Překvapení víkendu podle dat: Obere Mallorca i Betis? Montpellier čeká neoblíbený styl

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Obere Mallorca i Betis? Montpellier čeká neoblíbený styl

Vedat Muriqi dal na podzim Betisu jediný gól Mallorky.
Vedat Muriqi dal na podzim Betisu jediný gól Mallorky.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Betis Sevilla – Mallorca, neděle 14:00

Desátá Mallorca obrala v minulém kole španělské LaLigy o body čtvrtý San Sebastian a během nadcházejícího víkendu se o to samé pokusí proti pátému Betisu Sevilla. Tým okolo trenéra Javiera Aguirreho spoléhá především na pevnou obranu, která v právě probíhajícím ligovém ročníku snese ta nejpřísnější měřítka.

Podle kvality a četnosti povolených střeleckých příležitostí se jedná dokonce o čtvrtou nejlepší defenzivu za Barcelonou, Realem Madrid a Bilbaem, s čímž se před startem ročníku určitě nepočítalo. Zatímco bude Betis hledat skulinky v hlubokém bloku, bude jeho hráče zápas bolet. 

Žádný jiný tým LaLigy totiž nezaznamená v zápase tak vysoký počet faulů jako Mallorca. Ta už stihla i díky svému nepříjemnému stylu porazit oba madridské kluby a dokonce dvakrát si na ní vylámal zuby Villarreal. Podle metriky očekávaných bodů bez penalt by jí mělo patřit dokonce osmé místo ligové tabulky s dvoubodovým náskokem na Betis.

Povolené očekávané branky v sezoně.
Povolené očekávané branky v sezoně.Livesport

Data ukazují, že tým výborně brání prostory uvnitř svého vápna. V porovnání s ligovým průměrem má v zastavování přihrávek a náběhů do těchto prostorů výrazně vyšší procentuální úspěšnost. Betis se proto bude obtížněji dostávat do zón pro zpětnou přihrávku a v menší míře se mu budou dařit i průnikové kolmice, což jsou dva typy situací, ze kterých je v sezoně velmi nepříjemný.

Hodně nebezpečný je také z protiútoků, avšak i proti těm se umí pragmaticky hrající Mallorca dobře bránit. Nižší inkasované xG z brejků než ona už má v soutěži pouze Real Madrid… Utkání by tak mohla rozhodnout standardní situace. Betis je v jejich bránění třetí nejhorší v LaLize, Mallorce se navíc po odpykání karetního trestu vrací klíčový střelec Vedat Muriqi. Kosovský bijec je společně se stopery Antoniem Raíllem a Josém Copetem nejčastějším adresátem vysokých míčů.

Montpellier – Clermont, neděle 15:00

Ve 28. kole francouzské Ligue 1 se chystá duel sousedů v tabulce mezi Montpellierem a Clermontem. Domácím patří 13. příčka, za svým sokem zaostávají pouze o bod a podle sázkových kanceláří jsou v zápase favority. Zřejmě i proto, že v posledních pěti duelech svěřenci trenéra Michela Der Zakariana, jehož vedení klubu angažovalo zkraje února, ani jednou neprohráli a ztratili pouze remízou se silným Lens.

To Clermont v posledních osmi kolech zvítězil pouze jedinkrát. Zatímco se však Montpellier těšil velmi snadnému losu, jeho soupeři se do cesty postavili silní protivníci: Lille, Monako, Marseille, Rennes a naposledy Lens, tedy týmy ze druhého až 6. místa tabulky.

Datová analýza ukazuje, že se střetnou dva velmi vyrovnané celky. Platí to zejména o jejich obraně. Matematické modely dokonce říkají, že podle kvality povolených šancí měla obě mužstva inkasovat shodně 38 branek. Ve skutečnosti ovšem Clermont lovil míč ze sítě pouze 30x. Jedním z důvodů jsou výkony Moryho Diawa, který patří do elitní skupiny těch nejlépe chytajících brankářů aktuální sezony. Pokud by průměrný gólman Ligue 1 čelil totožným střelám, pustil by za svá záda o šest míčů víc.

Pořadí podle vytvořeného xG ze standardních situací v sezoně.
Pořadí podle vytvořeného xG ze standardních situací v sezoně.Livesport

V tabulce očekávaných bodů, což je metrika kombinující kvalitu vytvořených i inkasovaných šancí, má Montpellier nad svým nedělním soupeřem dvoubodový náskok, což je dáno jeho nepatrně lepší ofenzivou. V realitě navíc Clermont trpí tím, že jeho hráči velké množství dobrých šancí zahodili. Mají ovšem několik zbraní, jichž by mohli využít ve svůj prospěch.

Jednou z nich jsou standardní situace. Hosté si vytvářejí vysoký objem rohů i přímých volných kopů a co do celkového xG je v tomto směru v Ligue 1 lepších už jen pět týmů. Montpellier navíc zrovna neexceluje při bránění standardek – podle povoleného xG z těchto situací je až na 16. místě a má také podprůměrnou úspěšnost obranných hlaviček.

Navíc by jeho hráčům neměl sedět způsob, jakým si Clermont vytváří šance. Analýza přihrávek totiž ukazuje, že k nejnebezpečnějším střelám se hosté dostávají pomocí centrů ze strany a mají také velký přehled v situacích, kdy proniknou s míčem do vápna a zkoušejí najít spoluhráče krátkou přihrávkou. A to jsou přesně dva typy pasů, z nichž Montpellier v tomto ročníku čelí nejnebezpečnějším šancím.

Puskás – Újpest, neděle 15:30

Újpest je týmem, který si v právě probíhajícím ročníku maďarské ligy vybral tu největší porci smůly. Podle modelu očekávaných bodů měla získat dokonce o 10 bodů víc, než má, což by znamenalo posun na druhou příčku tabulky za suverénní Ferencváros. V realitě se však fialovobílí nacházejí na devátém místě s pouze tříbodovým náskokem na první ze dvou sestupových pozic.

Újpest má z pohledu povoleného xG prakticky stejně kvalitní obranu jako Ferencváros (a mírně lepší než Puskás), ovšem při 22 očekávaných inkasovaných brankách obdržela 34 těch reálných. Brankář Djordje Nikolič tak sice pustil o spoustu gólů víc, než kolik velela očekávaná hodnota, nicméně často lovil míč ze sítě po situacích, s nimiž toho nemohl příliš mnoho dělat.

Čtvrtý Puskás měl podle "tabulky pravdy" nahrát o dva body méně než jeho víkendový soupeř a od pohárů jej aktuálně dělí jediný bod. Z pohledu vytvořených očekávaných branek se oba týmy pohybují na takřka stejné úrovni, a to samé platí i pro vstřelené góly.

Čelo tabulky maďarské ligy.
Čelo tabulky maďarské ligy.Livesport

Silnou stránkou Újpesti jsou standardní situace, ze kterých víc branek nastřílely už pouze Paks a Zalaegerszég. Naopak Puskás z nich má druhé nejvyšší povolené xG a druhý nejvyšší počet inkasovaných branek. Rovněž se potýká s nízkou úspěšností hlaviček ve všech částech hřiště.

Také se střetnou týmy, které se za zápas dostanou do nejvyššího počtu brejků. Pro Újpest hovoří to, že je brání nejlépe v celé lize. Zároveň jí hrají do karet soupeřovy územní slabiny. Puskás totiž dovoluje velké množství šancí z levé strany vápna (z obranného pohledu) a Újpest si přes svou pravou stranu naopak vytváří nejkvalitnější útoky. Kvůli slabině ve vzduchu pak na Puskás platí centry z hloubky, které jsou zase jednou z nejefektivnějších přihrávek Újpesti.