Real – Barcelona: Federico Valverde aneb Ancelottiho X faktor v klíčových zápasech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Real – Barcelona: Federico Valverde aneb Ancelottiho X faktor v klíčových zápasech

Real – Barcelona: Federico Valverde aneb Ancelottiho X faktor v klíčových zápasech
Real – Barcelona: Federico Valverde aneb Ancelottiho X faktor v klíčových zápasechFlashscore
V zápase, který je tak vyrovnaný jako nedělní El Clásico, a v současném fotbale, v němž se zdá, že trenéři jsou posedlí taktickou přísností, existuje hráč, který by mohl díky své pracovitosti a fyzické síle zvrátit misku vah ve prospěch Realu Madrid. Je jím Federico Valverde (24), tajná zbraň, kterou má Carlo Ancelotti (63) v kapse, když jde o přímý souboj Los Blancos.

Všichni si jistě pamatujeme slavný Real Madrid v období, kdy byl klub nazýván galacticos. Tedy než přišel úpadek. Byl to jedinečný tým, a to nejen díky hráčům, které nasazoval do každého zápasu (Ronaldo, Zidane, Figo, Raul, Beckham...), ale také proto, že měl asymetrické taktické schéma díky hráči, který fyzicky vyčníval nad ostatními.

V té době to byl Roberto Carlos, (pro mnohé) nejlepší levý obránce v historii, který svou hrou plnil defenzivní povinnosti, ale díky němuž mohl jeho tým hrát bez levého křídla jako takového, protože Brazilec se dokázal v mžiku dostat do útočných pozic. "Je to, jako by hráli s dvanácti hráči," říkalo se tehdy v madridském klubu.

Od té doby uplynulo už pěkných pár let, ale protože historie se opakuje, má Real Madrid z roku 2022 ekvivalent univerzálního hráče ze Sao Paula. Řeč je o Federicu Valverdemu, hráči, kterému se dříve přezdívalo "ptáček", ale který prošel vývojem a nyní je z něj "jestřáb".

Zápasové statistiky - Federico Valverde
Zápasové statistiky - Federico ValverdeFlashscore

S Uruguaycem dal Ancelotti zapomenout na klasickou diskusi o tom, zda má jeho tým hrát s rozestavením 4-3-3, nebo 4-4-2, protože díky jeho stylu hry mohou Los Merengues hrát s oběma taktickými rozestaveními tak, jak jim to v průběhu zápasu vyhovuje.

Jeho silnou stránkou je univerzálnost

V létě se hodně mluvilo o nedostatečně zajištěné pozici šikovného pravého křídla v týmu, kterému předsedá Florentino Perez, vzhledem k tomu, že Rodrygo, který tuto pozici občas zaujímá, se nezdá být úplně komfrotní s pozicí pravého křídla.

Raději hraje uvnitř nebo dokonce na levém křídle, kde je pánem a vládcem jeho krajan Vinicius, a další hráči jako Asensio nebo Hazard nedostávají mnoho minut a ty, které dostanou, obvykle nevyužijí.

Proto se italský trenér rozhodl v důležitých zápasech postavit Urugayce na tuto pozici, aby plnil dvojí nebo dokonce trojí funkci: aby pomáhal krýt pravého obránce, aby byl dalším záložníkem, když ho tým potřebuje, a aby se díky své síle a rychlosti zapojil do útoku.

Tabulka La Ligy

Takto Los Blancos odehráli většinu zápasů ve zběsilém play-off Ligy mistrů v minulé sezoně, kde byl rodák z Montevidea oporou, a důkazem toho byla i jeho role ve finále proti Liverpoolu, kde byl titánem na pravé straně zálohy a pomáhal zastavovat anglické útoky. V pravou chvíli se pak vrhl do útoku, aby přihrávkou na rozhodující gól pomohl Realu Madrid získat čtrnáctý titul.

Ke své všestranné a obětavé hře přidal v této sezoně navíc něco, co mu v předchozích letech chybělo a co je nejdůležitější: góly. Jestliže v sezoně 2021-2022 dokázal vstřelit pouze jeden gól ve 46 zápasech, v této sezoně již toto číslo zdaleka překonal. A to za dva odehrané soutěžní měsíce, ve kterých vstřelil již čtyři branky ve 13 zápasech. Ancelotti ví, co má v rukou, a určitě se ho pokusí proti Xavimu tuto neděli využít.

Preview zápasu Real Madrid - Barcelona