Remeš otočila proti Lorientu a je 13 zápasů bez prohry. PSG přišlo o Mbappého a Ramose

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Remeš otočila proti Lorientu a je 13 zápasů bez prohry. PSG přišlo o Mbappého a Ramose
Aktualizováno
Lionel Messi dal vítězný gól PSG proti Montpellier.
Lionel Messi dal vítězný gól PSG proti Montpellier.
AFP
Ligue 1 si na středu nachystala kompletní 21. kolo. Obdivuhodnou formu potvrdila Remeš, otočila nepříznivý vývoj zápasu s Lorientem, zvítězila 4:2 a připsala si už 13. ligové utkání bez prohry –⁠ naposledy padla 18. září. V solidní fazoně je Olympique Marseille, na hřišti Nantes uspěl 2:0 a sérii utkání, v nichž bodoval, protáhl na devět. Zároveň se posunul na druhé místo před Nice, které prohrálo v Lens. Lídr PSG vyhrál v Montpellier, ale přišel o zraněné Kyliana Mbappého a Sergia Ramose.

Angers –⁠ Ajaccio 1:2

Po opatrném úvodu využil hned první velkou šanci ve 13. minutě Abdallah Sima. Bývalý hráč Slavie obdžel přihrávku za obranu Korsičanů od Nabila Bentaleba a samostatný únik proměnil střelou mezi nohy brankáře. Ajaccio málem bleskově odpovědělo, jenže Riad Nouri mířil pouze do horní tyče. To však bylo z prvního dějství v podstatě všechno, neboť kvůli mnoha nepřesnostem na obou stranách se ani jeden celek k výraznějšímu ohrožení soupeřovy brány nepropracoval.

Statistiky zápasu Angers –⁠ Ajaccio
Opta by Stats Perform

Po změně stran si výraznou převahu v držení míče vytvořilo Ajaccio, ale pomalá kombinace hostů narážela na poctivou defenzivu týmu ze západní Francie. Vyrovnat se však Medvědům přece jen podařilo v 65. minutě. Moussa Soumano ukázal důraz před bránou, když se prodral mezi dvěma obránci a individuální průnik zakončil svým premiérovým gólem v dresu AC.

V závěrečné čtvrthodině výrazně snížil šance Angers na tolik potřebné body Kamory Doumbia, jenž obdržel červenou kartu za velmi tvrdý skluz. Svěřenci Oliviera Pantaloniho nedisciplinovanost domácího beka potrestali ve třetí nastavené minutě, kdy Mounaim El Idrissy uklidil přízemní centr na malé vápno do brány.

Lille –⁠ Clermont 0:0

Hosté začali téměř ideálním způsobem také v tomto střetnutí. Už v sedmé minutě odhlavičkovala obrana Lille míč jen ke kopačkám Saïf-Edinna Khaouiho, jenž z hranice vápna trefil pozemní střelou tyč. Od té chvíle sice herně dominoval domácí favorit, na výraznější šanci si však musel počkat. Ta nakonec přišla až po necelé půlhodině hry, kdy si míč po rohovém kopu našel Mohamed Bayo.

Statistiky zápasu Lille –⁠ Clermont
Opta by Stats peform

Jeho hlavičku ale skvělým zákrokem zneškodnil Mory Diaw. Krátce nato ovšem přispěchal s další příležitostí Clermont. Muhammed Cham si na hranici šestnáctky srovnal balon a vyslal pokus do horního rohu branky, pozorný Lucas Chevalier ho ale stihl vytěsnit alespoň na břevno.

Krátce po změně stran se prezentoval velmi nesobeckým způsobem Timothy Weah, který už mohl zakončovat sám, rozhodl se však hledat výhodněji postaveného Baya. Ten pálil na vzdálenější tyč, ve své druhé velké šanci však opět neuspěl. Ačkoliv si Lille udrželo převahu až do závěrečného hvizdu, další výraznou příležitost, a tím pádem ani vítězný gól, už ovšem nezaznamenalo.

Nantes –⁠ Marseille 0:2

Oba celky začaly ohrožovat soupeřovu branku až po půl hodině. Nejprve přišla nadějná příležitost domácího týmu, když se za vápnem z voleje opřel do míče Ludovic Blas, jeho pokus ale nakonec těsně minul tyč. Rychle nato přispěchali s odpovědí také Olympionici. Skvělou akcí se prezentovala lednová posila Ruslan Malinovskij, jenž s míčem prošel až do pokutového území, jeho následnému pokusu ovšem zamezil v cestě do sítě jeden z pozorných obránců.

Statistiky zápasu Nantes – Marseille⁠
Opta by Stats Perform

S návratem na trávník přišla také zvýšená aktivita favorizované Marseille, která se usadila na míči a brzy začala také hrozit. Nejprve se opět připomněl Malinovskij, jenž narýsoval výbornou přihrávku na Jordana Veretouta, ten ale z dobré pozice poslal míč jen těsně mimo branku. V 58. minutě proniknul Nuno Tavares přes dva protihráče a ve snaze oslovit některého ze svých spoluhráčů našel Joaa Victora.

Od něho se míč nešťastně odrazil mezi nohy domácího brankáře a Olympique šel do vedení. O 15 minut později mohl zvýšit náskok hostů Cengiz Ünder střelou k tyči, jenže tam číhal připravený Alban Lafont a pokus zneškodnil. To nakonec Marseille mrzet nemuselo, jelikož pojistku přidal v úplném závěru po skvělé individuální akci Azzedine Ounahi.

Remeš –⁠ Lorient 4:2

Hned úvod utkání zachytil domácí nepřipravené. K nepříliš tvrdé střele se totiž zpoza pokutového území odhodlal Enzo Le Fée. Brankář Yehvann Diouf se v prvním zákroku večera nepředvedl v dobrém světle a pomalou ránu nedokázal vytěsnit, čímž dopřál hostům vedení. Obdržená branka fotbalisty Reims nakopla, jelikož od té chvíle byli jednoznačně aktivnější.

Statistiky zápasu Remeš –⁠ Lorient
Opta by Stats Perform

Ve 26. minutě si vypracovali první gólovou příležitost, když po centru ze strany vystřelil Alexis Flips, jeho ránu však těsně před brankovou čárou zneškodnil gólman Vito Mannone. A tak se prosadil pasivní Lorient. Z ojedinělé akce si míč převzal Ibrahima Koné a tvrdým projektilem k tyči rozvlnil síť. Před změnou stran vykřesal naději pro domácí Folarin Balogun, jenž nekompromisním kopem doprostřed brány proměnil penaltu.

Druhou půli začali svěřenci trenéra Stilla parádně. Kamory Doumbia si totiž převzal míč, chvíli jej ještě potáhl, a pak fantasticky umístil střelu k tyči, čímž vyrovnal skóre. A pro domácí bylo po hodině hry ještě veseleji. Centrovaný míč se odrazil k Balogunovi, jenž stál v bezprostřední blízkosti brankáře, a střelou od tyče zvrátil stav utkání na stranu Reims.

Snový úvod druhého poločasu završil Balogun skvělým volejem do protipohybu brankáře, čímž dokonal hattrick. V 78. minutě mohl duel ještě zdramatizovat Koné, ten však projektil z otočky namířil pouze do tyče. Chvíli nato odpověděl stejnou mincí na druhé straně Jens Cajuste, když rovněž napálil tyč. Hostům zvýšený tlak ze závěru nepomohl ani ke snížení a Remeš tak natáhla sérii bez porážky pod novým koučem už na 13 zápasů!

Toulouse –⁠ Troyes 4:1

Zápas začal očekávanou herní dominancí okcitánského celku, jemuž ale dělala problém tvorba výraznějších střeleckých příležitostí. Ve 12. minutě tak dostali zajímavou možnost na otevření skóre hosté, když se provinil faulem ve vlastním vápně brankář Maxime Dupé. Následnou penaltu si vzal na starost Mama Baldé, jenž ji přízemní střelou doprostřed branky bezpečně proměnil.

Statistiky zápasu Toulouse –⁠ Troyes
Opta by Stats Perform

Toulouse ale smolný moment nepoložil a už o pět minut později se radovalo z vyrovnání. To obstaral Thijs Dallinga, jenž zakončil akci plnou rychlých přihrávek přesnou střelou na bližší tyč. Ještě do poločasu pak zvádl favorit duelu skóre otočit, a to když se znamenitou tečí po rohovém kopu prezentoval Fares Chaibi.

Druhý poločas měl stejný začátek jako ten první, avšak v obráceném gardu. Aktivnější byli hosté, nicméně po faulu ve svém pokutovém území poskytli Le Tef příležitost na zvýšení v podobě penalty. Tu Branco van den Boomen suverénně proměnil. Následně se odpor Troyes rozplynul a utkání přešlo do fáze, kdy si domácí Toulouse bezproblémově hlídalo skóre zdlouhavou kombinací ve středu hřiště. V 88. minutě stihlo přidat ještě jednu branku, když se díky svému důrazu prosadil hlavičkující Ado Onaiwu.

Lens –⁠ Nice 1:0

Na začátku prvního dějství navzdory předpokladům častěji hrozili Orli. Do zřejmě největší šance se v 11. minutě dostal Gaetan Laborde, jehož razantní pokus z úhlu nadělal Bricovi Sambovi velké starosti. Lens poprvé výrazně zahrozilo až po půlhodině hry. Wesley Saïd se nejprve pokusil vyřešit samostatný únik kličkou gólmanovi, která mu sice vyšla, ale zároveň ho dostala do příliš ostrého úhlu.

Statistiky zápasu Lens –⁠ Nice
Opta by Stats Perform

Francouzský útočník se ale nevzdal, v následné skrumáži v šestnáctce soupeře se zorientoval nejlépe a dorážel do odkryté sítě. Míč však za brankovou čáru zásluhou pohotového bloku obránce nedoputoval. Diváci na první střelu do prostoru brány v druhé půli čekali až do 57. minuty, kdy Laborde otevřel skóre. Antoine Mendy poslal perfektní centr na zadní tyč, kam dobíhal nehlídaný útočník, jenž pohodlně doklepl míč do prázdné brány.

V dresu Racingu málem srovnal po chybě v rozehrávce Nice Seko Fofana, jenže kapitán domácích pálil jen do břevna. O pár minut později neuspěl s prudkou přízemní ranou ani David Costa, proti němuž se výborným zákrokem zaskvěl Kasper Schmeichel. Les Aiglons závěrečný tlak žlutočervených ustáli a připsali si cenné vítězství.

Lyon –⁠ Brest 0:0

Začátek zápasu nezachytil ani jeden z týmů v dominantním rozpoložení, jelikož hra se přelévala ze strany na stranu. První šanci si vypracoval až ve 20. minutě Alexandre Lacazette, jehož ránu z úhlu ale vytěsnil Marco Bizot. Z následující akce se nizozemský brankář opět zaskvěl zákrokem, tentokrát proti tvrdému projektilu Bradleyho Barcoly. Aktivní domácí nadále ohrožovali hostující obranu, z čehož rezultovala šance Barcoly před koncem poločasu.

Statistiky zápasu Lyon –⁠ Brest
Opta by Stats Perform

Ten se uvnitř šestnáctky ideálně otočil, ale jeho projektil znovu zlikvidoval skvěle chytající gólman Brestu. Po změně stran se odhodlal k překvapivé ráně zhruba ze 30 metrů Rayan Cherki. Rychle padající projektil musel opět vykrýt Bizot. Další šanci si vypracoval hlavou Lacazette, ale pouze trefil brankáře Brestu.

A tak hrozili rovněž hosté. V 75. minutě z přímého kopu vypálil Franck Honorat na bránu, ale těsně minul. V následné akci nebyla defenziva Lyonu opět důsledná a Honorat se dostal do samostatného úniku, v němž však trestuhodně zaváhal. Ke konci zápasu byli opět nebezpečnější Děti, k vítězné brance to však nevedlo.

Monako –⁠ Auxerre 3:2

Domácí zahájili utkání aktivněji, když se po povedeném průniku dostal k tvrdé střele z hranice šestnáctky Axel Disasi, jenž těsně přestřelil břevno. O chvíli později už se domácí radovali. Po ideální přihrávce Youssoufa Fofany se objevil sám za obranou Wissam Ben Yedder, který umístěnou ránou na zadní tyč otevřel skóre. Ve 30. minutě se knížecí klub dostal do dvoubrankového vedení. S míčem se ideálně od svého strážce uvolnil Salim Ben Seghir a tvrdou ránou k tyči vstřelil gól.

Statistiky zápasu Monako –⁠ Auxerre
Opta by Stats Perform

S blížícím se poločasovým hvizdem začali vystrkovat růžky Diplomaté. Střela Souleymana Tourého však těsně přeletěla brankovou konstrukci. Hosté se nechtěli smířit s průběhem zápasu, a proto po začátku druhé půle výrazně zvýšili aktivitu. Obléhání šestnáctky soupeře se vyplatilo v 68. minutě. Do samostatného úniku se po ideální přihrávce dostal Matthis Abline, který ještě obehrál brankáře a s trefením zívající brány už neměl problém.

Zahravající si Monako dovolilo hostům další šanci, Nuno Da Costa však napálil tvrdou střelou pouze tyč. Knížecímu klubu vrátil v 82. minutě dvougólové vedení Breel Embolo, jenž si ideálně převzal míč v šestnáctce a nekompromisně pod břevno skóroval. Hned z další akce však Auxerre snížilo. Vysoký pas si před pokutovým územím zpracoval Da Costa a střelou z první nedal brankáři šanci. Červenobílí i přesto vedení udrželi.

Montpellier –⁠ PSG 1:3

Pro Montpellier nezačal zápas vůbec dobře. Ramos přesvědčil rozhodčího pádem ve vápně k odpískání penalty poté, co byl mírně přidržen. Nadcházející sled událostí s exekutorem pokutového kopu Mbappém v hlavní roli ovšem připomínal střelcovu noční můru. Nejdříve totiž autora hattricku z finále mistrovství světa vychytal brankář a při opakovaném pokusu vinou předčasného vběhnutí obránce do vápna Mbappé trefil tyč.

Statistiky zápasu Montpellier –⁠ PSG
Opta by Stats Perform

Dorážku do odkryté brány pak vyslala hvězda PSG na tribunu. Završením Francouzova smolného dne bylo zranění, které ho ve 21. minutě donutilo ke střídání. Krátce po něm se navíc zranil i Ramos. Pařížané ale bojovali dál a ve 35. minutě se ocitl tváří v tvář gólmanovi Lionel Messi. Lobem sice dostal míč do brány, videorozhodčí ale odhalil Argentincův ofsajd. Po neúspěších finalistů zimního mundialu se přihlásil ke slovu marocký semifinalista Achraf Hakimi. Jeho impozantní rána z dálky sice vlétla do šibenice, po konzultaci s videorozhodčím ale byla vinou ofsajdu odvolána.

Platného gólu se do třetice všeho dobrého dočkali hosté v 55. minutě, kdy Fabian Ruiz dorážkou zblízka dokončil snahu spoluhráčů. V 72. minutě pojistil vedení v jednostranném utkání Messi, jehož náběh báječně přečetl střelec předchozí branky. Úspěšný obstřel z hranice vápna v podání Arnauda Nordina sice okořenil závěr utkání, naděje domácích na zisk bodu však utnul v 92. minutě Warren Zaïre-Emery završením svižné akce.

Rennes –⁠ Štrasburk 3:0

Hned ve třetí minutě se prosadil Aimine Gouiri, jenž se po přebrání přihrávky ze strany cílevědomě hnal do vápna a následnou střelou otevřel skóre utkání i díky výrazné teči obránce. 22letý útočník poté přidal ve 21. minutě i svůj osmý přesný zásah letošního ročníku Ligue 1, kdy dominující Les Rennais vynutili presinkem chybu v rozehrávce hostí.

Statistiky zápasu Rennes –⁠ Štrasburk
Opta by Stats Perform

Domácí tak dokázali zanechat chladné hlavy poté, co jim o pouhé dvě minuty dříve sebral radost z gólu ofsajdový praporek po hlavičce Baptisty Santamarii. Červenobílí neměli dost a před koncem půle chtěli udeřit znovu, povedenou ránu Benjamina Bourigeauda z hranice vápna však brankář dokázal vytěsnit na břevno.

Na Stade de la Route de Lorient panovala mezi domácími fanoušky uvolněná nálada, kterou hned v 51. minutě znovu vylepšil Désiré Doué. Asistent u předcházejícího gólu totiž byl na konci svižné kombinace a tváří v tvář gólmanovi přidal v 17 letech svůj třetí přesný zásah v sezoně. Hráči Rennes se již nikam nehnali a umožnili Štrasburku dostat se více do hry, kromě změny ve statistikách držení míče z toho však nic jiného nevzešlo.

Aktuální tabulka Ligue 1
Livesport