Bitva o post světové jedničky. Do finále US Open postoupili Ruud s Alcarazem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bitva o post světové jedničky. Do finále US Open postoupili Ruud s Alcarazem

Aktualizováno
Bitva o post světové jedničky. Do finále US Open postoupili Ruud s Alcarazem
Bitva o post světové jedničky. Do finále US Open postoupili Ruud s AlcarazemProfimedia
Mužská dvouhra na US Open vyvrcholí soubojem o nového grandslamového šampiona i novou světovou jedničku. Do finále se v New Yorku prodral Nor Casper Ruud (23) po výhře nad Karenem Chačanovem (26) a po třetí pětisetové bitvě v řadě španělský teenager Carlos Alcaraz (19), jenž ve svém premiérovém semifinále na majorech udolal domácího Francese Tiafoea (24) a může se stát nejmladším lídrem žebříčku ATP.

Casper Ruud od začátku loňské sezony učinil obrovský progres na betonech a postupem do finále newyorského majoru se nejspíše definitivně zbavil nálepky 'antukový specialista'. Loni si zahrál čtvrtfinále na turnajích Masters v Torontu a Cincinnati, v San Diegu získal svůj první titul mimo antukové dvorce a hrál semifinále Turnaje mistrů. Letos má na kontě finále na Masters v Miami, semifinále na akci stejné kategorie v Montréalu a před pár dny se stal prvním norským čtvrtfinalistou US Open.

Rodák z Osla ve Flushing Meadows využil papírově snadné cesty do finále. Postupně vyřadil Kylea Edmunda (#601), Tima van Rijthovena (#117), Tommyho Paula (#34), Corentina Mouteta (#112), Mattea Berrettiniho (#14) a dnes Karena Chačanova (#31), který byl na grandslamu mezi kvartetem nejlepších poprvé.

Ruud v úvodním dějství nepotvrdil brejk, ovšem to samé se nepovedlo ani 26letému Rusovi, a favorizovaný Nor se ujal vedení po zvládnutém tie-breaku. V dalším průběhu utkání čelil už jen dvěma brejkbolům, pouze jedinkrát ztratil vlastní podání a Chačanova i díky 53 vítězným úderům přehrál 7:6, 6:2, 5:7, 6:2.

Norský tenista proti čtvrtfinálovému přemožiteli Nicka Kyrgiose zaznamenal 52 vítězných míčů a udělal 34 nevynucených chyb. Šestadvacetiletému Rusovi nepomohlo 15 es.

Ruud tak i své druhé čtvrtfinále na grandslamech přetavil ve finále. Na letošním French Open, kde se stal prvním norským finalistou podniků velké čtyřky, v něm schytal výprask od Rafaela Nadala. Právě jemu dnešním vítězstvím znemožnil vrátit se poprvé od února 2020 na tenisový trůn a sám na něj může v pondělí usednout.

Definitivní jistotu mu o pár hodin později sebral Carlos Alcaraz, jenž vyhrál třetí pětisetovou bitvu během pěti dnů a rovněž se udržel ve hře o premiérový posun do čela světového žebříčku. Po Čiličovi a Sinnerovi Španěl přemohl v pěti setech i domácího Francese Tiafoea, kterého ve svém prvním semifinále na grandslamovém turnaji udolal po 4 hodinách a 21 minutách boje 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3.

Statistiky utkání Alcaraz - Tiafoe

Alcaraz přišel v semifinále navzdory čtyřem odvráceným setbolům o první sadu v tie-breaku. V dalších dvou byl ale při podání stoprocentní a díky čtyřem brejkům vývoj otočil. Ve čtvrtém setu měl za stavu 5-4 mečbol, Tiafoe ho odvrátil a po zisku další zkrácené hry si vynutil rozuzlení. Třikrát však přišel o servis a Alcaraz využil třetí mečbol v setu a čtvrtý celkově.

Španěl zahrál 59 vítězných míčů. Tiafoe o osm méně, a přestože zaznamenal 15 es, doplatil na 52 nevynucených chyb.

Třetí vzájemný souboj Ruuda s Alcarazem tak bude duelem nejen o nového vítěze US Open a grandslamového turnaje, ale i novou světovou jedničku. O čtyři roky roky mladší Španěl vyhrál loni na antuce v Marbelle i letos ve finále v Miami, kde slavil první triumf na podniku Masters 1000.

Pokud ve finále uspěje Alcaraz, bude nejmladší světovou jedničkou v historii. Překonal by rekord Australana Lleytona Hewitta, jenž se stal lídrem žebříčku ve 20 letech, 8 měsících a 23 dnech. Ruud bude každopádně prvním Norem na druhém, nebo prvním místě žebříčku ATP.

Výsledky US Open ATP