Veteránka i 15letý talent. 5+1 naděje českého tenisu, které odhalilo Australian Open

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Veteránka i 15letý talent. 5+1 naděje českého tenisu, které odhalilo Australian Open

Linda Fruhvirtová na Australian Open vyřadila Markétu Vondroušovou.
Linda Fruhvirtová na Australian Open vyřadila Markétu Vondroušovou.Profimedia
Parádní rozjezd, nakonec ale možná lehký smutek. Takový může být pohled na účinkování českých tenistů a tenistek na Australian Open. Dvě účasti ve čtvrtfinále v kontextu úspěchů z posledních let sice nevypadají jako výrazný úspěch, přesto první grandslam sezony naznačuje spoustu pozitiv do dalších měsíců či let.

V pavouku hlavních soutěží bylo hned 14 českých nadějí – 11 žen a tři muži. Karolína Plíšková a Jiří Lehečka se prokousali až do čtvrtfinále, Linda Fruhvirthová si zahrála osmifinále. Díky Markétě Vondroušové se z turnaje pakovala světová dvojka a navíc se nedostalo na Lindu Noskovou. Ta, ač hrála finále "pětistovky" v Adelaide, se musela smířit s tím, že australští pořadatelé dali divokou kartu raději domácí naději. 

Jiří Lehečka – 21 let

Mladík se slibnou budoucností, skvěle mentálně nastavený a také pod dobrým vedením. V Prostějově našel ideální prostředí k růstu. Pro hru talentovaného praváka je velmi důležitý servis. Pokud se o něj může opřít, zpravidla dokáže držet krok s kýmkoli. Bonusem je Lehečkova komplexnost a silná hra od základní čáry. V některých momentech připomíná Tomáše Berdycha, ale daleko častěji chodí na síť.

V Melbourne vyřídil tři nasazené hráče a padl až s výtečně hrajícím Stefanosem Tsitsipasem. Lehečka je na začátku cesty, naznačil ale velké možnosti. "Jirku vidím neomezeně, je schopen být světovou jedničkou, může vyhrát i grandslam. Ovšem nejvíc, o co nám jde, a vždycky jsme si to spolu říkali, je, ať ho tenis baví. A ať mu u něj vydrží zdraví," říká jeho první trenér Dušan Hajátko.

Linda Fruhvirthová – 17 let

Česká tenistka v 17 letech předvedla neohrožené a zároveň jisté vystoupení, které korunovala skalpem daleko zkušenější krajanky Markéty Vondroušové a postupem mezi 16 nejlepších. Lindu Fruhvirthovou katapultoval turnaj v Melbourne na 51. místo žebříčku WTA. Mezi hráčkami, kterým ještě nebylo 20 let je druhou nejlepší na světě, Coco Gauffová je ale přece jen o rok starší a hrála o 12 grandslamových turnajů více (14).

"Nejsem úplně překvapený, že se holky začaly prosazovat i na grandslamech. Určitě si zasloužily se do nich dostat a mají i level na hru, aby byly schopné uspět a prosadit se už v jejich věku. Pro ně i pro nás je to zadostiučinění za veškerou práci, kterou do toho vkládáme," říká otec a trenér v jedné osobě Hynek Fruhvirth. Radost rodinnému klanu pak dělá i patnáctiletá Brenda. Ta se v Austrálii probojovala do hlavní fáze grandslamu vůbec poprvé.

Karolína Plíšková – 30 let

Možná ji už mnozí odepisovali. Po roce útrap, kdy se zotavovala ze zlomeniny zápěstí, předvedla bývalá světová jednička zase báječný a přímočarý tenis. Experti tentokrát chválili i její aktivitu a pohyb na kurtu. S hrou, kterou v Melbourne praktikovala, byla nebezpečná pro jakoukoliv soupeřku.

Cesta skončila ve čtvrtfinále, Plíšková pak na tiskové konferenci přiznala, že zápas měla zvládnout. "Na druhou stranu jsem tady hrála dobrý tenis. Turnaj mi ukázal některé pozitivní věci. Těší mě, že jsem se dostala zpátky do téhle fáze, a budu se dál snažit," vyprávěla. Plíškové pomáhá i návrat k trenérovi Saschovi Bajinovi. Tomu dala druhou šanci, vždyť se společně dostali i do finále Wimbledonu. Ač Plíšková spadla v žebříčku mimo TOP 10, stále platí, že patří mezi světovou špičku.

Karolína Muchová – 26 let

Využila chráněného žebříčku, nemusela do kvalifikace a i když skončila už ve druhém kole, tak pro rodačku z Olomouce byla australská mise hlavně pokusem o návrat mezi elitu. Muchová byla před dvěma lety v Melbourne v semifinále, v něm už ale dohrávala s natrženým břišním svalem a zranění se jí v průběhu dalších měsíců vracelo.

Teď je zpět, sice stále mimo TOP 100, ale opět s komplexním a ofenzivním tenisem, který ji tradičně zdobil. Padla po obrovském dramatu v tiebreaku třetí sady s loňskou finalistkou Danielle Collinsovou. Je zřejmé, že když bude zdravá, umí hrát i s nejlepšími. 

Markéta Vondroušová – 23 let

Už je to pár let, kdy se senzačně dostala do finále French Open (2019), pak si zahrála i finále olympijského turnaje (srpen 2021). V loňské sezoně se ale rozhodla podstoupit operaci zápěstí, kvůli které vynechala tři grandslamy. V Melbourne však chtěla opět zazářit. Prohra s Lindou Fruhvirthovou ji mrzela, ale navzdory zklamání může být pyšná třeba na to, že vyřadila světovou dvojku Ons Jabeurovou

A jedno jméno navíc:

Tereza Valentová – 15 let

Navzdory tomu, že český tenis generuje jednu velkou osobnost za druhou, tak na Australian Open chyběla česká tenistka ve čtvrtfinále juniorky celou dekádu. Naposledy to byly Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková v roce 2013. Tereza Valentová je ve svých 15 letech nasazenou dvojkou a jen potvrzuje dobře rozehranou kariéru. Už loni v kvalifikaci v Ostravě vzala set daleko zkušenější Karolíně Schmiedlové.