Překvapení víkendu podle dat: Další domácí trápení Sevilly a ztráta Eindhovenu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Další domácí trápení Sevilly a ztráta Eindhovenu?

Sevilla při říjnové domácí porážce s Vallecanem.
Sevilla při říjnové domácí porážce s Vallecanem. Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto bude každý pátek přinášet ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Norwich – Cardiff, sobota 16:00

Norwich se aktuálně nachází na deváté příčce tabulky anglické Championship, přičemž jej pouze jediný bod dělí od pozic zajišťujících účast v play off o Premier League. V sobotu se svěřenci Davida Wagnera utkají doma s Cardiffem, který je naopak těsně nad sestupovou zónou a do zápasu proto vstupuje v roli jasného outsidera. Ovšem pouze zdánlivě.

Datová analýza ukazuje, že by si oba celky v ligové tabulce měly být mnohem blíž. Podle matematického modelu očekávaných bodů, jenž bere v potaz kvalitu vytvořených i povolených šancí, by Norwichi mělo patřit šesté místo, zatímco Cardiff by se měl pohybovat na 13. pozici, a to při vzájemném rozestupu pouhých pěti bodů.

Důležitým předpokladem pro úspěch ve fotbalovém zápase je povolit soupeři co nejmenší počet nebezpečných šancí, což se v sezoně Cardiffu daří. Z pohledu inkasovaných očekávaných branek je dokonce šestým nejlepším týmem Championship, směrem dozadu tedy schopnějším než Norwich, který je v této metrice čtrnáctý.

Čím defenziva Cardiffu trpí, jsou špatné výkony brankáře Ryana Allsopa. Pokud by průměrný gólman Championship čelil totožným střelám, inkasoval by o sedm branek méně než on. Norwich naopak problémy mezi tyčemi vyřešil, když Tima Krula v průběhu ročníku nahradil podstatně jistější Angus Gunn. S ohledem na výkony mužů v rukavicích jsou obrany obou celků velmi vyrovnané. Stejně jako tradiční statistika reálně obdržených branek (bez penalt): Norwich 33, Cardiff 34.

Za normálních okolností by o výhře Kanárků pravděpodobně rozhodl jejich útok, který je z pohledu xG třetím nejnebezpečnějším v lize. Do úterního utkání proti Birminghamu ovšem nenastoupilo klíčové ofenzivní duo ve složení Teemu Pukki, Joshua Sargent a v pátek odpoledne stále nebylo jasné, zda do víkendového zápasu zasáhne alespoň jeden z nich.

Mapa Pukkiho střel v ročníku.
Mapa Pukkiho střel v ročníku.11Hacks / Livesport

Pokud by se jejich zdravotní stav nezlepšil, Norwich by přišel takřka o 50 % svého xG. Pukki se v dosavadním průběhu sezony postaral o čtvrtinu z něj, zatímco Sargent má na svědomí 23 %. I pouhá neúčast jednoho z nich by byla velkým oslabením, a to i proto, že v týmu chybí dostatečná náhrada. Adam Idah odehrál během své kariéry v Championship pouze něco okolo 1000 minut, co do pohybu ve vápně navíc patří mezi výrazně podprůměrné devítky.

Proti Birminghamu se sice Norwich trefil třikrát, ovšem je třeba brát v potaz, že jeho soupeř disponuje jednou z nejhorších obran ligy. K tomu za ní nastupuje John Ruddy, jenž zaostává ve všech důležitých modelech, které hodnotí kvalitu chytání brankáře.

Norwich je jedním z nejvíc protiútokových celků Championship. Co do objemu a kvality vytvořených šancí je v tomto ohledu aktivnější pouze Sheffield. Případná absence Pukkiho se Sargentem se pak projeví i v téhle činnosti – z celkových 17 xG vytvořených brejky mají totiž tihle dva na svědomí xG v hodnotě 9.

Cardiffu se navíc proti podobně hrajícím týmům daří. Jeho schopnost bránit protiútoky patří podle matematických modelů mezi nejlepší v soutěži. A potvrzuje se to i v realitě, protože méně branek z rychlých kontrů obdržel pouze Millwall.

Norwich patří mezi špičku i co do ofenzivních standardních situací, také tuhle jeho silnou stránku má však Cardiff potenciál vymazat – v Championship z nich povoluje ty nejméně nebezpečné šance. V dosavadním průběhu soutěže po rozích či přímých volných kopech inkasoval pouze pět branek, což je druhý nejnižší počet v lize.

FC Sevilla – Osasuna, neděle 21:00

V minulé sezoně postoupila Sevilla z konečné čtvrté příčky přímo do skupiny Ligy mistrů, v té aktuální se ale po 22 odehraných kolech nachází pouze tři body nad sestupovým pásmem. Důvodem je především propustná obrana, která soupeřům povoluje vysoký objem střel z nebezpečných prostorů.

Statistika obdrženého xG je v tomto případě zcela výmluvná – hůř v LaLize brání už jen Almería a Elche, dvojice týmů bojujících o záchranu. Vedení se nepovedlo nahradit stopery Julese Koundého s Diegem Carlosem, kteří před sezonou odešli, a pokud by v brance nestál Maročan Yassine Bono, hrdina nedávného světového šampionátu, mohlo být ještě hůř. Brankářská opora mimochodem kvůli nemoci vynechala čtvrteční zápas Evropské ligy proti PSV a není zcela jisté, zda do víkendového střetnutí nastoupí.

Naproti tomu Osasuna je sympaticky bránící celek. Její průměrně 0,98 povolených očekávaných gólů na zápas je na úrovni Atlétika Madrid. Důvodem, proč jeden z týmů hraje na špičce tabulky a druhý v jejím středu, je ofenziva. Zatímco Atleti jsou na 1,42 xG na zápas, Pamplona si vytvoří 0,89, což je o 37 % méně.

Pořadí španělské ligy podle povoleného xG.
Pořadí španělské ligy podle povoleného xG.11Hacks / Livesport

Proti Seville by se ale pro hosty nemělo jednat o nepřekonatelný problém, protože do šancí se proti její nejisté obraně pravděpodobně dostanou. Ofenzivně navíc příliš nezaostávají. Krize andaluského týmu se promítla také v útoku, který se v současné chvíli pohybuje okolo hodnoty 1.0 xG na zápas, což je v porovnání s příštím soupeřem jen nepatrný rozdíl.

V minulém kole se Sevilla představila na hřišti Vallecana a přestože si ze zápasu nakonec odvezla remízu 1:1, tahala za kratší konec. Soupeř měl výrazně vyšší územní převahu a dokázal si vytvořit také několik nebezpečných šancí. Sevilla byla v útoku naopak neviditelná a dostala se pouze ke třem střelám z prostoru uvnitř šestnáctky. Výsledné xG? Jen 0,38…

Osasuna si podobně jako Vallecano vytváří šance především centry a dlouhými nákopy do centrálního prostoru před vápnem a do šestnáctky samotné, s čímž budou mít domácí velké potíže. I proto, že má Pamplona ve finální třetině druhou největší úspěšnost při zisku odražených míčů, což je činnost, ve které se Seville vůbec nedaří. Větší problémy s druhými míči mají už jen Mallorca s Villarealem.

Osasuna by neměla postrádat žádného ze svých důležitých hráčů, zatímco na straně favorita je výčet zraněných podstatně vyšší. Minulý zápas vynechali kupříkladu stopeři Karim Rekik a Loïc Badé, což je další narušení problémové obrany.

PSV Eindhoven – Twente Enschede, neděle 16:45

Jedním ze šlágrů 23. kola nizozemské Eredivisie bude duel čtvrtého PSV Eindhoven s pátým Twente, které se může v případě výhry na svého soupeře bodově dotáhnout. V obou případech jde o defenzivně velmi kvalitní (a vyrovnaná) mužstva. Oba týmy inkasují průměrně přesně jednu očekávanou branku na zápas, což je třetí pozice za Ajaxem a Feyenoordem, kteří se pohybují okolo 0,85 xGA.

PSV sice nad svým konkurentem vyčnívá v útoku (2,19 xG na zápas proti 1,6), ale pomyslným jazýčkem na vahách by se mohly stát brankářské výkony, které z Twente činí nejlepší defenzívu ligy. Němec Lars Unnerstall už chytil pět branek nad očekávanou hodnotou, což je mezi pěti vedoucími celky soutěže jednoznačně nejlepší výsledek. Naproti tomu Argentinci Walteru Benítezovi z PSV se vůbec nedaří – pokud by průměrný brankář Eredivise čelil stejným střelám, pustil by o čtyři góly méně než on.

Domácí si vytvářejí velké množství šancí ze standardních situací a zároveň disponují plejádou hráčů, kteří z nich dokáží zakončit. Ať už je to stoper Armando Obispo, defenzivní záložník Ibrahim Sangaré nebo útočník Luuk de Jong. Vstřelit se Eindhovenu takto povedlo už 11 branek, což je nejvíc v lize. Twente ale podle matematických modelů patří v bránění standardek mezi nejlepší, takže by se pro PSV nemuselo jednat o tak výraznou výhodu.

Obávanou zbraní PSV jsou také protiútoky, ovšem právě jejich bránění je jednou z nejsilnějších zbraní Twente – zatím z nich inkasovalo jen čtyři branky, nejméně v lize. Pro srovnání: Excelsior z nich obdržel 19 gólů, PSV 11 a Ajax 10. Pevná obrana Twente by proto mohla být katalyzátorem překvapivého výsledku.