Sabalenková slaví první grandslam, Australian Open má po 10 letech běloruskou šampionku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková slaví první grandslam, Australian Open má po 10 letech běloruskou šampionku

Sabalenková je druhou běloruskou šampionkou Australian Open.
Sabalenková je druhou běloruskou šampionkou Australian Open.AFP
Aryna Sabalenková (24) proměnila fantastickou formu z úvodu sezony v premiérový triumf na grandslamovém turnaji. Ve svém prvním finále rodačka z Minsku otočila v Melbourne souboj plný vítězných úderů s šampionkou loňského Wimbledonu Jelenou Rybakinovou (23) z Kazachstánu, vyhrála i 11. letošní zápas a stala se druhou běloruskou vítězkou Australian Open.

Rybakinová – Sabalenková 1:2

Zatímco v úvodu loňské sezony se Sabalenková trápila, pravidelně spáchala přes 10 nevynucených dvojchyb za zápas a čtyři ze sedmi turnajů pro ni skončily po úvodním vystoupení, letos prožívá svůj nejlepší vstup do sezony.

A bez nadsázky lze tvrdit, že životní. Vždyť rodačka z Minsku v úvodu roku vyhrála všech 11 zápasů s bilancí setů 22:1 a dva týdny po triumfu v Adelaide si došla pro svůj první grandslamový titul.

Sabalenková ho slaví na Australian Open, na kterém nikdy nepřešla přes osmifinále. Letos ale dokázala prodat parádní formu, na čtvrtý pokus dostala proklouznout přes grandslamové semifinále a v sobotu ve svém prvním finále přetlačila Rybakinovou.

Finále plné kvalitního tenisu rozehrála lépe Rybakinová. Přestože výhodu prvního brejku neudržela, za stavu 4:4 udeřila podruhé a úvodní dějství ukončila čistou hrou.

Nervozita v prvním setu

Běloruska poprvé v sezoně prohrála set, ale nezpanikařila a dál se držela herního plánu. Ve zbytku zápasu už nepřišla o podání, odvrátila všechny čtyři brejkboly, využila dvě z 11 šancí na brejk a po dvou a půl hodinách zvítězila 4:6, 6:3, 6:4.

"V prvním setu jsem byla docela nervózní. Ona hrála skvělý tenis a já jsem nebyla na svém maximu. Pak jsem trochu jsem upravila styl hry, tlačila jsem se jí více do forhendu, snažila jsem se ji rozběhávat. Víc jsem tlačila na servisu," komentovala vítězka v rozhovoru pro Eurosport.

Ustála i dramatický poslední game, v němž podávala na vítězství. Při prvním mečbolu na životní úspěch udělala sedmou dvojchybu, při druhém a třetím mečbolu se dopustila nevynucené chyby. Mezitím soupeřku pustila i k brejkbolu, ale pomohla si servisem. Sabalenková uspěla až při čtvrtém mečbolu, při kterém jí Rybakinová pomohla úderem do autu.

Sabalenková o rok mladší Rybakinovou porazila i ve čtvrtém vzájemném střetnutí a opět po třísetovém boji, ale poprvé navzdory prohranému prvnímu setu. V sobotu soupeřku přestřílela na vítězné údery 51:31 a udělala jen 28 nevynucených chyb.

Dvanáctý titul ve 20. finále

Ve svém jubilejním 20. finále získala Sabalenková 12. titul. Díky životnímu úspěchu se posune na druhé místo světového žebříčku a vyrovná své maximum. Na suverénní jedničku Igu Šwiatekovou ale bude ztrácet více než čtyři tisíce bodů.

Sabalenková navázala na triumfy krajanky Viktorie Azarenkové právě na Australian Open z let 2012 a 2013.

"Omlouvám se za svou angličtinu, jsem hodně nervózní a pořád se klepu. Je mi velkou ctí, že jsem tuhle trofej získala zrovna od vás," soukala ze sebe šťastná Sabalenková se slzami v očích během slavnostního ceremoniálu poté, co převzala pohár pro vítězku z rukou Billie Jean Kingové.

Sabalenková s trofejí pro vítězku Australian Open
Sabalenková s trofejí pro vítězku Australian Open@AustralianOpen

"Kéž bychom se s Jelenou střetávaly i v dalších grandslamových finále. Moc ti gratuluju ke skvělým dvěma týdnům," dodala v Rod Laver Areně již uvolněnější šampionka a poděkovala svému týmu a fanouškům za podporu. Letos ji nedokázalo zastavit už 11 tenistek včetně tři Češek, v Adelaide na ni nestačily Markéta Vondroušová (čtvrtfinále) a Linda Nosková (finále) a v Melbourne Tereza Martincová (1. kolo).

Husí kůže Rybakinové

"Budu potřebovat ještě pár dnů, abych si to uvědomila. Jsem neskutečně šťastná a pyšná. Hlavou se mi honí spousta věcí. Ještě pořád nejsem myšlenkami na této planetě," svěřila se novopečená šampionka. "Každý grandslam byl pro mě další příležitostí, která nevycházela. Bylo těžké se k té trofeji dostat."

Rybakinová letos na Australian Open poprvé překonala 3. kolo. Vyřadila loňskou finalistku Danielle Collinsovou, světovou jedničku a trojnásobnou grandslamovou šampionku Šwiatekovou, bývalou vítězku French Open Jelenu Ostapenkovou či dvojnásobnou vítězku z Melbourne Azarenkovou a podruhé v kariéře si zahrála finále grandslamu. Na překvapivý triumf z loňského Wimbledonu ale navázat nedokázala.

"Gratuluju Aryně ke skvělému úvodu roku. Přeji ti hodně štěstí i v další části sezony a já věřím, že spolu odehrajeme ještě spoustu velkých bitev," prohlásila Rybakinová. "Děkuju všem fanouškům za podporu, kolikrát jsem měla na kurtu husí kůži. Už teď se těším, až se za rok vrátím. Snad ten výsledek zopakuju a třeba ještě o kousek vylepším," dodala moskevská rodačka reprezentující Kazachstán.