, když pak po dvouapůlhodinové třísetové bitvě dostala na kurtu dotaz, čím vysoce favorizovanou Kontaveitovou, specialistku na tvrdé povrchy, přemohla. 

Každý její duel může být tečkou za příběhem, v němž se vyjímá úžasných 23 grandslamových trofejí. Ona jej ale skončit nechce. "Jsem nesmírně soutěživá. A nemusím nikomu nic dokazovat," uvedla.

Pravda, dokázala toho už spoustu. Za poslední rok však téměř nic. I v milovaném Wimbledonu, který ve dvouhře ovládla sedmkrát, se nedávnou poroučela už v 1. kole. Dva zápasy po sobě vyhrála naposledy loni na jaře na French Open. A teď. Fanoušci na naprosto plných ochozech stadionu Artura Ashe, jichž se v největší tenisové aréně světa sešlo rekordních 29.959, byli ve varu. Mezi nimi golfová superstar Tiger Woods (46) či bývalá elitní lyžařka Lindsey Vonnová (37). Také starší sestra Venus (42), někdejší skvělá hráčka.

Sledovali drama se vším všudy. V prvním setu Williamsová vzala Kontaveitové podání, ale hned brejk soupeřce darovala zpěta sadu získala až ve zkrácené hře. Stylově, dělovým esem.

Statistika utkání Williamsová – Kontaveitová

Kontaveitová následně úder vrátila. Ve druhém setu utekla díky dvěma brejkům do vedení 3:0 a dějství vzala jasným poměrem 6:2. Konec senzace? Ne! Williamsová si v pauze mezi sety vybrala povolený odchod do šaten a v útrobách stadionu daleko od ryku fanoušků měla čas si všechno s odstupem zrekapitulovat. Vždyť tohle může být poslední set kariéry, kterou začala před víc než 30 lety. "Poté, co jsem prohrála druhý set, jsem si pomyslela, že právě proto ze sebe musím vydat opravdu to nejlepší," řekla.

Povedlo se. Estonce oplatila hladký zisk setu a poslala ji ze hry. Sama si tím uchovala naději na 24. grandslamový titul, kterým by vyrovnala absolutní rekordmanku Margaret Courtovou. Navíc už jí jen dvě výhry dělí od maxima Rogera Federera (41) v počtu vyhraných duelů na grand slamech v takzvané open éře (369).

V New Yorku zavládla euforie a fanoušci by si Serenu přáli na konec kariéry vidět s trofejí pro vítězku. "Takhle daleko myslet nemůžu. Ale cítím, že mi to v tréninku jde a začínám to přenášet i na kurt," varovala příští soupeřky.

A překvapivě poděkovala i zmíněnému golfistovi Woodsovi. Vítěz 15 major turnajů a nej hráč historie, jenž se dokázal vrátit na greeny po vážné autonehodě, při níž málem přišel o pravou nohu, je prý pro ni velkou inspirací. "Je jedním z hlavních důvodů, proč pořád hraju," svěřila se Williamsová. "Hodně jsme si spolu povídali, snažil se mě namotivovat."

Oběma ikonám chybí ještě kousek k tomu, aby posbírali úplně nejvíc velkých trofejí ze všech. Serena má velice blízko aspoň k vyrovnání maxima. Zase o další zápas.

Výsledky US Open WTA