Froome a spol. nastoupají přes 11 tisíc metrů. Na Czech Tour se představí i česká elita

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Froome a spol. nastoupají přes 11 tisíc metrů. Na Czech Tour se představí i česká elita

Ian Stannard, Chris Froome a Leopold König na Tour de France 2015
Ian Stannard, Chris Froome a Leopold König na Tour de France 2015Profimedia
Letošní ročník cyklistického závodu Czech Tour začne ve čtvrtek i za účasti čtyřnásobného vítěze slavné Tour de France Chrise Frooma (38). Nejprestižnější etapový podnik na území České republiky pojedou vedle hvězdného Brita také tři týmy z World Tour, na startu bude i česká špička.

Froome přijede na Moravu s týmem Israel-Premier Tech, v němž je jedním ze sportovních ředitelů René Andrle, současný trenér české reprezentace. Rodák z Nairobi vyhrál nejslavnější cyklistický závod světa v letech 2013, 2015, 2016 a 2017, letos se ale do osmičlenné nominace svého týmu na Tour de France nevešel. Na kontě má také triumf na Giru d'Italia (2018) a dvakrát vyhrál i Vueltu (2011, 2017).

"Moc se těším na to, že budu poprvé závodit v Česku právě na Czech Tour. Je skvělé, že se znovu potkám se svým bývalým týmovým kolegou Leem Königem, který se mnou ve Sky v roce 2015 Tour de France vyhrál, a uvidím závod, který nyní řídí. Mám za sebou dobrý tréninkový blok a jsem připraven zahájit druhou část sezony," vzkázal již dříve Froome.

Přítomnost cyklistické ikony podle organizátorů Czech Tour už nyní rapidně zvedla zájem fanoušků o letošní ročník.

Závod o celkové délce 670 kilometrů se pojede hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Na cyklisty čeká během čtyř dnů a stejného počtu etap porce téměř 11 500 výškových metrů.

Program Czech Tour

Čtvrtek 27. července

1. etapa: Prostějov - Uničov (165 km)

Nastoupaná výška: 2217 m

Profil 1. etapy Czech Tour 2023
Profil 1. etapy Czech Tour 2023Czech Tour

Zahřívací etapa není příliš dlouhá, ale přes dva tisíce výškových metrů bude solidní prověrkou. Je však velmi pravděpodobné, že hlavní pole zůstane pohromadě a bude se spurtovat. Zřejmě to bude jediná šance pro sprintery, protože další etapy už tak snadný dojezd nenabídnou.

Pátek 28. července

2. etapa: Olomouc - Pustevny (166,9 km)

Nastoupaná výška: 2840 m

Profil 2. etapy Czech Tour 2023
Profil 2. etapy Czech Tour 2023Czech Tour

První skutečný test vrchařské připravenosti. Kopce v Beskydech jsou náročnou prověrkou každého z balíku. Dvakrát se bude stoupat na Pustevny, přičemž druhý průjezd bude cílový. Množstvím výškových metrů určitě nejde o nejnáročnější etapu, nicméně pokud někdo přijede s cílem vyhrát Czech Tour, musí být vpředu a pohlídat si, aby nikdo nečekaně neodjel. Závěrečné stoupání může přinést velké časové rozestupy mezi jezdci.

Sobota 29. července

3. etapa: Moravská Třebová - Červenohorské sedlo (161,5 km)

Nastoupaná výška: 3404 m

Profil 3. etapy Czech Tour 2023
Profil 3. etapy Czech Tour 2023Czech Tour

Královská etapa. Dvakrát se pojede na Dlouhé stráně, což bude mimořádně těžké i pro všechny kvalitní vrchaře. Ale cíl přijde až po výstupu do Červenohorského sedla. Kdo bude mít dobré nohy, klidně právě v těchto pasážích rozhodne celý závod.

Neděle 30. července

4. etapa: Šumperk - Šternberk (176,2 km).

Nastoupaná výška: 2982 m

Profil 4. etapy Czech Tour
Profil 4. etapy Czech TourCzech Tour

Závěrečná nevyzpytatelná etapa. Pokud nebudou rozdíly v celkovém pořadí dramatické, zejména okruhy ve Šternberku mohou bitvu o nového krále Czech Tour zvrátit. Pojede se i po kostkách, převýšení bude velmi podobné jako v páteční etapě. Může jít o snadnou obhajobu náskoku z královské etapy, ale také o těžkou defenzivu vedoucí pozice.

Taaramäe, Vacek i tři týmy World Tour

Na startu letošní Czech Tour budou vedle ikonického Chrise Frooma také tři formace s licencí World Tour: Bora-Hansgrohe, Intermarché-Circus-Wanty a také Jumbo-Visma, stáj vítězů Tour de France a Giro d'Italia Jonase Vingegaarda a Primože Rogliče.

Za německou Boru pojede zkušený Estonec Rein Taaramäe, který vyhrál dvě etapy na Vueltě a má za sebou 18 účastí na závodech Grand Tours. Účast potvrdil například i Karel Vacek (Corratec Selle Italia), který letos dojel druhý v sedmé etapě Giro d'Italia. Mezi přihlášenými jsou i špičkové týmy druhé nejvyšší divize, včetně Uno-X, účastníka letošní Tour de France. Chybět nebudou ani nejlepší české sestavy Elkov-Kasper a ATT Investments.

Czech Tour 2023: Pořadí a etapy