Sáblíková načala novou sezonu SP, ve Stavangeru na trati 3000 m skončila pátá

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sáblíková načala novou sezonu SP, ve Stavangeru na trati 3000 m skončila pátá
Sáblíková načala novou sezonu SP, ve Stavangeru na trati 3000 m skončila pátá
Sáblíková načala novou sezonu SP, ve Stavangeru na trati 3000 m skončila pátáProfimedia
Rychlobruslařka Martina Sáblíková (35) vstoupila do nové sezony pátým místem v závodu na 3000 metrů na Světovém poháru ve Stavangeru. Z vítězství se radovala domácí Ragne Wiklundová (22), za kterou česká reprezentantka zaostala o více než pět sekund. Sáblíková v Norsku zajela čas 4:08,322.

"S pátým místem jsem spokojená. Čas není ideální, ale na tomhle ledě asi můžu být ráda, jak jsem to do konce dojela. Bylo to vidět u všech, jen Ragne Wiklundová zajela na sebe neuvěřitelnou jízdu a držela časy na kolo až do konce," řekla Sáblíková v nahrávce pro média a podotkla, že na start šla s cílem dostat se do první desítky.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka v létě změnila nože na bruslích a její přípravu ovlivnily i zdravotní problémy. Upadla při běhu a měla tržnou ránu pod kolenem. I proto před odletem na sever Evropy uvedla, že až v samotném závodě uvidí, jak na tom v porovnání s konkurentkami je.

Ve Stavangeru se Sáblíková představila v závěrečné rozjížďce s Nizozemkou Antoinette Rijpmaovou De Jongovou, za kterou sice v první polovině trati zaostávala, ale poté úřadující mistryni světa na trojce předstihla a o více než sekundu porazila. Dosažený čas ale trojnásobné olympijské vítězce, která na této trati drží světový rekord, na medaili nestačil.

Premiérové vítězství v SP v domácím prostředí vybojovala dvaadvacetiletá Wiklundová. Na stupně vítězů ji doprovodily olympijská šampionka z Pekingu na trati 3000 metrů Irene Schoutenová z Nizozemska a Kanaďanka Isabelle Weidemannová.

V divizi B se představily další dvě české reprezentantky. Devatenáctiletá Zuzana Kuršová obsadila s časem 4:24,245 třinácté místo, o dva roky starší Veronika Antošová byla o více než tři sekundy pomalejší a skončila devatenáctá.