Van der Poel překonal rekord a poprvé v kariéře vyhrál závod Paříž-Roubaix

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Van der Poel překonal rekord a poprvé v kariéře vyhrál závod Paříž-Roubaix

Cyklista Van der Poel ujel závod Paříž-Roubaix v rekordním čase 5:28:41 hodin.
Cyklista Van der Poel ujel závod Paříž-Roubaix v rekordním čase 5:28:41 hodin.Profimedia
Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel (28) zvítězil ve 120. ročníku tradičního závodu Paříž-Roubaix. Jezdci stáje Alpecin-Deceuninck v závěru nahrál defekt velkého rivala Wouta van Aerta (28) a do cíle na velodromu v Roubaix dojel osamoceně, navíc v nejrychlejším čase historie. Trasu 256,6 km, z níž 54,5 km vedlo po kostkách, zvládl průměrnou rychlostí 46,8 km/h za 5:28:41 hodin. Slavný monument přezdívaný Peklo severu vyhrál poprvé v kariéře.

Úspěšný den týmu Alpecin-Deceuninck podtrhl Jasper Philipsen, který v závěrečném souboji na velodromu za sebou udržel smolaře Van Aerta. Belgický jezdec stáje Jumbo-Visma se musel spokojit se třetím místem. Za Van der Poelem zaostali o 46 sekund.

Nejlepší z českých cyklistů na startu Mathias Vacek obsadil při debutu v "Pekle severu" 67. místo s odstupem 11:58 minuty na vítěze. Zkušený Zdeněk Štybar, jenž v letech 2015 a 2017 skončil ve slavném závodu druhý, dojel zhruba o minutu za ním na 79. pozici.

Přehled závodu Paříž-Roubaix

Všichni tři medailisté byli součástí úniku sedmičlenné skupiny, která se zhruba 50 kilometrů před cílem usadila v čele závodu. Van Aert se pokusil o rozhodující nástup na kostkách 15 km před koncem, vzápětí ho ale zastavil defekt zadního kola. Osamoceně se tak v čele ocitl Van der Poel, který jako jediný na jeho útok dokázal zareagovat, a pozici už s přehledem uhájil.

V této sezoně oslavil pětinásobný mistr světa v cyklokrosu už druhé vítězství v monumentu. V Roubaix dnes navázal na březnový triumf v závodu Milán - San Remo, který ovládl 62 let po svém dědovi Raymondu Poulidorovi.

Na trati jako obvykle nebyla na dlážděných úsecích nouze o karamboly. Po pádech závod nedokončili mimo jiné obhájce loňského prvenství Dylan van Baarle či trojnásobný mistr světa Peter Sagan. Na zemi v závěru skončil po kolizi s Van der Poelem i německý cyklista John Degenkolb.