Kolem Flander poprvé ovládl Pogačar, po úniku porazil Van der Poela

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kolem Flander poprvé ovládl Pogačar, po úniku porazil Van der Poela

Tadej Pogačar a jeho vítězný dojezd do cíle.
Tadej Pogačar a jeho vítězný dojezd do cíle.Profimedia
Slovinský cyklista Tadej Pogačar (24) vyhrál poprvé v kariéře monument Kolem Flander. Dvojnásobný vítěz Tour de France porazil ve 107. ročníku závodu po sólovém úniku obhájce loňského prvenství Mathieua van der Poela (28) z Nizozemska.

Pogačar rozhodl o triumfu nástupem zhruba 17 km před cílem ve stoupání na Oude Kwaremont. Čtvrtminutový náskok před Van der Poelem si člen SAE Teamu Emirates dovezl až do Oudenaarde a po 273,4 km zvítězil o 16 sekund. Třetí místo obsadil po spurtu skupinky pronásledovatelů s odstupem 1:12 minuty Dán Mads Pedersen.

Vítězstvím ve slavné belgické klasice potvrdil Pogačar výbornou jarní formu a připsal si už desátou letošní výhru. Z pěti cyklistických monumentů vyhrál třetí: na kontě má z minulých let dva triumfy na závodě Kolem Lombardie a jeden na Lutych-Bastogne-Lutych.

"Na tenhle den nikdy nezapomenu. Dal jsem do toho všechno. Věděl jsem, že to bude těžké, ale musel jsem jet sám. Byla to jediná možnost, jak vyhrát. I kdybych musel teď skončit, mohl bych být na svou kariéru hrdý," uvedl Pogačar.

První letošní monument Milán-San Remo vyhrál před dvěma týdny Van der Poel, ale útok na třetí triumf na Flandrech mu nevyšel. Přesto má na "Ronde" skvělou bilanci: jeho nejhorším umístěním je čtvrtá příčka z debutového startu v roce 2019, od té doby byl dvakrát první a dvakrát druhý.

Výsledky závodu Kolem Flander

Závod ovlivnil hromadný pád zhruba 142 km před cílem, který zavinil Filip Maciejuk. Polský cyklista vyjel do příkopu a při návratu na silnici vletěl ve velké rychlosti do pelotonu a způsobil obří nehodu. Vzdát kvůli ní musel Pogačarův belgický pomocník Tim Wellens, zapleteni do ní byli mimo jiné favorit Wout van Aert či bývalí mistři světa Julian Alaphilippe a Peter Sagan. Maciejuk byl krátce nato ze závodu diskvalifikován.