Šampion Tadej. Pogačar potvrdil dominanci a ovládl prestižní etapový závod Paříž-Nice

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Šampion Tadej. Pogačar potvrdil dominanci a ovládl prestižní etapový závod Paříž-Nice
Tadej Pogačar suverénně ovládl etapový závod Paříž-Nice.
Tadej Pogačar suverénně ovládl etapový závod Paříž-Nice.
Profimedia
Slovinský cyklista Tadej Pogačar (24) vyhrál hned při první účasti prestižní etapový závod Paříž-Nice. Dvojnásobný šampion Tour de France potvrdil celkové vítězství triumfem v nedělní závěrečné osmé etapě a jednoznačně porazil svého loňského přemožitele ze "Staré dámy" Jonase Vingegaarda (26) z Dánska.

Pogačar místo hájení náskoku v čele průběžného pořadí demonstroval svoji převahu sólovým únikem. Z vedoucí skupiny lídr SAE Teamu Emirates ujel 18 km před cílem a po 118 km zvítězil na Anglické promenádě v Nice o 33 sekund před Vingegaardem, jenž ve spurtu o druhé místo porazil domácího Davida Gaudua. V celkových výsledcích bylo pořadí mezi těmito dvěma opačné, francouzský cyklista skončil druhý 53 sekund za Pogačarem.

"Ještě nikdy jsem Paříž-Nice nejel, ale vždycky jsem snil o tom, že tu jednou zvítězím," řekl v televizním rozhovoru Pogačar, jenž v minulých dvou letech vyhrál souběžně konaný závod Tirreno-Adriatico. Oba slavné jarní etapové závody ovládl jako sedmý cyklista historie.

"Útok je nejlepší obrana. Znám zdejší silnice velmi dobře z tréninku, takže jsem věděl, kde mám zaútočit," dodal Slovinec, jenž na 81. ročníku "Závodu za sluncem" vyhrál tři etapy. Celkově už má letos na kontě devět vítězství.

Vingegaard na Pogačara ztratil 1:39 minuty, ale 16 týdnů před startem obhajoby na Tour de France v Bilbau nepanikaří. "Musím se v této sezoně ještě zlepšit, ale tenhle závod nebyl můj hlavní cíl. Ještě je čas, tohle nebyla Tour," uvedl dánský cyklista týmu Jumbo-Visma.

Dvacetiletý nováček na WorldTour Pavel Bittner ze stáje DSM obsadil celkovou 101. pozici.

Výsledky závodu Paříž-Nice