Real – Barcelona: Lewandowski vs. Benzema, poslední bitva titánů před Zlatým míčem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Real – Barcelona: Lewandowski vs. Benzema, poslední bitva titánů před Zlatým míčem

Real Madrid – Barcelona: Benzema vs. Lewandowski, poslední bitva titánů před Zlatým míčem
Real Madrid – Barcelona: Benzema vs. Lewandowski, poslední bitva titánů před Zlatým míčemFlashscore
V neděli se hraje El Clásico - tradiční řež mezi Realem Madrid a Barcelonou, pravděpodobně nejlepší zápas světa na klubové úrovni. Od odchodu Cristiana Ronalda (37) z La Ligy bylo utkání bez velkého individuálního souboje, nyní, s příchodem Roberta Lewandowského (34), můžeme opět sledovat bitvu nejvyššího formátu. Polský střelec a Karim Benzema (34) se utkají o to, kdo z nich bude v pondělí před slavnostním předáváním Zlatého míče výraznější.

Jde o dva fotbalové giganty s naprosto odlišnými styly. Oba však usilují o stejný cíl: góly. Benzema má rád kombinační fotbal, kdy nutí spoluhráče hrát tak, aby mu pomohli skórovat. Lewandowski je naopak přímočarý a smrtící, čím méně doteků ke skórování potřebuje, tím lépe. Zajímavé je, že polský reprezentant je protikladem stylu tiki-taka, který se v Barceloně prosazuje od dob Johana Cruyffa.

Vzhledem k číslům aktuální sezony by mnozí mohli tvrdit, že o souboj ve skutečnosti nepůjde, protože Lewandowski je mnohem lepší. Ve dvanácti oficiálních zápasech v dresu Barcelony zatím vstřelil 14 gólů - devět v La Lize a pět v Lize mistrů - a doprovodil je dvěma asistencemi. To znamená, že se podílel na téměř 60 % gólů svého týmu.

Zápasové statistky - Robert Lewandowski
Zápasové statistky - Robert LewandowskiLivesport

Nicméně nezapomínejme na Karima Benzemu, druhého nejlepšího střelce v historii Realu Madrid. Muž, který dovedl Los Blancos v sezoně 2021/22 k zisku doublu, je stále zde a eventuálně se vrátí. Ačkoli se podílel pouze na 21 % gólů Realu Madrid - čtyřmi brankami a jednou asistencí - je třeba poznamenat, že na začátku sezony ho na tři týdny vyřadilo zranění kolena a potřebuje se dostat do zápasového rytmu.

Zápasové statistky - Karim Benzema
Zápasové statistky - Karim BenzemaLivesport

Nedělní El Clásico bude pro francouzského útočníka zápasem číslo 42. V předchozích 41 případech se trefil jedenáctkrát, což z Barcelony dělá jednoho z jeho nejoblíbenějších soupeřů v poslední době. Pro Lewandowského to naopak bude první zkušenost s tímto soupeřem v La Lize. V ostatních případech, kdy se s Realem utkal, si nevedl špatně a v osmi duelech vstřelil šest branek. Památné jsou zejména čtyři, které dal v prvním semifinále Ligy mistrů v roce 2013 v Signal Iduna Parku.

Vyhlídky na Zlatý míč

Aniž by chtěl znehodnotit Benzemovu skvělou sezonu 2022/23, Lewandowski zkusil El Clásico okořenit blížícím se předáváním Zlatého míče. "Pokud ho nezruší, pravděpodobně ho letos vyhraje," řekl ironicky a ohlédl se za rokem 2020.

A v tom roce, roce covidu-19, byl velkým favoritem právě tehdejší útočník Bayernu Mnichov, střelec 55 gólů a rozhodující faktor úspěchů bavorského týmu. O tom, že ho v roce 2021 s jistými kontroverzemi připravil o titul Leo Messi (35), však v události poznamenané diskutabilním úspěchem Paris Saint-Germain nemluvil.

Polský útočník nepopřel, že je normální, aby byl Benzema na vrcholu prestižní ankety. Kapitán Realu Madrid sehrál klíčovou roli při zisku 35. titulu v La Lize a 14. v Lize mistrů. Jeho 44 gólů a 15 asistencí v různých soutěžích je zárukou toho, že Zlatý míč bude jistě zasloužený. Očekává se také, že cenu předá Cristiano Ronaldo, bývalý spoluhráč a přítel Francouze, jako vyvrcholení velmi výjimečné události.

Preview zápasu Real Madrid - Barcelona