Sedí po boku Ovečkina, nastupuje proti hvězdám NHL. Je to výzva, říká bek Fehérváry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sedí po boku Ovečkina, nastupuje proti hvězdám NHL. Je to výzva, říká bek Fehérváry
Sedí po boku Ovečkina, nastupuje proti hvězdám NHL. Je to výzva, říká bek Fehérváry
Sedí po boku Ovečkina, nastupuje proti hvězdám NHL. Je to výzva, říká bek Fehérváry
Profimedia
V minulém ročníku, který byl jeho prvním kompletním v NHL, tvořil Martin Fehérváry (23) první obrannou dvojici Washingtonu Capitals s hvězdným Johnem Carlsonem (32). Nyní mu trenér svěřil úkol bránit největší hvězdy celé soutěže.

Talentovaný slovenský obránce prozradil v exkluzivním rozhovoru pro slovenskou verzi Livesport Zpráv jak vnímá začátek nové sezony, jaký má vztah s Alexandrem Ovečkinem, co řekl Adamu Ružičkovi a také to, že by rád strávil Vánoce s Jurajem Slafkovským.

Start nevyšel podle představ

Martine, jak hodnotíte současný ročník z pohledu týmu?

"Měli jsme rozpačitý začátek, věci nešlo podle plánu a měli jsme spoustu zraněných. Start byl tedy těžší, ale v posledních zápasech jsme si připsali pět výher v řadě. Je to fajn, lepší se to. Z marodky se nám vrací několik hráčů. Myslím, že to bude čím dál lepší."

Když je řeč o zraněních, Washington prochází těžkým obdobím. Dlouhodobě chybí Nicklas Backstrom, Tom Wilson a Carl Hagelin, na několik dní jsou mimo Darcy Kuemper a Lars Eller. Přesto Capitals neprohráli od 6. prosince.

"Měli jsme docela náročný program, hráli jsme každý druhý den. Máme druhý nejvyšší počet odehraných zápasů v NHL (nejvíce ve Východní konferenci, pozn. autora). Není snadné hrát každý den nebo obden. Zranění tomu nepomohla. Máme také jeden z nejstarších týmů v lize. Ale věřím, že tak, jak se nám teď daří, budeme v této sérii pokračovat."

V předbrankovém souboji s Tomášem Tatarem z New Jersey.
Profimedia

Musím víc střílet

Jak zpětně hodnotíte první měsíce ročníku 2022/23?

"Bylo to jako na houpačce. Měl jsem lepší zápasy a měl jsem horší zápasy, ale hrál jsem si to svoje. Bodově se mi moc nedařilo, ale od toho tam úplně nejsem. Několikrát se mi stalo, že spoluhráči netrefili prázdnou branku a já mohl mít asistenci. Navíc jsem málo střílel, na tom bych měl zapracovat. Řekl jsem si, že to musím změnit. Začal jsem více střílet a o pár zápasů později jsem dal gól. V ostatních jsem byl v pohodě a pak přišlo zranění. Trochu mě to vyvedlo z tempa, ale pevně věřím, že až se vrátím, navážu na své výkony z posledních týdnů."

Před sezonou se proslýchalo, že si můžete udržet pozici v první obraně vedle Johna Carlsona. Nyní pravidelně hrajete ve druhém páru s Nickem Jensenem. Váš ice-time se nesnížil, naopak se mírně zvýšil. Mluvil jste s trenérem Peterem Laviolettem o přeřazení do druhé dvojice?

"Jak jsem již naznačil, začátek se nám jako týmu moc nepovedl. Trenéři potřebovali udělat nějaké změny a dali nás dohromady s Jensenem, abychom hlídali nejlepší útočníky. Hrál jsem proti největším hvězdám, což pro mě byla velká výzva. Na druhou stranu je fajn, že mi trenér věří. Je mi jedno, kde budu hrát. S Carlsonem se hraje jinak, rozhodně výrazně ofenzivněji. Jensen je skvělý defenzivní dříč, se kterým si rozumím."

V srpnu jste říkal, že chcete hrát více útočně. Statistiky ukazují, že se tak zatím neděje, na druhou stranu jste sklouzl o obranný pár níže. Znamená to, že na útočení teď není tolik prostoru?

"Asi ano, ale kdybych měl víc času, mohl jsem být s body jinde. Doufám, že se to zlomí a že si při útočení začnu víc věřit."

Pojďme si promluvit o zranění, které přišlo krátce po úvodních dvou gólech sezony. Jak to s vámi teď tedy vypadá?

"Dávám se dohromady, ale zatím nedokážu přesně říct, kdy se vrátím. Problémem je levá ruka, ale nechci to konkretizovat. Nejedná se o vážné zranění, na operaci jsem nemusel. Každopádně to je nepříjemné a uvidíme, jak dlouho se budu zotavovat a kdy začnu trénovat s týmem."

Po boku těch nejlepších

V minulém ročníku jste v šatně seděl mezi Ovečkinem a Carlsonem, platí tento zasedací pořádek i v té aktuální?

"Stále sedím mezi nimi, je to skvělé. Před rokem jsme se ještě tolik neznali, ale teď už máme trochu hlubší vztahy. Je to super."

Pozastavme se chvíli u Ovečkina, v úterý vstřelil svůj 800. gól v NHL a na Gordieho Howea mu chybí jediný zásah. Jaké to je být v šatně s takovým velikánem? Stihl jste mu už pogratulovat?

"Kluci hráli zrovna na cizím ledě, kvůli zranění jsem s nimi nebyl. Vstřelit 800 gólů je něco velkého, trochu mě mrzí, že jsem nebyl součástí toho okamžiku. Pevně však věřím, že ho čeká ještě mnoho dalších milníků, které může překonat. Věřím, že pokud překoná toho největšího a předstihne Gretzkyho, budu sedět po jeho boku."

Přitom se na něj snesla kritika, protože v posledních zápasech čtyřikrát skóroval během závěrečné power-play. Bavíte se o podobných věcech v šatně?

"Nesleduji internetové diskuse, takže o tomhle třeba ani nevím (smích). Gól je prostě gól. Není snadné skórovat do prázdné branky, musíte být ve správný čas na správném místě."

Když v létě odešel kamarád Vítek Vaněček do New Jersey kdo je teď vaším největším parťákem?

"Momentálně trávím nejvíc času s Anthonym Manthou. Je mladší, dobře si rozumíme a bydlíme blízko sebe. Ale na společné večeře chodíme s více kluky."

Hity, hity, hity

Ještě jeden návrat k Ovečkinovi. Před středečními zápasy se naskytl zajímavý pohled na statistiků hitů. Ruský bourák jich měl 84, vy 83 a stejný počet měl i další Slovák Erik Černák z Tampy Bay. Jste na 21., 22. a 23. místě v lize. To ukazuje, že se nebojíte hrát do těla.

"Hlavně to ukazuje, že Ovie hraje stále fyzicky a nebojí se toho. Z aktivních hráčů patří v této statistice k absolutní špičce (více hitů od Ovečkinova debutu v NHL mají pouze Cal Clutterbuck a Matt Martin, Rus jich má na kontě 3367). Zároveň je každý zápas jiný. Když se více brání, člověk se častěji sráží. V ostatních zápasech jsme hráli opravdu dobře, byli jsme více na puku. Tímpádem nemáme tolik defenzivní práce a dochází k méně hitům. Ale je to součást mé hry, vždycky budu podobný styl preferovat."

V sezoně posbíral Fehérvary čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí.
Profimedia

Změnil se po vaší nováčkovské sezoně, v níž jste odehrál 78 zápasů v základní části, přístup soupeřů? Věnují vám větší pozornost?

"Ví, jakým hraji stylem a ví, že když mě obejdou, hrozí, že je srazím. Pokud je proti mně nějaký nováček a já ho neznám, pak to může být jiné. Odehrál jsem více než sto utkání, proti většině hráčů jsem hrál víckrát. Znám je a oni znají mě."

Věděl jsem, že Ružička prorazí

Máte v průběhu sezony čas sledovat ostatní krajany v NHL?

"Ostatní zápasy příliš nesleduji, ale alespoň se dívám na výsledky, abych zjistil, jak si kluci vedli. Je skvělé, že Adam Ružička dostal pořádnou šanci a ukázal, že je skvělým hráčem. Říkám to celý život, věděl jsem, že má na NHL. Teď to ukazuje a já jsem za něj moc rád."

Popřál jste mu k usazení se v prvním týmu Calgary? V prvním vzájemném zápase jste vyhráli 3:0, v odvetě Capitals padli 2:5.

"Ve druhém vzájemném zápase jsem se hlavně zranil. Škádlil jsem ho, že kdybych proti němu hrál častěji, neměl by tolik bodů (smích). V tomto zápase si připsal gól a dvě asistence. Je to skvělý hráč a ukazuje celé NHL, že na to má."

Jste v kontaktu s generálním manažerem reprezentace Miroslavem Šatanem a trenérem Craigem Ramsayem?

"Craig Ramsay mi občas napíše, například před několika týdny. Jinak v současné době s nikým ze slovenského vedení nekomunikuji. Za reprezentaci jsem hrál vždycky rád. Užil jsem si i květnové mistrovství světa, bylo fajn kluky zase vidět a po dlouhé době si s nimi zahrát."

Martin Fehérváry během debaty s Craigem Ramseym na MS 2022.
Profimedia

Na Slovensku dnes začíná Kaufland Cup, a to za účasti několika bronzových olympijských medailistů. Stíháte to sledovat?

"Viděl jsem, že se složil slušný tým a bude tam hodně kluků, kteří získali medaili v Pekingu. Domácí turnaj je vždy výjimečný. Pro mě by to bylo o to výjimečnější, že jsem z Bratislavy. Určitě to bude skvělý turnaj. Ale teď jsem v NHL, kde si plním své sny a snažím se tu něco dokázat. Na národní tým ale nikdy nezanevřu."

Štědrý večer se Slafkovským?

Jaké cíle si dáváte pro zbytek sezony?

"Pokračovat v konzistentních týmových výkonech a hrát dobře jako celek. A já osobně? Pokud bude celý tým hrát dobře, bude se dařit i mně. Pokusím se dělat svou práci. Je zřejmé, že je třeba být každý den lepším hráčem."

Blíží se Vánoce, kde a s kým je budete trávit?

"Ve Washingtonu mám přítelkyni, takže určitě s ní. Vím, že přijde Maxim Čajkovič a mluvil jsem s Adamem Ružičkou i Jurajem Slafkovským, tak uvidíme, jak na tom budou. Loni jsem tu měl Maxe a byla tu i moje sestra. Je skvělé, když je nás víc a můžeme si to užít společně."

Doba kolem Vánoc znamená také mistrovství do dvaceti let. Na turnaji se mimo jiné představí Šimon Němec a Filip Mešár. Máte pro ně nějaký vzkaz?

"Jde o dobrý ročník, to mě těší. Mladí kluci každý rok dokazují, že máme kvalitní hráče. Hlavně ať si to užijí, ať na sebe zbytečně netlačí a hrají, jak nejlépe dovedou. Pokud se hrou budou bavit a utvoří dobrou partu, mají šanci být úspěšní."