Rune v Paříži vyřadil už čtyři hráče TOP 10. Zastavil i rozjetého Augera-Aliassimea

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rune v Paříži vyřadil už čtyři hráče TOP 10. Zastavil i rozjetého Augera-Aliassimea

Aktualizováno
Holger Rune postoupil do finále na čtvrtém turnaji za sebou.
Holger Rune postoupil do finále na čtvrtém turnaji za sebou.Profimedia
Mezi tenisovou elitu se dere další teenager. Holger Rune (19) v pařížské hale Bercy přehrál bez ztráty podání 6:4, 6:2 Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea (22), který do té chvíle neprohrál 16 zápasů v řadě a v předchozích třech týdnech ovládl tři turnaje. Dán navázal na skalp světové jedničky Carlose Alcaraze (19) a do finále postoupil na čtvrtém turnaji po sobě.

Rune se na podzimních halových turnajích v Evropě rozehrál do skvělé formy. Během šesti týdnů startuje na čtvrtém turnaji a opět nechybí ve finále. Navíc mezitím dva týdny nehrál kvůli bolestem kolena.

Po bulharské Sofii, švédském Stockholmu, kde získal druhý titul, a švýcarské Basileji, kde si zahrál první finále na turnaji ATP 500, si nejsledovanější poslední zápas na turnaji zahraje i na prestižním podniku ATP Masters 1000 v Paříži.

Mladičký Dán přitom už v prvním kole čelil proti bývalé světové trojce a trojnásobnému grandslamovému šampionovi Stanu Wawrinkovi třem mečbolům. Všechny však zlikvidoval a od té chvíle vyhrál už 10 setů v řadě.

V posledních čtyřech dnech se nesklonil ani před uměním čtyř členů TOP 10. Po Poláku Hubertu Hurkaczovi (10. v ATP), Andreji Rubljovovi (9.) a Carlosi Alcarazovi (1.), proti kterému zaznamenal životní skalp, si poradil i s rozjetým Félixem Augerem-Aliassimem.

Kanaďanovi, který v přechozích třech týdnech získal tři tituly a neprohrál 16 zápasů v řadě, nenabídl ani jeden brejkbol. Po necelé hodině a půl ho přehrál 6:4, 6:2 a oplatil mu šest dní starou porážku z finále v Basileji.

"Z mé strany to dnes byl neuvěřitelný zápas. Celý zápas jsem se držel herního plánu a využil každou šanci, kterou jsem dostal. Chtěl jsem Félixe dostat pod tlak, o tom to celé bylo. A podařilo se mi to dokonale. Jsem moc pyšný na to, jak jsem to zvládl," pochvaloval si Rune.

Svěřenec Patricka Mouratogloua Rune vyhrál 18. z posledních 20 zápasů a do finále postoupil popáté v kariéře, z toho na čtvrté akci po sobě. Vůbec poprvé se mu to povedlo na turnaji Masters 1000, na nichž až dosud nebyl nikdy ani v osmifinále. Kromě Stockholmu má také trofej z antuky v Mnichově, kde slavil letos na jaře.

Ve světovém žebříčku si dánský mladík zajistil posun už na 12. místo. V případě triumfu by se dokonce vyhoupl mezi deset nejlepších tenistů světa a po odhlášení zraněného Carlose Alcaraze by se zároveň stal prvním náhradníkem pro Turnaj mistrů.

"Holger si zaslouží velké uznání. Odhalil slabiny v mé hře. Hrál agresivně a nechyboval. Dosud jsem neviděl moc hráčů, kteří by hráli takhle agresivně a míčky trefovali tvrdě a hluboko do kurtu," uznal Auger-Aliassime.

Auger-Aliassime si na rozdíl od svého přemožitele musí na své první finále na turnajích Masters 1000 počkat. Těšit se však může na premiérový start na Turnaji mistrů, který v Turíně startuje už za osm dní.

Rune se může stát prvním teenagerem od roku 1988, který vyhraje pařížský Masters 1000. Naposledy se to povedlo tehdy osmnáctiletému Borisu Beckerovi. Soupeřem mladičkého Dána bude Novak Djokovič, šestý nasazený Srb zdolal ve třech setech Řeka Stefanose Tsitsipase 6:2, 3:6, 7:6 a ve finále je v Paříži už poosmé. Bojovat bude o sedmou trofej.

Detail zápasu Rune – Auger-Aliassime 6:4, 6:2