Rybakinová zdolala Azarenkovou a ve finále se utká s Běloruskou Sabalenkovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rybakinová zdolala Azarenkovou a ve finále se utká s Běloruskou Sabalenkovou

Rybakinová zdolala Azarenkovou a ve finále se utká s Běloruskou Sabalenkovou
Rybakinová zdolala Azarenkovou a ve finále se utká s Běloruskou SabalenkovouProfimedia
Jelena Rybakinová (23) zvládla i své druhé grandslamové semifinále. Úřadující vítězka Wimbledonu přehrála na Australian Open 7:6(4), 6:3 dvojnásobnou šampionku Viktorii Azarenkovou (33). Ruská rodačka reprezentující Kazachstán bude v sobotním finále čelit Aryně Sabalenkové (24), která si ve dvou setech 7:6(1), 6:2 poradila s Magdou Linetteovou (30) a vyhrála i desátý letošní zápas bez ztráty setu.

Jelena Rybakinová loni senzačně triumfovala ve slavném Wimbledonu, ukončila dva a půl roku dlouhé čekání na svůj třetí titul, poprvé ovládla turnaj vyšší kategorie než WTA 250 a získala pro Kazachstán premiérový grandslamový vavřín. Za něj však kvůli zákazu startu Rusů a Bělorusů nedostala jediný bod do žebříčku a v následujících měsících neskrývala nespokojenost s tímto rozhodnutím ze strany vedení obou tenisových okruhů.

Rybakinová tak místo debutu v TOP 10 narážela na větších akcích už v úvodních kolech na vysoko postavené hráčky a až na čtvrtfinále v Cincinnati, finále v Portoroži a semifinále v Ostravě se jí nedařilo. Podobně nepovedené generálky jako před loňským Wimbledonem si odbyla před startem letošního Australian Open.

Do elitní desítky by se ale díky skvělým výkonům v Melbourne Parku, kde bylo jejím maximem třetí kolo, konečně dostat měla. Buď k tomu potřebuje získat titul, nebo nesmí trofej pro šampionku v sobotu přebrat Magda Linetteová. Na Australian Open hraje ve výborné formě, dosud ztratila jediný set a může se pochlubit skalpy loňské finalistky Danielle Collinsové, suverénní světové jedničky Igy Šwiatekové a teď i dvojnásobné šampionky Viktorie Azarenkové.

Bělorusku zdolala 7:6(4), 6:3 zvládla i své druhé grandslamové semifinále a už ve třetím zápase po sobě vyřadila grandslamovou vítězku. Zároveň úvodnímu grandslamu roku zajistila zbrusu novou šampionku.

V utkání s bývalou světovou jedničkou jako první zaváhala na podání, nicméně třemi gamy v řadě vývoj otočila na 5:3 a vypracovala si setbol. Ten však její soupeřka odvrátila, skóre následně srovnala a za stavu 5:5 disponovala třemi brejkboly v řadě. Rybakinová si však pomohla svým fantastickým servisem i agresivní hrou a nakonec úvodní dějství urvala v tie-breaku.

Skvělý zápas plný parádních výměn pokračoval i ve druhé sadě. Azarenková ovšem začala více chybovat a Rybakinová se zaslouženě dostala do vedení 5:2. Úvodní semifinále dnešního programu sice nedoservírovala, nicméně v následujícím gamu na returnu měla tři mečboly v řadě a ten druhý proměnila.

"Jsem velmi šťastná a pyšná na to, že jsem ve finále Australian Open. Bez lidí v mém týmu by ale bylo velmi těžké se sem dostat. Všichni byli nervózní, protože chtěli, abych podala dobrý výkon. Pro mě bylo těžké hrát agresivně, jelikož večer míče nelétají tak rychle. Je tu super atmosféra a já se těším, že si tady ještě jednou zahraju ve finále," řekla první kazašská finalistka dvouhry v historii Australian Open.

Přehled zápasu Rybakinová – Azarenková 7:6,6:3

Sabalenková opět neztratila ani set a je ve finále

Aryna Sabalenková prožívala loni touto dobou jedno z nejhorších období své kariéry, když ukončovala zápasy s obrovským počtem dvojchyb a z Austrálie odjížděla s bilancí 3-3 a po dalším zklamání v podobě konce v osmifinále Australian Open. Bývalá světová dvojka však v průběhu roku i v přípravě na letošní sezonu na servisu zapracovala a na australském kontinentu tentokrát exceluje.

Běloruska letos odehrála 10 zápasů a všechny vyhrála ve dvou setech. Po triumfu na jedné z generálek v Adelaide, kde získala svůj 11. titul a první od předloňského května, pokračuje v dominanci v Melbourne Parku.

Na úvodním grandslamu roku jí nedokázaly sebrat více než sedm gamů Tereza Martincová, Shelby Rogersová, Elise Mertensová, Belinda Bencicová, Donna Vekičová ani Magda Linetteová, jež se pár týdnů před svými 31. narozeninami poprvé dostala do druhého týdne majorů.

Sabalenková, která zvládla semifinále na podnicích velké čtyřky až na čtvrtý pokus, i v šestém utkání nastřílela více vítězných úderů než nevynucených chyb. Do třetího vzájemného souboje s Polkou sice vstoupila nervózně a v úvodních dvou gamech uhrála jediný fiftýn, nicméně postupně se rozehrála, manko okamžitě zlikvidovala a set urvala poměrem 7:1 v tie-breaku.

Tím odpor skvěle hrající Linetteové definitivně zlomila. Aktuální světové pětačtyřicítce se povedlo získat úvodní hru druhé sady, ovšem dalších pět brala po vyřazení světové jedničky Igy Šwiatekové největší favoritka na triumf. Zápas mohla ukončit už na returnu, ale ani jeden ze tří mečbolů nevyužila. Na servisu však proměnila hned ten první.

Přehled zápasu Linetteová – Sabalenková 6:7,2:6

Rodačka z Minsku se stala teprve druhou běloruskou finalistkou v historii Australian Open po triumfech Viktorie Azarenkové v letech 2012-13. Právě se svou krajankou si mohla v sobotu ve svém jubilejním 20. finále a prvním na grandslamech zahrát. Běloruské derby však nepřipustila úřadující wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová. S ruskou rodačkou reprezentující Kazachstán vyhrála Sabalenková všechny tři předchozí souboje, pokaždé po třísetové bitvě.