Sáblíková byla v závodě na 5000 metrů v Calgary pátá, vyhrála Schoutenová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sáblíková byla v závodě na 5000 metrů v Calgary pátá, vyhrála Schoutenová

Sáblíková skončila pátá v závodě na 5000 metrů na Světovém poháru v Calgary.
Sáblíková skončila pátá v závodě na 5000 metrů na Světovém poháru v Calgary.Profimedia
Martina Sáblíková (35) skončila pátá v závodě na 5000 metrů na Světovém poháru v Calgary a v průběžném pořadí seriálu se posunu na 12. místo. Z vítězství se radovala úřadující olympijská vítězka na této trati Irene Schoutenová (30) z Nizozemska. Česká rychlobruslařka se do SP zapojila poté, co se minulý týden na tréninku při pádu řízla bruslí do pravé nohy a ze zdravotních důvodů následně zrušila všechny plánované starty.

Sáblíková měla vzhledem k následkům incidentu původně startovat v divizi B, neboť klesla v SP až na průběžně 16. místo v hodnocení závodů na dlouhých tratích. Poté, co se Číňanka Mej Chan ze závodu na poslední chvíli odhlásila, se ale posunula do elitní divize A.

"Nepočítala jsem s tím. Ráno, když jsem přišla ze snídaně, tak jsem si řekla, že si půjdu v klidu nabrousit brusle. A najednou klepe Petr (trenér Novák), že se odhlásila Číňanka. Znamenalo to rychle nabrousit a jít na rozbuslení, protože bylo potřeba nohu rozhýbat," přiznala Sáblíková v nahrávce pro média.

Na poslední chvíli tak musela ještě upravovat i nůž na pravé brusli. "Celý naplánovaný den se zbortil jako domeček z karet. Dozvěděla jsem se to ale tři čtyři hodiny dopředu, takže se to zvládlo," zmínila Češka, která se představila hned v úvodní rozjížďce společně s Polkou Magdalenou Czyszczońovou. Tu bezpečně porazila a zajela čas 6:58,23.

V průběžném vedení vydržela trojnásobná olympijská vítězka až do páté rozjížďky, kdy ji podle předpokladů překonala Schoutenová i její krajanka Joy Beuneová.

Zatímco Schoutenová byla rychlejší o 10 vteřin, Beuneová jen o dvě desetiny. Následně rodačku z Nového Města na Moravě pokořila ještě Ragne Wiklundová z Norska, která skončila druhá a udržela se v čele seriálu, a v poslední rozjížďce i nakonec třetí domácí Ivanie Blondinová.

"Pocitově, z toho, jak se mi jelo, pětka nedopadla vůbec dobře. Start, který jsem ještě nezkoušela, byl hrozně těžký. A co se týkalo projevu, tak udržet se v zatáčce bylo dnes hodně těžké," uvedla Sáblíková. "Od třetího kola to bolelo opravdu hodně. Nebojovala jsem tak jen s časem, ale hlavně s bolestí v zatáčce. Ani na rovině jsem nevěděla, jak mám nohu položit a kde se odrazit, protože noha ještě není v pohodě," dodala.